Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britė jūros pakrantėje rado butelį su lietuviška žinute: padėkite surasti laiško autorių

Ranka rašyti, į butelį įdėti ir į jūrą išmesti laiškai dvelkia tikra romantika ir primena istoriją iš Holivudo filmo. Tačiau šiais technologijų laikais tokie laiškai vis dar teberašomi, o įdomiausia istorijos dalis prasideda tada, kai juos kažkas suranda. Būtent taip nutiko vienai britei, kuri vaikščiodama paplūdimiu pastebėjo į krantą išmestą butelį su jai nepažįstama... lietuvių kalba.
Lietuviškas laiškas iš butelio
Lietuviškas laiškas iš butelio / messageinabottlehunter.com nuotr.

Jauna britė Jess butelį su laišku, parašytu lietuvių kalba, rado 2013-ųjų rugpjūčio pabaigoje, kaip tik per savo gimtadienį. Mergina tądien vedžiojo savo šunį po nedidelio pajūrio kaimelio Sutton-on-Sea paplūdimį rytinėje Jungtinės Karalystės pakrantėje, kai jos akį patraukė į krantą išmestas butelis.

Laiške minimi Aivaro, Žygio ir Modesto (arba Modestos) vardai

O jame mergina surado kelis ranka rašytus raštelius, kurie buvo sušlapę, apiplyšę, bet dar ganėtinai aiškiai perskaitomi. Tiesa, kalba merginai nebuvo pažįstama.

Kurį laiką Jess mėgino pati iššifruoti, kas parašyta tame laiškelyje, tačiau jai nesisekė. Iki kol ji internete surado tinklaraštį „Message in a Bottle Hunter“, kurio autorius bando pagelbėti susekti bet kuriame pasaulio kampelyje į krantą išmestų laiškų autorius ar jų gavėjus.

Jess papasakojo apie savąjį radinį ir paprašė pagalbos, ir tik tada, kai šių metų sausio pabaigoje tinklaraštyje buvo paskelbta jos istorija, greitai pavyko identifikuoti, kad laiškas parašytas lietuvių kalba.

messageinabottlehunter.com nuotr./Lietuviškas laiškas iš butelio
messageinabottlehunter.com nuotr./Lietuviškas laiškas iš butelio

„(Laiškas) buvo mažame vyno butelyje, kuris vis dar turėjo etiketę, bet buvo jau be kamščio. Nors jis ir nebeturėjo kamščio, ne visas buvo pripildytas vandens, tačiau jame esantis raštelis buvo labai permirkęs. Tai buvo kelios skiautelės, perlenktos pusiau, tad kai aš jį atverčiau, radau nemažai įplyšimų. Grįžusi į viešbutį visas laiško dalis sudėjau ant radiatoriaus, kad išdžiovinčiau, o tada suspaudžiau popierių užrašų knygelėje, kad ištiesinčiau, – savo laiške, skirtame „Message in a Bottle Hunter“ autoriui, rašė mergina. – Man pavyko sudėti skiautes į vieną, bet kadangi laiškas parašytas kita kalba, aš nesupratau, kas ten parašyta! Kai kurie sakiniai parašyti mėlynu rašikliu, kai kurie juodu, tad neaišku, ar raštelį rašė vienas ar keli žmonės. Nesėkmingai bandžiau tekstą išsiversti su „Google“ vertėju, ir kadangi nepažinojau nieko, kas galėtų man jį išversti, sudėjau jį mažą maišelį ir maniau, kad niekada nesužinosi, kokia istorija jame slypi!“

Tinklaraščio „Message in a Bottle Hunter“ autorius iš pasakojimo, kad laiškas rastas rytinėje Anglijos pakrantėje, įtarė, kad jis galėtų būti parašytas prancūzų, galbūt vokiečių ar ispanų kalbomis. Tačiau vos pamatęs laiško tekstą suprato stipriai apsirikęs – tai buvo jam, kaip ir Jess, visiškai nepažįstama kalba. Neilgai trukus pradėjęs paiešką internete jis išsiaiškino, kad toji mįslinga kalba – lietuvių.

„Bet... ką daryti su lietuviška žinute? Negalėjau aiškiai jos perskaityti, kad tinkamai perrašyčiau į „Google“ vertėją, taigi kreipiausi į „Message in a Bottle Hunter“ feisbuko draugus ir sekėjus. Kaip jūs, nuostabieji žmonės, visada ir darote, atsakėte į mano prašymą su pasiūlymais padėti išversti žinutę. Nuo Jess ir manęs – ačiū jums“, – pasakojo tinklaraščio autorius.

Laiške galima perskaityti tokias frazes: „Noriu galėti tave mylėti taip, kad galėtum visiem sakyti – AŠ LAIMINGA“; „Noriu, kad mažėtų, o galiausiai ir visiškai dingtų visos baimės, ašaros, blogi prisiminimai – ašaros akyse tik iš laimės ir džiaugsmo“; „Laimingos ateities su sūnumi ir brangiu žmogum“.

messageinabottlehunter.com nuotr./Lietuviškas laiškas iš butelio
messageinabottlehunter.com nuotr./Lietuviškas laiškas iš butelio

Laiške minimi Aivaro, Žygio ir Modesto (arba Modestos) vardai. Remiantis tuo, kur buvo rastas butelis, manoma, kad jis buvo išmestas arba rytinėje Anglijos pakrantėje, kur buvo bangų išmestas atgal į krantą, arba iš vakarinės Prancūzijos pakrantės, kur perplaukė jūrą ir pasiekė Anglijos krantą. Laiškas buvo rastas 2013 metais ir remiantis tuo, kad nebeturėjo kamščio, bet sušlapęs tekstas vis dar buvo įskaitomas, manoma, jog jūroje ilgai jis neišbuvo. „Message in a Bottle Hunter“ autoriaus spėjimais, laiškas į jūrą veikiausiai buvo išmestas kažkada nuo 2012-ųjų sausio iki 2013-ųjų rugpjūčio.

Tiek tinklaraščio autorius, tiek žinutę butelyje suradusi britė Jess prašo pagalbos siekiant surasti, kas siuntė šį laišką arba kam jis buvo skirtas, tad dalinkitės šia žinia ir galbūt pavyks juos surasti! Jeigu turite kokios informacijos, pasidalinkite ja su „Message in a Bottle Hunter“ autoriumi jo „Facebook“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius