Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultiniam „Titanikui“ – jau 20 metų: kaip nuo premjeros pasikeitė filmo aktoriai?

Kultinis „Titanikas“ per šias Kalėdas švenčia 20-ąjį gimtadienį – tragiška meilės istorija, sujaudinusi visą pasaulį, kino ekranuose pasirodė lygiai prieš du dešimtmečius.
Kaip per 20 metų pasikeitė „Titaniko“ aktoriai
Kaip per 20 metų pasikeitė „Titaniko“ aktoriai / „Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr.

Kultinis Jameso Camerono filmas (jis pats „Titaniką“ režisavo, prodiusavo ir montavo) buvo pradėtas kurti 1996 metų vasarą ir planuota, kad kino ekranuose turėtų pasirodyti lygiai po metų, 1997 metų liepos 2-ąją. Tačiau jau balandį Jamesas Cameronas perspėjo kino studiją, kad specialieji efektai pernelyg sudėtingi ir jis nespės užbaigti darbų iki vidurvasario – filmo premjera buvo nukelta į kalėdinį laikotarpį. Nukėlus premjerą pradėjo sklisti kalbos, kad filmas apie tragediją greičiausiai pats prilygs tragedijai...

Pirmą kartą „Titanikas“ buvo parodytas 1997 metų lapkričio 1-ąją Tarptautiniame Tokijo filmų festivalyje, tačiau jame filmas sutiktas gana šaltai.

Oficiali pasaulinė „Titaniko“ premjera įvyko 1997 metų gruodžio 14-ąją Holivude – joje dalyvavusios garsenybės po filmo peržiūros negailėjo liaupsių pasaulio žiniasklaidoje, viena po kitos pasipylė ir teigiamos recenzijos. Na o gruodžio 19-ąją „Titanikas“ tapo prieinamas masėms – tada jį pradėta rodyti pasaulio kino teatruose.

Į Lietuvą „Titanikas“ atkeliavo keliais mėnesiais vėliau, 1998 metų kovo 6-ąją.

VIDEO: 20 metų po legendinio filmo „Titanikas“ premjeros

„Oskarų“ lyderis

1998-ųjų kovo 23-iąją per jubiliejinę, 70-ąją „Oskarų“ teikimo ceremoniją „Titanikas“ neturėjo sau lygių – laimėjo net 11 „Oskarų“.

„Titanikas“ buvo nominuotas 14-oje kategorijų ir „Oskaro“ nepelnė tik už grimą bei aktorių vaidybą – Rouz įkūnijusi Kate Winslet buvo nominuota pagrindinės aktorės, o Rouz senatvėje vaidinusi Gloria Stuart (1910–2010) – antrapalanės aktorės kategorijoje (ji, beje, iki šiol yra pati seniausia „Oskarui“ nominuota aktorė – tuo metu ji buvo 87 metų ir 221 dienos amžiaus). Beje, daugelio „Titaniko“ gerbėjų pasipiktinimui, Džeką įkūnijęs Leonardo DiCaprio net nebuvo nominuotas „Oskarui“...

Vida Press nuotr./Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio filme „Titanikas“ (1997 m.)
Vida Press nuotr./Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio filme „Titanikas“ (1997 m.)

11 „Oskarų“ laimėjęs „Titanikas“ tada pasivijo iki tol beveik 40 metų vienintelį tokiu pasiekimu galėjusį pasigirti filmą „Ben-Huras“. Iki pat šiol niekas nėra laimėjęs daugiau „Oskarų“. Tiesa, 2004 metais prie šių dviejų filmų kompanijos prisijungė ir „Žiedų valdovas. Karaliaus sugrįžimas“ („The Lord of the Rings: The Return of the King“), savo sąskaitoje taip pat turintis 11 „Oskarų“.

Pinigų mašina

Įskaitant 2012 ir 2017 metų perleidimus, bendrai „Titanikas“ visame pasaulyje jau yra uždirbęs 2,18 mlrd. JAV dolerių.

1998 metais „Titanikas“ tapo pirmu filmu pasaulyje, kurio uždarbis perkopė milijardą JAV dolerių.

Pelningiausio visų laikų filmo titulą „Titanikas“ išlaikė 12 metų – iki kol 2010-aisiais jį pralenkė „Įsikūnijimas“ („Avatar“). Beje, sukurtas to paties Jameso Camerono!

Kai 2012 metais buvo išleista 3D „Titaniko“ versija, žmonės vėl būriais traukė į kino teatrus dar kartą pažiūrėti šio filmo. Ir tuomet „Titanikas“ tapo antruoju filmu pasaulyje, kurio uždarbis perkopė dviejų milijardų JAV dolerių ribą (pirmasis buvo „Įsikūnijimas“).

Rouz ir Džeką galėjo vaidinti kiti

Nors šiandien net sunku būtų įsivaizduoti, kad Rouz ir Džeką būtų vaidinęs kas nors kitas, o ne Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio (43 m.), vis tik jie nebuvo pirmas filmo kūrėjų pasirinkimas – jie vaidmenis gavo tik po to, kai jų atsisakė kiti aktoriai.

„Scanpix nuotr./Kate Winslet ir „Titaniko“ režisierius Jamesas Cameronas (2017 m.)
„Scanpix nuotr./Kate Winslet ir „Titaniko“ režisierius Jamesas Cameronas (2017 m.)

Per aktorių atrankas Džeko vaidmeniui buvo rimtai svarstomi Matthew McConaughey (48 m.), Stephenas Dorffas (44 m.), Billy Crudupas (49 m.) ir Chrisas O'Donnellas (47 m.), tačiau režisieriui jie pasirodė esantys per seni vaidinti 20-metį vaikiną. Pats Jamesas Cameronas labai norėjo prisikalbinti Jaredą Leto (45 m.), tačiau šis Džeko vaidmens imtis nenorėjo. Tuo tarpu Tomas Cruise'as (55 m.) pats išreiškė norą suvaidinti Džeką, tačiau jo kaina studijai buvo gerokai per didelė – jis tuo metu jau buvo didelė žvaigždė, be to, ir pagal amžių jau nebetiko.

Na o Leonardo DiCaprio (43 m.), kuriam tuo metu buvo 21-eri, režisieriui pasiūlė kastingo direktorė Mali Finn. Tačiau iš pat pradžių pats Leonardo DiCaprio nelabai norėjo vaidinti Džeko ir atrankoje dalyvavo nerimtai – kaip prisimena režisierius, jis net nenorėjo skaityti romantinių scenų, visą laiką kvailiojo ir maivėsi. Vis tik Jamesas Cameronas jame pamatė tokį Džeką, kokį ir įsivaizdavo, ir galiausiai įtikino Leonardo DiCaprio imtis vaidmens.

Na o Kate Winslet (42 m.) 17-metės aristokratės Rouz vaidmenį gavo tik po to, kai jo atsisakė kolegės Gwyneth Paltrow (45 m.), Winona Ryder (46 m.), Claire Danes (38 m.), Gabrielle Anwar (47 m.) ir Reese Witherspoon (41 m.). Tuo tarpu 20-metė Kate Winslet labai norėjo vaidinti Rouz ir praktiškai įsiūlė save filmo kūrėjams – nuolat rašė režisieriui laiškus iš Anglijos, kol galiausiai jis sutiko pasikviesti ją į atranką Holivude, per kurią liko labai maloniai nustebintas.

Kaip per 20 metų pasikeitė „Titaniko“ aktoriai

Na o štai kaip šiandien atrodo „Titanike“ vaidinę aktoriai, prabėgus dvidešimčiai metų nuo filmo premjeros:

KATE WINSLET:

„Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr./Kate Winslet filme „Titanikas“ ir dabar
„Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr./Kate Winslet filme „Titanikas“ ir dabar

LEONARDO DICAPRIO:

„Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr./Leonardo DiCaprio filme „Titanikas“ ir dabar
„Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr./Leonardo DiCaprio filme „Titanikas“ ir dabar

BILLY ZANE'AS

„Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr./Billy Zane'as filme „Titanikas“ ir dabar
„Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr./Billy Zane'as filme „Titanikas“ ir dabar

KATHY BATES:

Vida Press nuotr./Kathy Bates filme „Titanikas“ ir dabar
Vida Press nuotr./Kathy Bates filme „Titanikas“ ir dabar

FRANCES FISHER:

Vida Press nuotr./Frances Fisher filme „Titanikas“ ir dabar
Vida Press nuotr./Frances Fisher filme „Titanikas“ ir dabar

BERNARDAS HILLAS:

Vida Press nuotr./Bernardas Hillas filme „Titanikas“ ir dabar
Vida Press nuotr./Bernardas Hillas filme „Titanikas“ ir dabar

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius