Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl konservatyvių pažiūrų žmones taip išgąsdino suknelę vilkintis Harry Stylesas?

„TikTok’e“ yra vaizdo įrašas, kuriame jaunas vyras pašiauštais plaukais ir juodai paryškintomis akimis giliu žvilgsniu spokso į kamerą skambant Arianos Grande hitui „Positions“. Kitame kadre jis jau vilki kambarinės kostiumą – baltą kepuraitę, pirštines, prijuostę ir t.t. Trumpų plaukų mergina su auskaru nosyje sėdi tarp vaikino, vilkinčio tokį pat kostiumą, kojų. Vėliau jie pasikeičia ne tik apranga, bet ir pozicijomis. Abu šie vaizdo įrašai minėtoje platformoje surinko daugiau nei 12 mln. peržiūrų.
Harry Stylesas ant britiškojo „Vogue“ viršelio
Harry Stylesas ant britiškojo „Vogue“ viršelio / Vida Press nuotr.

Prieš dešimtmetį, kai socialiniai tinklai dar tik formavosi, jauno, vyriškai atrodančio žmogaus, vilkinčio suknelę atvaizdas būtų palaikytas pokštu. Šiandien jaunuolių su kambarinių kostiumais vaizdiniams „TikTok’e“ tapus savotiška tendencija, jie turi kiek kitokį efektą.

Viso šito esmė – įsivaizdavimo, kaip turi atrodyti tam tikra lytis, sugriovimas, tačiau nieko šokiruoti ar bent šiek tiek prajuokinti tuo nenorima. Siekiama, kad būtų seksualu, rašo „Rolling Stone“.

Kažin ką apie šią „TikTok’o“ tendenciją mano konservatyvių pažiūrų žmonės, visai neseniai išpeikę Harry Styleso fotosesiją žurnale „Vogue“. Nuotraukose atlikėjas įsiamžino vilkintis įprastai moteriškus drabužius.

Primename, kad tviteryje autorė Candace Owens po šių fotografijų paviešinimo ragino visuomenę „grąžinti vyriškus vyrus“, o komentatorius Benas Shapiro, taip pat išreiškęs nerimą dėl moterų seksualumą aukštinančio hito „WAP“, teigė, kad „bet kuris, apsimetantis, kad pūstomis suknelėmis pasipuošę vyrai nėra referendumas dėl vyriškumo, elgiasi su tavimi kaip su visišku idiotu.“

Kurį laiką patylėjęs, į komentatorių įsiūtį H.Stylesas atsakė pasidalydamas kadru iš kitam žurnalui skirtos fotosesijos.

„Gražinkite vyriškus vyrus“, – rašė po nuotrauka jos žvaigždė. Jo pozicija tapo kaip ir aiški.

Žinant, kad dainininkas jau seniai kalba apie lyčių normų nepaisymą ir kad tas „Vogue“ skirtas viršelis tapo pirmuoju, ant kurio pozavo vienas vyras, fotosesija aiškiai buvo skirta pažymėti šiems svarbiems pasiekimams.

Be to, prisiminkime ryškiausias roko žvaigždes – Davidą Bowie ir kitus, taip pat nepaisiusius stereotipų ir vilkėjusius sukneles. Interviu H.Stylesas jį ir dar Prince’ą įvardijo kaip pagrindinius pavyzdžius jo gyvenime bei pridūrė, kad šia fotosesija jis atidavė savotišką pagarbą savo didvyriams. Jokiu būdu ne siekė sukelti provokaciją.

Tačiau būtent tokią mintį nuotraukose įžvelgė dešinieji, ypatingai todėl, kad fotosesija buvo pateikta kaip ne problemiška. Kaip ir minėtų „TikTok’o“ vaizdo įrašų, viršelio tikslas nebuvo šokiruoti ar kažką užkabinti. Jis nesiskyrė nuo tų, ant kurių pozuoja panašiai apsivilkusios moterys – parodyti gražų žmogų vilkintį gražią suknelę, gražiai atrodantį. Kas iš tikrųjų įaudrino minėtus komentatorius, tai kad nuotraukos nebuvo pilkos ir nuobodžios, prie kokių jie buvo įpratę, rašo „Rolling Stone“.

Na o taip vadinama Z karta, kurios atstovai sudaro didžiąją dalį H.Styleso gerbėjų, demonstruoja akivaizdžiai progresyvesnį požiūrį į lyčių išraišką nei ankstesnės kartos. Vis daugiau vaikinų reguliariai lakuojasi nagus, nebijo eksperimentuoti su akių pieštukais, o jų idealais ir pavyzdžiais tampa tokie žinomi žmonės kaip, pavyzdžiui, Timothee Chalamet’as – porcelianinės odos, aštrių skruostikaulių, taip pat savotišką stilių turintis aktorius, laikomas vienu populiariausiu sekso simboliu.

Svarbu pabrėžti, kad tai nereiškia, jog visiškai subyrėjo anksčiau taikytas dviejų lyčių supratimas. Omenyje turima tam tikrus lyčių vaidmenis ir atvaizdus bei itin sparčius jų pokyčius. Tačiau vietoje to, kad pripažintų lankstesnį požiūrį į vyriškumą, konservatyvių pažiūrų žmonės kaip B.Shapiro ir C.Owens lieja pyktį ne tik norėdami išsaugoti labiau tradicionalistinę auditoriją, bet už siekdami neprarasti to patriarchinio status quo, dėl kurio ir atsirado ta auditorija.

Jų sekėjai, tikintys istorijomis apie drag'o karalienes, darančias tikslingą įtaką jų vaikams, ir dėl kombučios pakitusį paauglių seksualumo suvokimą, bijo pripažinti nustatytų lyčių ir seksualumo ribų griūtį, tad kiekviename kampe, kiekviename puslapyje jie mato pabaisas, o jau minėti B.Shapiro ir C.Owens tuo tik ir naudojasi.

Tiesą sakant, nieko gąsdinančio apie suknelę vilkintį H.Stylesą nėra. Tačiau norėdami išlaikyti institucinę galią, B.Shapiro ir C.Owens privalo bent jau apsimesti, kad yra priešingai. Net jei masiškai teigiama, jog nėra nieko taip kaitinančio kraują, kaip suknele pasipuošęs dainininkas, rašo „Rolling Stone“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius