Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaprasta išpopuliarėjimo istorija: kaip Švedijoje mokęsis amerikietis į JAV atvežė „Roxette“

Kai per radijo imtuvą 1988 m. užgrojo daina „The Look“, Deanas Cushmanas, studentas iš JAV, mokėsi Švedijoje. Kūrinys iškart patraukė vaikino dėmesį. Tik tada jaunuolis nenutuokė, kad jam grįžus namo su lauktuvėmis, atsiklausyti šios dainos negalės ir kiti.
„Roxette“
„Roxette“ / Vida Press nuotr.
Temos: 1 „Roxette“

„Žinoma, ji buvo labai linksma ir įsimenama, bet man patiko žodžiai, jie kalbėjo man“, – sakė D.Cushmanas Huffpost.com.

Balsai, kurių atsiklausyti nebuvo įmanoma, priklausė Marrie Fredrikson ir Perui Gessle’ui, geriau žinomiems kaip duetui „Roxette“.

15min primena, kad prieš kiek daugiau nei metus, 2019 m. gruodžio 9 d., po ilgos kovos su vėžiu M.Fredrikson mirė. Jos įspūdingas balsas amžiams išliks įrašytas tokiose ikoniškose dainose kaip jau minėta „The Look“, „Joyride“ ir hite „It Must Have Been Love“, panaudotame ir vienoje įsimintiniausių filmo „Graži moteris“ scenų.

VIDEO: Roxette - It Must Have Been Love

Būtent pastarosios dainos duetui, susiformavusiam 1986-aisiais, padėjo užkopti į pirmą „Billboard“ topo vietą ir parduoti daugiau nei 80 mln. įrašų visame pasaulyje.

Tačiau grįžkime prie D.Cushmano, ne paprasto „Roxette“ gerbėjo. Jei ne jis, amerikiečiai galbūt taip ir nebūtų išgirdę apie M.Fredrikson ir P.Gessle’ą, o dueto dainos nebūtų neužgožusios kitų atlikėjų kūrinių JAV muzikos topuose.

Ši istorija, tapusi tikra legenda muzikos pasaulyje, prasideda D.Cushmanui grįžus iš mokslų Švedijoje į Mineapolį, miestą Minesotos valstijoje, bei nunešus Švedijoje įsigytą „Roxette“ albumą į vietinę radijo stotį KDWB.

„Girdėjau, kad užtrunka, kol europietiškos grupės ir dainos pasiekia Ameriką, pamaniau, kad jie patiks daugeliui, – pasakojo jis. – Tai padariau, nes norėjau pasidalyti muzika.“

VIDEO: Roxette - The Look

Praėjo savaitė, o radijo stotis dar nebuvo pagrojusi nei vienos „Roxette“ dainos, todėl D.Cushmanas nuėjo pasiimti albumo. Tai buvo vienintelė jo kopija. Prieš ją grąžinant pasiklausyti grupės dainų nusprendė programos vadybininkas Brianas Phillipsas. Radijo stotyje daina nuskambėjo laidoje, kurioje dėl klausytojų simpatijų varžosi du kūriniai. To užteko, kad „Roxette“ vardas pradėtų skambėti JAV.

D.Cushmanas tikėjosi, jog dueto kūriniai repertuaro paįvairinimui bus paleisti keliose Minesotos radijo stotyse.

„Manau, (Phillipsas) padarė daugiau nei 100 to vieno albumo kopijų visoms jų seserinėms radijo stotims šalyje“, – sakė D.Cushmanas.

Neilgai trukus „Roxette“ dainų norėjo klausytis ne tik Minesotoje gyvenantys amerikiečiai. Grupės populiarumas augo – „Billboard“ topo pirmoje vietoje atsidūrė net keturios švedų dueto dainos, o TOP 100 į aukštas pozicijas užkopė net devynios. Pasak „Billboard“, „Roxette“ taip pat įėjo į istoriją kaip grupė, kurios kasetėje išleistas singlas užėmė pirmą vietą.

Šiek tiek žinomesnis JAV tapo ir D.Cushmanas, tačiau daugiausiai dėmesio jam buvo skiriama Švedijoje. Sugrįžęs į šalį, kurioje prasidėjo jo pažintis su „Roxette“, vyras susipažino su dabartine savo žmona švede. Jis prisipažino, kad užmegzti santykius su ja jam tikriausiai padėjo jo žinomumas, bet dėl to vyras tik džiaugiasi.

Neskaitant surastos meilės ir įdomios istorijos anūkams, D.Cushmano gyvenimo „Roxette“ išpopuliarinimas drastiškai nepakeitė. Tuo metu jis studijavo informacines technologijas. Šioje srityje jis dirba ir dabar, būdamas 54-erių. Draugams išgirdus reklamose skambančias „Roxette“ dainas, jis sulaukia vienos kitos žinutės, skambučių, kviečiančių į interviu. Nieko tokio išskirtinio. Išskyrus prisiminimai apie studijas užsienyje, albumą ir jo atnešimą į radijo stotį, taip pat pažintis su M.Fredrikson ir P.Gessle’u.

„Pirmąjį susitikimą suorganizavo radijo stotis – surengėme vakarėlį. Buvo labai smagu. Niekas neslėpė susijaudinimo ir kartojo „Tai beprotiška! Kaip tai gali vykti?“ (Fredrikson ir Gessle’as) buvo labai draugiški – jie maloniai bendravo“, – prisiminė D.Cushmanas.

Nors artimų santykių su atlikėjais per tuos kelis susitikimus vyras neužmezgė, 2019 m. anapilin iškeliavusios M.Fredrikson jis ilgisi.

„Liūdna. Ji tokia puiki atlikėja, – sakė D.Cushmanas. – Labai džiaugiuosi, kad jos muzika įveikė laiko išbandymus bei toliau skamba.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius