-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Močiutė, geriausias draugas ir mokytojas – tikri žmonės, kuriais paremti „Hario Poterio“ veikėjai

Rašant istoriją bene daugiausiai dėmesio autoriai skiria veikėjams, jų išvaizdos ir charakterio savybių aprašymams. Tačiau juos įdomius sukurti nėra taip paprasta, tad neretai įkvėpimo personažams semiamasi iš tikrų žmonių. Ar žinojote, kad garsieji „Hario Poterio“ franšizės veikėjai taip pat paremti tikrais, autorės J.K.Rowling aplinkos žmonėmis?
J.K. Rowling ir filmų apie Harį Poterį aktoriai
J.K. Rowling ir filmų apie Harį Poterį aktoriai / Vida Press nuotr. ir kadras iš filmo

Haris Poteris

J.K.Rowling jaunąjį pagrindinį jos istorijų herojų sukūrė pagal vieną savo vaikystės draugą, vos per keturis namus nuo jos Bristolyje gyvenusį Ianą Potterį.

Kaip rašo Biography.com, hidroizoliuotojų dabar dirbantis Ianas buvo padūkęs pokštininkas, turėjęs nelabai jo bičiuliams patikusį įprotį. Piknikuose berniukas ant lėkščių mėgdavo dėlioti šliužus. Be to, jis ne kartą bandė įkalbėti J.K.Rowling ir jos seserį perbėgti per ką tik išlietą cementą.

Ronis Vizlis

Vienas geriausių Hario Poterio draugų Ronis Vizlis paremtas taip pat geriausiu knygų autorės draugu, britų kariuomenės pareigūnu Seanu Harrisu.

J.K.Rowling yra sakiusi „niekada nenorėjusi Roniu apibūdinti Seano, tačiau Ronis turi Seanui būdingų bruožų“.

Kadras iš filmo „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“/ scena, kai Haris ir Ronis į Hogvartsą skrenda magišku Artūro Vizlio automobiliu
Kadras iš filmo „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“/ scena, kai Haris ir Ronis į Hogvartsą skrenda magišku Artūro Vizlio automobiliu

Visai kaip Hariui ištikimas Ronis, rašytoja sakė, kad toks pat buvo ir Seanas Harrisas.

„Jis buvo pirmasis, su kuriuo aptariau savo rimtą siekį tapti rašytoja ir jis vienintelis manė, kad tapsiu sėkminga, kas tuo metu man reiškė gerokai daugiau nei jam esu kada nors sakiusi“, – prisipažino J.K.Rowling.

Tiesą sakant, ši draugystė su Seanu Harrisu knygų autorei tokia brangi, kad pirmąją knygą „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“ ji paskyrė būtent jam.

Hermiona Įkyrėlė

Žinant, kad purvakraujų šeimoje gimusi Hermiona – kruopšti, išradinga ir protinga, pasidaro įdomu, koks gi žmogus įkvėpė šį personažą. Nepatikėsite, bet ji iš dalies paremta (svarbu pabrėžti, kad ne nukopijuota) pačia J.K.Rowling.

„Neturėjau tikslo Hermionos paversti savimi, bet ji… ji yra sustiprinta manęs, kokia buvau jaunesnė, versija“, – sakė autorė, pridūrusi, kad su šiuo personažu ji dalijasi ir tokiomis pat ydomis – nesėkmės baime, neužtikrintumu ir t.t.

Severas Sneipas

Kadaise J.K.Rowling prisipažino, kad Severas Sneipas – vienas mėgstamiausių jos personažų, kurį iš dalies įkvėpė jos pagrindinės mokyklos chemijos mokytojas Johnas Nettleshipas, kurio ji ir klasės draugai nelabai mėgo.

Na o vardą profesoriui Sneipui (orig. Snape) ji pasiskolino iš nedidelio kaimelio Anglijoje, Safolko grafystėje.

Kadras ir filmo „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“
Kadras ir filmo „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“

Hagridas

Iš pirmo žvilgsnio bauginantis milžinas Hagridas rašytojos galvoje gimė, o vėliau knygos puslapiuose nugulė įkvėptas Velso „Hell’s Angels“ – motociklininkų gaujos.

Kaip pasakojo J.K.Rowling, vakarais baikeriai, drauge su savo „kalnais odos ir plaukų“, rinkdavosi vietiniuose baruose. Kadangi vieną kitą bokalą išlenkdavo ir Hagridas, jam sugalvotas vardas, reiškiantis „kelias blogas naktis (pagirias)“.

Be to, Hagridas buvo vienas pirmųjų J.K.Rowling sukurtų Hario Poterio franšizės veikėjų, rašo Biography.com.

Teta Mardžė

Ne visi giminaičiai yra malonūs. Tokių turėjo ir rašytoja, kuriai ši patirtis padėjo sukurti kitą puikiai visiems Hario Poterio gerbėjams žinomą personažą.

J.K.Rowling močiutė iš mamos pusės Frieda nebuvo pats geriausias žmogus, labiau vertinęs „savo šunų nei artimų žmonių“ kompaniją. Ją autorė „įamžino“ savo pasakojimuose, pavadindama ją teta Mardže.

Jei nepamenate, teta Mardžė – pas Durslius viešėjusi moteris, kurią, nebegalėjęs kentėti jos įžeidinėjimų, oru pripildė Haris Poteris.

TAI PAT SKAITYKITE: Aktorius Danielis Radcliffe'as dėl jį kamavusio alkoholizmo kaltina Hario Poterio vaidmenį

Džiūgauja „Hario Poterio“ gerbėjai: pirmagimio laukiasi viena pagrindinių filmų žvaigždžių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius