Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kempiniuko Plačiakelnio“ kūrėjui Stephenui Hillenburgui diagnozuota mirtina Lou Gehrigo liga

Animacinio filmuko „Kempiniukas Plačiakelnis“ („SpongeBob SquarePants“) kūrėjui Stephenui Hillenburgui (55 m.) diagnozuota amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS), dar žinoma kaip Lou Gehrigo liga. Šia progresuojančia nervų sistemos liga serga ir visame pasaulyje žinomas fizikas Stephenas Hawkingas.
„Kempiniuko Plačiakelnio“ kūrėjas Stephenas Hillenburgas
„Kempiniuko Plačiakelnio“ kūrėjas Stephenas Hillenburgas / Vida Press nuotr.

Buvęs jūrų biologas, kultinio animacinio filmuko „Kempiniukas Plačiakelnis“ kūrėjas Stephenas Hillenburgas apie jam diagnozuotą ligą pranešė pats, per „The Hollywood Reporter“ išplatindamas viešą pareiškimą.

„Norėjau, kad žmonės tiesiai iš manęs išgirstų, jog man diagnozuota ALS. Visi, kas mane pažįsta, žino, kad aš ir toliau dirbsiu su „Kempiniuku Plačiakelniu“ ir kitomis savo aistromis iki kol pajėgsiu“, – pranešime sakė jis.

„Mano šeima ir aš esame dėkingi už (jūsų) išreikštą meilę ir paramą. Norėtume, kad mūsų nuoširdus privatumo prašymas šiuo metu būtų gerbiamas“, – taip pat pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kempiniukas Plačiakelnis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Kempiniukas Plačiakelnis“

Amiotrofinė lateralinė sklerozė – tai progresuojanti neurodegeneracinė liga, kuri veikia smegenų ir stuburo nervų ląsteles. Sergant šia liga ilgainiui prarandamas gebėjimas kontroliuoti savo kūno raumenis, o vėlesnėse ligos stadijose pacientus ištinka ir visiškas paralyžius, sutrikdomas kvėpavimas.

Šia liga susirgę žmonės nuo pirmųjų simptomų atsiradimo gyvena vidutiniškai dvejus–penkerius metus, tik apie 10 proc. ligonių su ALS pragyvena 10 ar dar daugiau metų. Geriausias to pavyzdys – fizikas Stephenas Hawkingas (75 m.).

15min primena, kad prieš keletą metų po pasaulį plačiai išplitęs ledinio vandens kibiro iššūkis (angl. „Ice Bucket Challenge“) buvo sugalvotas šviesti visuomenę apie būtent šią ligą ir ragino aukoti pinigų šios ligos tyrimams bei vaisto paieškai – per vos šešias savaites buvo paaukota net 115 mln. JAV dolerių! Nors kol kas vaistas nuo ALS dar nerastas ir dabar įmanoma tik palengvinti ligos simptomus, tačiau mokslininkai nusiteikę optimistiškai – manoma, kad per artimiausius keletą metų pavyks sukurti nuo ALS išgydantį vaistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius