-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlius iš Ukrainos pasitiko prabanga: priglaudė britų milijardierius ir lietuvė

Į Didžiąją Britaniją nuo karo neramumų bėgusi ukrainietė Iryna su sūnumi atsidūrė 11 hektarų aprėpiančio dvaro valdose. Moteris sužinojo, kad prieglobstį jiems pasiūlė milijardieriaus Johno Caudwello ir olimpietės Modestos Vžesniauskaitės šeima.
Modesta Vžesniauskaitė, Johnas Caudwellas
Modesta Vžesniauskaitė, Johnas Caudwellas / LNK nuotr.

Vos prasidėjus karui, internetiniam vaikų knygų verslui vadovavusi Iryna (37) ir jos ketverių sūnus Davidas paliko Vakarų Ukrainoje, Lvivo srityje esančius namus ir pabėgo į Jungtinę Karalystę, rašo „The Sunday Times“.

Jiedu laikinai apsistojo pas šeimos draugę Romforde, Esekso grafystėje, tačiau ilgai ten likti negalėjo – į nedidelį namą ėmė plūsti pačios ukrainietės giminaičiai ir vietos Irynai bei jos sūnui liko vis mažiau.

Apie pabėgėlių padėtį išgirdo buvusios lietuvių dviratininkės Modestos Vžesniauskaitės (38) draugas ir pasiūlė jiems susisiekti su britų milijardieriumi Johnu Caudwellu (69). Magnatas turėjo laisvą namelį, į kurį ketino perkelti savo namų šeimininkę, bet per dešimt minučių trukusį „Zoom“ pokalbį su Iryna ir Deividu nusprendė būstą skirti ukrainiečiams.

J.Caudwellas teigė aiškiai supratęs, kad jie „labai kenčia ir desperatiškai ieško būsto“.

„Mes pasakėme: „Na, tai atvykite dabar“. Sumokėjome už Irynos ir jos sūnaus bilietus, įsodinome juos į traukinį, paėmėme iš stoties ir tą pačią naktį jie persikraustė, – pasakojo Johnas Caudwellas. – Iryna daug verkė. Ji ten (Ukrainoje) vis dar turi šeimą, kuri yra pažeidžiama. Tai nepaprastai traumuoja. Mes jautėme jos traumą.“

Tiesa, Iryna niekada nebuvo girdėjusi apie milijardierių ir nežinojo, kad su sūnumi apsistos namelyje greta 12 milijonų eurų vertės Elžbietos laikų dvaro. 11 hektarų apimančio dvaro valdose Stafordšyre taip buvo teniso aikštynas ir baseinas.

„Nežinojau, kur vykstu, – sakė Iryna. – Kai atvažiavome prie namo ir išlipau iš automobilio, man buvo didelis šokas“.

J.Caudwellas su gyvenimo drauge M.Vžesniauskaite, jos 10-mečiu sūnumi Leonardo ir judviejų 14 mėnesių sūnumi Williamu naujuosius gyventojus sutiko svetingai, paruošė vakarienę. Visgi Iryna tik kitą rytą, perskaičiusi draugės siųstą straipsnį, sužinojo, kas yra J.Caudwellas.

„Tai gražu. Net jei per gyvenimą teko matyti įvairių vietų, nieko panašaus nesu mačiusi. Stebėjausi: “O Dieve mano, tai vyksta su manimi. Aš negaliu tuo patikėti. Ukrainoje mes tiesiog gyvenome įprastą gyvenimą. Tai vis dar atrodo nerealu“, – pasakojo ukrainietė.

Balandžio pradžioje pas J.Caudwellą apsistojusi Iryna nutarė šiek tiek pakeisti savo namelį ir jį perdažė. Tai, anot jos, padėjo nurimti atsidūrus tokioje prabangioje aplinkoje.

„Mes nervinomės, nežinojome, ką daryti. Viską dažiau be perstojo, kartais baigdavau dvyliktą valandą nakties“, – sakė moteris.

Nepaisant milijardieriaus šeimos svetingumo, Irynai ir Davidui Jungtinėje Karalystėje kyla nemažai sunkumų. Jie čia atvyko su turistine viza dar prieš pradedant įgyvendinti programą „Namai Ukrainai“, todėl neturi teisės į sveikatos ar darbo išmokas ir yra priklausomi nuo magnato pagalbos. J.Caudwello komanda bando juos įtraukti į minėtą programą, bet tai pasirodo esantis „siaubingai sudėtingas košmaras“.

„Iryna yra įstrigusi spąstuose. Ji gauna šiek tiek pinigų iš savo vyro, bet mes ir toliau ją remiame, rūpinamės ir užtikriname, kad jai viskas būtų gerai“, – sakė verslininkas, ketinantis priimti dar dvi Rumunijoje įstrigusias ukrainietes.

Jis pridūrė, kad dėl karo Ukrainoje jaučiasi „priverstas ką nors daryti“, nes „visiškai aišku, kad Putinas yra genocido maniakas“: „Aš tiesiog jaučiau, kad mes, ypač tokie turtingi žmonės, turime atlikti savo darbą“.

Pats J.Caudwellas per pastarąsias šešias savaites daugiausiai laiko praleido užsienyje, tad kompaniją ukrainiečiams palaikė M.Vžesniauskaitė, turinti traumuojančių vaikystės prisiminimų apie Sovietų Sąjungos bandymus okupuoti Lietuvą. Susibičiuliavusios moterys eina pasivaikščioti ir žaidžia tenisą, o Davidas mielai plaukioja baseine.

„Kviečiu ją pasivaikščioti po sodybą ir pasikalbėti, kol vaikai žaidžia. Žinoma, ji labai, labai nusiminusi, jaučiau tą energiją ir liūdesį“, – tikino M.Vžesniauskaitė, pasirūpinusi, kad Davidas pradėtų lankyti privačią mokyklą – čia jam buvo pasiūlyta nemokama vieta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius