Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksinis Holivudas persikėlė į Italiją: iškilmingai atidarytas 75-asis Venecijos kino festivalis

Venecijos Lido saloje trečiadienį atidaromas seniausias tarptautinis kinematografijos renginys – jubiliejų minintis 75-asis Venecijos kino festivalis. Ši kino šventė atidaroma su Damieno Chazelle biografiniu filmu „Pirmasis žmogus“ („First Man“) apie astronautą Neilą Armstrongą, kurio vaidmenį atliko Holivudo žvaigždė Ryanas Goslingas.
Naomi Watts, Sara Sampaio, Ryanas Goslingas ir Izabel Goulart
Naomi Watts, Sara Sampaio, Ryanas Goslingas ir Izabel Goulart / 15min montažas / „Scanpix“ nuotr.

Šioje juostoje, kuri nėra įtraukta į konkursinę programą, pasakojama ne tik apie pirmąjį skrydį į Mėnulį, bet ir apie kainą, kurią astronautui teko sumokėti už mažą žingsnį, tapusį didžiuliu šuoliu žmonijai.

33-ejų režisierius Damienas Chazelle anksčiau jau pristatė Venecijoje savo darbą „Kalifornijos svajos“ („La La Land“), kuris vėliau jam pelnė kelis „Oskarus“.

Venecijos kino festivalio atidarymo akimirkos – 15min galerijoje:

VIDEO: Auksinis Holivudas Italijoje: kerintis 75-ojo Venecijos kino festivalio raudonasis kilimas

Iš viso pagrindinio konkurso repertuare yra 21 JAV, Italijos, Meksikos, Vokietijos, Norvegijos, Jungtinės Karalystės, Australijos, Vengrijos ir Japonijos režisierių juosta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Damienas Chazelle, Olivia Hamilton, Ryanas Goslingas, Claire Foy ir Jasonas Clarke'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Damienas Chazelle, Olivia Hamilton, Ryanas Goslingas, Claire Foy ir Jasonas Clarke'as

Tarp šiemet pristatomų kūrinių yra Lucos Guadagnino siaubo filmas „Suspiria“ – to paties pavadinimo 1976-ųjų metų juostos perdirbinys apie talentingą amerikiečių baleriną, atvykstančią į Berlyną prisijungti prie legendinės šokių akademijos trupės. Pagrindinius vaidmenis filme atliko Tilda Swinton, Dakota Johnson, Chloe Moretz bei rusų šokėja ir aktorė Jelena Fokina. Juostos garso takelį kūrė roko grupės „Radiohead“ lyderis Thomas Yorke'as.

Graikų režisierius Jorgas Lantimas atveža į Veneciją „Favoritę“ – rūmų intrigų kupiną XVIII amžiaus pradžios istoriją apie Didžiosios Britanijos karalienę Anne su aktorėmis Olivia Colman, Emma Stone ir Rachel Weisz.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Claire Foy
AFP/„Scanpix“ nuotr./Claire Foy

Bus pristatytas dar vienas istorinis epas apie vadinamąsias Mančesterio žudynes – Mike'o Leigh „Peterlo“. Filme pasakojama apie susirėmimą tarp britų valdžios ir demonstrantų, reikalavusių visuotinės rinkimų teisės.

Kita juosta apie istorinius įvykius, bet jau už Atlanto, yra Jacques'o Audiard'o nuotykių komedija vesternas „Broliai Sistersai“ („The Sisters Brothers“) su Johnu Reilly, Joaquinu Phoenixu ir Jake'u Gyllenhaalu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naomi Watts
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naomi Watts

Bus parodytas ir filmas apie muziką – Brady Corbeto „Auksinis balsas“ („Vox Lux“). Filme pasakojama apie popmuzikos žvaigždės, kurią įkūnijo Natalie Portman, nelengvą gyvenimą. Kartu su šia aktore pagrindinius vaidmenis atliko Jude'as Law ir Stacy Martin.

Be to, konkurse dalyvauja brolių Coenų „Basterio Skrugso baladė“ („The Ballad of Buster Scruggs“), Paulo Greengrasso „Liepos 22-oji“ („22 July“), Ricko Alversono „Kalnas“, Olivier Assayaso „Dvigubas gyvenimas“ („Doubles Vies“) ir kiti projektai.

Geriausiam filmui bus įteiktas „Aukso liūtas“; geriausiam režisieriui – „Sidabro liūtas“; geriausiems aktoriui ir aktorei – dvi „Volpi taurės“; geriausiam scenaristui – „Auksinė moneta“; geriausiam jaunam aktoriui ar aktorei – Marcello Mastroianni premija, taip pat viena juosta bus įvertinta specialiuoju žiuri prizu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Goslingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Goslingas

Pagal renginio taisykles, „Volpi taurė“ negali būti įteikta aktoriui ar aktorei, atlikusiems vaidmenį filme, kuris pelnė „Auksinį liūtą“. Taip pat neleidžiama keliems kūriniams pasidalinti vieną apdovanojimą.

Pagrindinio konkurso žiuri vadovauja meksikiečių režisierius Guillermo del Toro. Vertinti juostas jam padės aktorė Naomi Watts, aktorius ir režisierius Christophas Waltzas, režisierius, aktorius ir scenaristas Taika Waititi, režisierius ir scenaristas Paolo Genovese, režisierė, scenaristė ir prodiuserė Malgorzata Szumowska ir kiti.

75-asis Venecijos kino festivalis tęsis iki rugsėjo 8-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius