-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Kasetė“ apie 1980-ųjų muziką: kokią įtaką ji padarė šiandieninei industrijai?

Kiekvienas muzikos mėgėjas dažnai bando nuspėti, kas bus naujasis mėnesio ar savaitės hitas. Dauguma muzikos madų ir garsų atsiranda ieškant įkvėpimo praeities muzikoje, ypatingai nuo 6-ojo deš., arba po Antrojo pasaulinio karo, kada įvyko žanrų ir muzikinių stilių bumas.
Michaelas Jacksonas, Whitney Houston, Prince'as, Madonna
Michaelas Jacksonas, Whitney Houston, Prince'as, Madonna / George De Sota/ Ebet Roberts/ Doug Pizac/ Lynn Goldsmith nuotr.

Šiandien tokie atlikėjai kaip Dua Lipa, The Weeknd, Tyler, the Creator, FKA Twigs semiasi įkvėpimo aštuntame ir devintame praeito amžiaus dešimtmečiuose.

VIDEO: Dua Lipa - Physical (Official Video)

Dua Lipa „Physical“ vaizdo klipas įkvėptas 1980-ųjų

Bet pirmiau prisiminkime, kas tuomet vyko. 1980-ieji, kasečių pardavimai aplenkia vinilinių plokštelių, „MTV“ pradeda transliuoti muziką kartu su video klipais visą parą. Klausomiausiais atlikėjais tampa Michael’as Jackson'as, Madonna, Whitney Houston, o mėgstamiausiais paauglių filmais – The Breakfast Club, Ghostbusters ir Back to the Future.

Jau 8-ojo deš. pabaiga žadėjo perversmą muzikoje. 1979 metais išleistas pirmasis „Walkman“ modelis, su kuriuo pirmąsyk atsivėrė nauji muzikos klausymosi įpročiai – pradėta klausytis muzikos on the go, t. y., atsirado galimybė kartu su savimi nešiotis grotuvą ir klausytis kasečių bet kur ir bet kada. Muzika tapo prieinama visiems ir visur, būtent todėl pradėjo keistis muzikos klausymosi įpročiai.

VIDEO: Sony Walkman Commercial (1983)

„Walkman“ 1983-iųjų metų reklama

Muzikos buvo klausomasi dažniau, ji ėmė įgyti didesnę reikšmę, ypatingai tuometiniam jaunimui. Kasetės 9 deš. dėl kainos ir dydžio buvo labai populiarios, todėl prieinamos visiems. Iki tol didžiausia revoliucija buvo kasečių grotuvų instaliavimas į automobilius – pirmąsyk buvo galima klausytis muzikos kelyje.

Atsirado ir galimybė susidėlioti muzikos grojaraščius pagal savo norus, jos klausymasis veržėsi iš standartinių albumo arba radijo klausymosi rėmų. Tai viena iš priežasčių, kodėl 9 deš. kasetės tapo populiariausiu formatu, kuriuo buvo galima klausytis muzikos, aplenkė net vinilines plokšteles. Tada kasetes turėjo visi, jos suteikė laisvę rinktis, kokią muziką nori klausyti, kur ir kaip.

Tuo metu Lietuvoje kasetės irgi buvo populiarios ir lengvai įrašomos. Grupė „Hiperbolė“ savo kasetes nelegaliai buvo išsiuntusi įvairioms diskotekoms visoje Lietuvoje, taip skleisdama pasirinkimo laisvės idėją / idėja sklido po Lietuvą. Muzika visame pasaulyje tapo labiau pasiekiama visiems, nepriklausomai nuo socialinės grupės, rasės ar lyties.

1981 m. susikūrė pirmasis 24 valandas per parą muziką grojantis kanalas „MTV“, taip pat pradėjęs naują muzikos erą/etapą, kurioje didelę svarbą įgyja vaizdo klipai. Nors „MTV“ daugiausia grojo roką, jame savo klausytoją rado ir M.Jacksonas, vienas pirmųjų kūręs šokių video/vaizdo klipus, po jo tokius klipus pradėjo kurti ir Madonna. Svarbiausia „MTV“ naujovė buvo tai, kad vaizdo klipai tapo svarbia muzikos kūrimo dalimi.

Šiandien neįsivaizduojame dainų be įvaizdžio ir istorijos. Davidas Bowie jau 8-ajame deš. teigė, kad muzika apima daug daugiau nei tik garsą, bet ir visą pasirodymą ir kartu sukurtą įvaizdį, mintis. 9 deš. gyvi pasirodymai bei video klipai geriau atskleidžia meninę prasmę.

Didelis pokytis buvo ir tai, kad „MTV“ pradėjo groti ir ne tik roko muziką, kurią dažniausiai atlikdavo baltaodžiai. Afroamerikiečiai, pavyzdžiui M.Jacksonas, pasirodęs su moonwalk judesiu Billie Jean dainos klipe, W.Houston su pirmuoju „MTV“ hitu How Will I Know sunkiai išsikovojo vietą „MTV“ grojaraščiuose. Iki šiol nežinoma, ar tikrai tik dėl žanrinės ribos daugelis afroamerikiečių atliekamos muzikos nepateko į „MTV“. Tačiau užkariavę „MTV“, tiek M.Jacksonas, tiek W.Houston įrodė savo vertę ir padėjo pamatus dar didesniam 9-ojo deš. šiuolaikiniam R&B muzikos stiliui populiarėti pasaulyje.

Nors 9 deš. didelė dalis muzikos buvo pop rokas, stipriai augo ir jau minėtas 9-ojo deš. šiuolaikinis R&B – mišinys kelių žanrų kaip, žinoma, R&B, taip pat soulo ir funko. Svarbiausi žanro bruožai: elektroninių būgnų mašinų garsai dažnai paremti funko ir disco beatais (tai pagrindinis skirtumas tarp ankstyvojo ir šiuolaikinio / naujojo R&B), taip pat dominuojantys aukštesnės tonacijos balsai ir nestandartinės vokalo aranžuotės kaip soule, dažnai naudojami sintezatoriai. Žinomiausi žanro atstovai – jau minėti M.Jacksonas ir W.Houston, Prince’as, ankstyvoji Madonnos kūryba, kiek vėliau – Erykah Badu bei D’Angelo.

Madonna
Madonna

Kodėl muzika buvo tokia reikalinga?

9 deš. ekonominė situacija buvo prasta: dar vis nesibaigiantis šaltasis karas, daugybė negatyvių įvykių privertė ieškoti sprendimo kaip pagerinti žmonių emocinę būklę. Technologiniai pokyčiai, tokie, kaip „Walkman“ ir „MTV“ suteikė galimybę dažniau klausytis muzikos ir atsitraukti nuo tikrovės. Visa kultūra galimai sukurta tam, kad pabėgtume nuo to, kas vyksta, ir galvotume apie kažką kitą nei realybę. Ne be reikalo žanrų bumas vyko po Antrojo pasaulinio karo, tai padėjo žmonėms po truputį grįžti į normalesnį gyvenimą.

Muzika visais laikais atliko pabėgimo, savitobulėjimo, supratimo bei atsipalaidavimo funkciją. Būtent to šiandien labai reikia ir mums. Funko, disco ritmas padeda pamiršti kasdienį nerimą ir leidžia išsišokti, todėl sąmoningai, o gal pasąmoningai, tiek muzikantai kuria pabėgti padedančią muziką, tiek klausytojai labiau renkasi kažką pozityvesnio, kad pasislėptų nuo kartais slegiančios tikrovės.

VIDEO: The Weeknd - Blinding Lights

The Weeknd „Blinding Lights“ vaizdo klipas ir daina įkvėpti 1980-ųjų šiuolaikinio R&B

Todėl šiandien vėl grįžta 9 deš. naudotas žanrinis elementas – funko, disco. Tokie atlikėjai kaip The Weeknd ir Dua Lipa naujausiuose albumuose After Hours ir Future Nostalgia sugrąžino 9-ojo dešimtmečio garsą. The Weeknd dainoje Blinding Lights ritmas ir dainą vežantis sintezatoriaus ritmas primenantis grupės „A-ha“ dainą Take On Me parodo laikmečio įtaką albumui. Dua Lipa Hallucinate primena Madonną, o Break My Heart bosinę „Queen“ Another One Bites The Dust liniją. Tuo tarpu Tyler, the Creator albume IGOR naudoja nemažai soul’o ir R&B sample’ų iš 8-ojo bei 9-ojo dešimtmečių. Stiprios vokalistės Solange ir FKA Twigs, savo kūryboje iš laikmečio pasisemia naujų vokalinių aranžuočių idėjų iš atlikėjų Stevie Wonderio ar Prince'o.

Prie 9-ojo deš. muzikos grįžtame ne be reikalo, muzikos industrijoje visada norisi šviežio ir naujo garso, priverčiančio šokti, užsimiršti, įsigilinti į rūpimas temas, save. Galbūt svarbiau tas praeities laikų pasiilgimo jausmas sukeliantis norą grįžti laiku atgal. Žaidimas su gerai žinomais garsais pasąmoningai priverčia mus nusikelti į prisiminimus ir mūsų įsivaizduojamą laikmečio matymą.

Būtent todėl dažnai naudojami pažįstami garsai lengviau užkabinantys, priverčia daugiau klausytis muzikos, per kurią norime pažinti slypinčią istoriją. Taip pat kaip Amy Winehouse sėmėsi įkvėpimo iš 7-ojo deš., taip šiandien minčių muzikai 9-ajame deš. ieško The Weeknd. Tačiau nereikėtų apsigauti, kad vietos originalumui neliko, tai tik idėjos ar minties pasiskolinimas ir pritaikymas naujai.

VIDEO: Madonna - Burning Up (Official Music Video)

Madonna „Burning Up“ vaizdo klipas

Muzika, kurios klausomės šiandien, kinta kartu su visu pasauliu. Dažnai joje atsispindi visos aktualijos, nebūtinai tiesiogiai ir tiesmukai. Galbūt grįžimas prie funko beatų reiškia, kad sunkiau mokame džiaugtis kasdienybe, o galbūt tam, kad sugebėtume pamiršti tai, kas aplinkui vyksta. Bet atsakant į klausimą – kas 9-ajame dešimtmetyje traukia muzikantus – beprotiška energija ir noras garsiai išreikšti savo mintis, būti kitokiems ir bandyti ieškoti naujų būdų dalintis savo kūryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius