Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moteris prie subombarduotų Mariupolio gimdymo namų – Ukrainos įžymybė, tik ji nevaidino: pagimdė dukrą

Visą pasaulį apskriejo nuotrauka su bėgančia besilaukiančia, kruvinu veidu moterimi Mariupolio ligoninės griuvėsiuose, kai ši buvo subombarduota Rusijos pajėgų. Rusijos žiniasklaidoje, „Telegram“ kanaluose pasipylė pranešimai, kad tai buvusi melagiena – esą moteris nufilmuota dar iki sprogimų, o juose užfiksuota moteris vaidina. Išties tai žinoma Ukrainoje moteris, tinklaraštininkė Mariana Višegirskaja, tiek, kad gimdymo namuose ji atsidūrė ne dėl vaidybos. Moteris jau supa ką tik gimusią dukrytę.
Mariana Višegirskaja
Mariana Višegirskaja / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienas siaubingiausių karo Ukrainoje išpuolių – subombarduoti gimdymo namai Mariupolyje: nuotraukos iš griuvėsiais virtusios įstaigos apskriejo visą pasaulį ir sukėlė pasipiktinimo bangą šiuo makabrišku Rusijos karių išpuoliu prieš moteris ir vaikus.

Kadras, kuomet iš bombarduotos ligoninės evakuojama besilaukianti sužalota ukrainietė Mariana Višegirskaja tapo interneto sensacija. Pranešama, kad moteris jau pagimdė mergytę.

Rusijos propaganda ir čia sugebėjo priskleisti melų apie vos savo ir dukros gyvybę išgelbėjusią moterį.

Naujose nuotraukose M.Višegirskaja matoma ligoninėje besiilsinti su dukra Veronika, praneša „Associated Press“.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją
„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją

Kitoje nuotraukoje užfiksuotas jos vyras Jurijus – jis buvo šalia gimdyvės ir laikė naujagimę.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją
„Scanpix“/AP nuotr./Mariana Višegirskaja per Mariupolio ligoninės evakuaciją

Pranešama, kad M.Višegirskaja yra grožio tinklaraštininkė ir influencerė, kurios „Instagram“ paskyrą seka daugiau nei 88 tūkst. žmonių.

Nors moteris vos per plauką išvengė mirties, Rusijos propaganda net tokioje situacijoje sugebėjo visą scenarijų apversti aukštyn kojomis: Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje keliose tviterio žinutėse, kurios vėliau buvo pašalintos, teigė, kad minėta rusų karių sugriauta medicinos įstaiga „jau seniai neveikia“, tačiau ja naudojasi „neonacių“ ukrainiečių karinis batalionas, kuris prieš tai iškraustė darbuotojus.

Viename iš tviterio pranešimų buvo teigiama, kad moteris, kurią jie įvardijo kaip Marianną Podgurskają, naudojo „labai tikrovišką makiažą“, kad atrodytų, jog ji buvo sužeista, o tada neva buvo užfiksuota surežisuotoje scenoje.

Didžiosios Britanijos parlamento narė Nadine Dorries socialiniame tinkle „Twitter“ šias melagingas ambasados tviterio žinutes pavadino „netikromis naujienomis“.

Tviteris galiausiai pašalino šias žinutes dėl to, kad jos pažeidė elgesio politiką, kuri apima „masinių aukų neigimą“, teigia „Insider“: „Tai gali apimti nuorodas į tokį įvykį kaip į apgaulę arba teiginius, kad aukos ar išgyvenusieji yra netikri ar aktoriai.“

Pranešimų apie tai, kad čia buvusi tik melagiena, pasirodė ir Rusijos žiniasklaidoje, tuo dalintasi „Telegram“ kanaluose.

Keliuose savo „Instagram“ paskyros įrašuose iki prasidedant karui M.Višegirskaja dalijosi kūdikio laukimo nuotraukomis, parodė nėščiosios pilvuką, bet, pasirodo, ir šios nuotraukos sulaukė neigiamų komentarų ir kaltinimų melu: rusų kalba rašytuose komentaruose po nuotraukomis pilasi kaltinimai, neva moteris iš anksto planavo sceną sugriautoje ligoninėje, todėl imitavo nėštumą, kad viskas atrodytų kuo tikroviškiau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius