Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo princo Harry ir Meghan Markle vestuvės skirsis nuo princo Williamo ir Kate Middleton?

Jau ateinantį savaitgalį britų princas Harry ves amerikiečių aktorę Meghan Markle. Šios šventės su nekantrumu laukiantys karališkosios poros gerbėjai jau dabar lygina šią puotą su tomis iškilmėmis, kurias prieš 7 metus iškėlė princas Williamas ir jo išrinktoji Kate Middleton.
Princas Harry ir Meghan Markle bei princas Williamas ir Kate Middleton
Princas Harry ir Meghan Markle bei princas Williamas ir Kate Middleton / „Scanpix“ nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad brolių vestuvės turėtų būti labai panašios, tačiau skirtumų – nors vežimu vežk. Pradedant nuo to, kad vienas – sosto paveldėtojas, o kitam karaliaus titulas – tik teorinė galimybė, ir baigiant tuo, kas apmoka pompastiškų vestuvių išlaidas – patys jaunavedžiai, ar visi mokesčių mokėtojai?

Vestuvių data

Karališkosios vestuvės paprastai rengiamos savaitgaliais, tuo tarpu Williamas ir Kate susituokė penktadienį. Jų vestuvių diena buvo paskelbta nedarbo diena visiems britams, tad šventę švęsti vienaip ar kitaip galėjo visi tautiečiai.

Tačiau per princo Harry ir Meghan Markle vestuves niekas papildomo laisvadienio negaus – jų tuoktuvės numatytos šeštadienį. O ir pati ceremonija prasidės truputį vėliau – 12 val. vietos laiku, kai princo Williamo ir Kate Middleton iškilmės prasidėjo 11 val.

Kas apmokės vestuves?

Už princo Harry ir Meghan Markle vestuves sumokės karališkoji šeima iš savo biudžeto, kuris surenkamas iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Tuo tarpu princo Williamo ir Kate Middleton vestuvės paprastiems britams nekainavo nieko – vestuvių išlaidas padengė nuotakos šeima ir jaunikio tėvas princas Charlesas bei močiutė karalienė Elizabeth II iš savo asmeninių lėšų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Meghan Markle ir princas Harry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Meghan Markle ir princas Harry

Šventės vieta

Vienas didžiausių šių dvejų vestuvių skirtumų yra šventės vieta. Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine tuokėsi pačioje Londono širdyje esančioje Vestminsterio abatijoje – iškilmingiausioje įmanomoje vietoje, kur ištekėjo ir pati karalienė Elizabeth II, ir čia pat buvo karūnuota.

Tuo tarpu princas Harry ir Meghan Markle norėjo mažesnės, intymesnės šventės, o karališkaisiais standartais kalbant tai bus ceremonija Šv. Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje, kuri yra už miesto, maždaug valanda kelio nuo Bakingamo rūmų. Šioje koplyčioje telpa daug mažiau žmonių nei abatijoje, o ir pati Vindzoro pilis yra „labai ypatinga vieta“ princui Harry, praleidusiam čia nemažą dalį vaikystės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vindzoro pilis, kurioje susituoks princas Harry ir Meghan Markle
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vindzoro pilis, kurioje susituoks princas Harry ir Meghan Markle

Svečių skaičius

Kaip jau ką tik paminėta, Šv. Jurgio koplyčioje telpa nepalyginamai mažiau žmonių – tik apie 600, kai tuo tarpu Vestminsterio abatijoje princo Williamo ir Kate Middleton vestuvių liudininkais buvo 2 000 žmonių.

Tiesa, nors į pačią ceremoniją Harry ir Meghan pakvietė daug mažiau žmonių, tačiau į šventę – daugiau nei Williamas ir Kate. Palyginimui, jie išsiuntė kvietimus 600 žmonių iš įvairių bendruomenių, kurie dalyvavo šventėje Bakingamo rūmuose, o dar 300 linksminosi privačioje puotoje vestuvių vakarą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas per savo vestuves Vestmintsterio abatijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas per savo vestuves Vestmintsterio abatijoje

Na o Harry ir Meghan pasirinko pakviesti mažiau žmonių į rytinę šventės dalį, bet daugiau – į vėlesnes iškilmes. Pačioje Vindzoro pilyje pabūti per jų vestuves pakviesta per 2 000 žmonių iš įvairiausių bendruomenių, jie galės stebėti šventę iš arti ir dalyvauti simboliniame vestuvių piknike (vaišėmis, beje, turės pasirūpinti patys). Na o vakarinėje dalyje Harry ir Meghan švęs su 200 svečių. Šią vestuvių puotą organizuoja jaunikio tėvas princas Charlesas.

Svečių sąrašas

Princas Williamas – tiesioginis sosto paveldėtojas, todėl tai turėjo įtakos tam, ką kviesti į vestuves. Dėl to ceremonijoje dalyvavo kitų Europos monarchijų atstovai, svarbūs politikai. O Harry ir Meghan vestuvės bus kiek laisvesnės – nebėra prievolės kviesti kitų monarchijų atstovų vien dėl protokolo, arba, taip sakant, iš reikalo. Jiedu nusprendė apsieiti ir be politikos, dėl to į šventę nepakviesti net Obamos – su jais karališkoji pora artimai bendrauja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deividas Beckhamas su žmona Victoria per princo Williamo ir Kate Middleton vestuves
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deividas Beckhamas su žmona Victoria per princo Williamo ir Kate Middleton vestuves

Tačiau garsenybių tarp svečių buvo ir anose, bus ir šiose vestuvėse. Williamą ir Kate sveikino Davidas ir Victoria Beckhamai bei Eltonas Johnas, o princo Harry ir Meghan Markle vestuvėse laukiama tenisininkės Serenos Williams ir serialo „Kvantikas“ žvaigždės bei buvusios „Mis Pasaulio“ Priyankos Chopros – jos abi yra labai geros nuotakos draugės. Šventėje taip pat turėtų dalyvauti ir britų popžvaigždė Ellie Goulding – ji yra gera princo Harry draugė (kažkada net sklandė gandų apie jų romaną!)

Bučinys balkone

Ką tik susituokusių Williamo ir Kate bučinys Bakingamo rūmų balkone – vienas ikoniškiausių šventės momentų, ir tos nuotraukos jau dabar yra tapusios istorinėmis.

O per princo Harry ir Meghan Markle vestuves to neišvysime – dėl logistikos. Kadangi šventė vyks už miesto, jaunavedžiai tiesiog nepasirodys Bakingamo rūmų balkone.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kate Middleton ir princo Williamo bučinys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kate Middleton ir princo Williamo bučinys

Karieta

Karietos procesija bus ir princo Harry su Meghan vestuvėse, tačiau daug kuklesnė nei 2011 metais per jo brolio vestuves. Anąkart jaunavedžiai Williamas ir Kate po santuokos ceremonijos įsėdo į ypač prabangią antikvarinę 1902 metų karietą ir su procesija keliavo nuo Vestminsterio abatijos iki Bakingamo rūmų, mojuodami susirinkusiai miniai.

Princas Harry su Meghan Markle taip pat jos karietoje per vestuvių procesiją, tačiau ši bus gerokai kuklesnė – ir pati karieta, ir atstumas. Jaunavedžiai išvyks iš Šv. Jurgio koplyčios, prajos po Vindzoro miestą ir grįš atgal į pilį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Princas William su žmona Kate mojuoja gatvėje susirinkusiems žmonėms
AFP/„Scanpix“ nuotr./Princas William su žmona Kate mojuoja gatvėje susirinkusiems žmonėms
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karieta, kuria per vestuvių procesiją važiuos princas Harry ir Meghan Markle
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karieta, kuria per vestuvių procesiją važiuos princas Harry ir Meghan Markle

Kalba

Nors tai, kas vyksta per privatų vakarinį pokylį, dažniausiai lieka paslaptyje, tačiau pranešama, kad vakarėlio metu pati Meghan Markle žada sakyti kalbą. Kad ji – puiki oratorė, niekam ne paslaptis, o pati pasakiusi kalbą nuotaka pralauš ledus – anksčiau per karališkąsias vestuves tai būdavo neįprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius