-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Roko legendos Freddie Mercury paskutiniai 12 gyvenimo mėnesių: muziką kūrė net kęsdamas skausmą

Freddie Mercury – atlikėjas, tapęs ir išlikęs bene didžiausia tarptautine superžvaigžde. Dainininkas išpildė savo pažadą tapti legenda, gyveno taip, kad atitiktų šį apibūdinimą ir galėjo mus džiuginti dar ilgai ilgai. Deja, jam einant 46 metus, F.Mercury gyvybė užgeso. Visi sutiks, kad anapilin atlikėjas išėjo gerokai per anksti. Tačiau kaip paskutines valandas šiame pasaulyje praleido roko legenda? Ar jos buvo kupinos juoko ir muzikos?
Freddie Mercury
Freddie Mercury / Vida Press ir Youtube.com nuotr.

Grunge.com priminė, kokie buvo paskutiniai 12 „Queen“ lyderio gyvenimo mėnesių.

Diagnozės slėpimas

9-ame dešimtmetyje apie AIDS buvo žinoma labai mažai, kaip ir apie užsikrėtimo ja būdą. Tačiau pastebėjus, kad ši liga labiausiai paplitusi tarp homoseksualių vyrų, ją pradėta vadinti „gėjų vėžiu“, kas tapo priežastimi homofobijai sklisti. Tad nenuostabu, kad F.Mercury apie jo kūną užkariavusią ligą papasakojo tik patiems artimiausiems žmonėms, o nuo visuomenės ją slėpė.

Tačiau pastarasis sprendimas tapo atlikėjo „medžiojimo“ priežastimi. Pasak „People“, gandai, kad F.Mercury buvo atliktas AIDS/ŽIV tyrimas, sklisti pradėjo 1986-aisiais (po metų liga dainininkui diagnozuota oficialiai), o kai jo būdavo apie tai teiraujamasi, F.Mercury neigdavo sergantis.

Žiniasklaida nenurimo – vis pasirodydavo straipsniai, kuriuose būdavo nagrinėjamas ir kritikuojamas žvaigždės gyvenimo būdas ir partneriai. Tačiau paskutiniais gyvenimo mėnesiais F.Mercury nuo viso to atsiribojo ir dėmesį bei jėgas sutelkė į tai, ką daryti jam patiko labiausiai – kūrė muziką.

Vida Press nuotr./Freddie Mercury (1986 m.)
Vida Press nuotr./Freddie Mercury (1986 m.)

Paskutiniai koncertai

Net prieš sužinodamas oficialią diagnozę, F.Mercury nujautė, kad jo gyvenimas artėja į pabaigą. Tiesą sakant, pasak „Queen“ gitaristo Briano May’aus interviu „Ultimate Classic Rock“, dar 1986-aisiais pastebėti pirmieji nerimą keliantys ženklai. B.May’us atskleidė, kad F.Mercury susipykus su kitu grupės nariu Johnu Deaconu, jis pasakė: „Amžinai tuo užsiimti negaliu. Tai tikriausiai paskutinis mano kartas.“

Tragiška, bet šie žodžiai pasirodė esantys teisingi. Paskutiniais mėnesiais jis nesurengė nė vieno pasirodymo, kas labiau nei gerbėjus tikriausiai nuliūdino kitas roko muzikos žvaigždes.

Į paskutines gastroles, žinomas kaip „Magic Tour“, originalios sudėties grupė „Queen“ leidosi 1986-aisiais, o paskutinį koncertą su F.Mercury grupė surengė rugpjūčio 9 d. Anglijoje „Knebworth Park“ festivalyje. Daugiau nei 120 tūkst. žmonių minia paskutinį kartą girdėjo atlikėjo gyvai atliekamas populiariausias dainas „We Will Rock You“, „Show Must Go On“ ir kitas.

Tačiau bene įsimintiniausias „Queen“ pasirodymas – įvykęs metais anksčiau ant „Wembley“ stadione įrengtos scenos per „Live Aid“ labdaros koncertą. Daugelis sutiks, kad jis – vienas garsiausių ne tik grupės, bet ir visos muzikos istorijoje.

VIDEO: Live Aid- Queen- Full Set HQ

Paskutinis pasirodymas viešumoje

F.Mercury stengėsi nesirodyti viešumoje. Kad ir kaip atkakliai fotografai bandė įamžinti atlikėją, didžiąją savo laiko dalį jis praleisdavo namuose. Tačiau 1991-aisiais „The Mirror“ išspausdino, kaip teigiama, tada naujausią atlikėjo nuotrauką, kurią išvydę jo gerbėjai labai išsigando – F.Mercury atrodė labai pasiligojęs. Net ir po to apie tai, kas jį taip išvargino, dainininkas vis tiek nekalbėjo.

Pasak „Ultimate Classic Rock“, paskutinis viešas F.Mercury pasirodymas buvo 1990-ųjų Britų muzikos apdovanojimuose. Pasipuošęs šviesiai mėlynu kostiumu, jis nebepriminė to ant scenos energingus pasirodymus rengusio vyro.

Atsiimant apdovanojimą už nuostabų indėlį į britų muziką, kalbą sakė B.May’us. F.Mercury net nepažvelgė į kamerą, o atėjus jo eilei pasakyti padėkos žodį, jis teištarė „Ačiū. Labos nakties.“ Niekas tada nė nenumanė, kad tai buvo jo gulbės giesmė.

VIDEO: „Queen“ atsiima apdovanojimą už indėlį į britų muziką

Buvo atsiskyrėlis

F.Mercury, kuris paskutinis gyvenimo metus praleido vyriškoje kompanijoje, didžiausia gyvenimo meilė buvo moteris. Ji, vardu Mary Austin, šalia roko legendos buvo visą jo gyvenimą, nepaisant to, kad jokių tai daryti įpareigojančių įžadų juodu vienas kitam nedavė. F.Mercury su M.Austin pora buvo šešerius metus, o po to išliko artimais draugais. Kai dainininkas nebegalėjo pats savimi pasirūpinti, ji ėmė jį slaugyti.

Vida Press nuotr./Freddie Mercury ir Mary Austin (1987 m.)
Vida Press nuotr./Freddie Mercury ir Mary Austin (1987 m.)

Kaip rašo „Refinery 29“, F.Mercury šią moterį mylėjo labiau už viską ir tai įrodė po mirties palikdamas jai namus ir pusę savo turtų (maždaug 37,5 mln. dolerių). Paskutines dienas nugyventi kaip karaliui, kaip jas leido iki tol, F.Mercury nepavyko. Jis tapo atsiskyrėliu, nenorėjo būti atmenamas tik dėl ligos. Kaip teigė knygų autorius Timas Teemanas, F.Mercury mama manė, kad nuo visų atlikėjas atsiribojo norėdamas apsaugoti jam brangiausius žmones.

Spėjo išleisti dar vieną albumą

Apie jam diagnozuotą ligą F.Mercury kitiems grupės nariams pranešė 1989-aisiais – iškart po 13-ojo „Queen“ albumo „The Miracle“ išleidimo. Kaip rašo „Rolling Stone“, pokalbyje tarp vyrų žodis AIDS paminėtas nebuvo, tačiau po dainininko ištartų žodžių „Tikriausiai suprantate mano problemą“ buvo aišku, kad F.Mercury žeme vaikščios nebeilgai. Nepaisant vis sparčiau prastėjančios atlikėjo sveikatos, jis likusį laiką norėjo daryti tai, ką su didele meile darė iki tol – kurti muziką.

Kitus „Queen“ narius toks grupės lyderio pareiškimas šokiravo, tačiau jie darė viską, ko F.Mercury prašė. Kaip sakė pats F.Mercury, jis norėjo „dirbti tol, kol mirs“, tad taip ir padarė – jam pavyko pamatyti, kaip 1991-aisiais buvo išleistas albumas „Innuendo“.

Įrašinėdamas vieną garsiausių savo dainų „The Show Must Go On“, F.Mercury buvo labai nusilpęs. Jo kolegos jaudinosi, kad dainininkui nepavyks sukurti įspūdingos dainos. Tačiau, kaip rašo „GQ Magazine“, F.Mercury nuraminęs draugus davė jiems pažadą, išgėrė šiek tiek degtinės ir legendinį kūrinį įrašė per kartą.

Paskutinis jo vaizdo klipas

Aštunta albumo „Innuendo“ daina „These Are the Days of Our Lives“, žinoma, pateko į populiariausių kūrinių topus. Tačiau ji yra svarbi dar ir dėl to, kad jai skirtas vaizdo klipas – paskutinis, kuriame nusifilmavo F.Mercury.

Net ir makiažu nepavyko pakoreguoti stipriai nusilpusio atlikėjo bruožų, energijos ir pasitikėjimo trūksta ir jo judesiuose. Paskutinėje vaizdo klipo scenoje F.Mercury žiūri tiesiai į kamerą – jo akyse pastebimas pažeidžiamumas ir truputis jam būdingo nepaklusnumo. Prieš užtraukiant užsklandą jis sušnibžda „Aš jus vis dar myliu“. Gerbėjams ši akimirka – dviprasmiška. Ji primena apie jo iškeliavimą ir nepamirštamose dainose įamžinta talentą.

VIDEO: Queen - These Are The Days Of Our Lives (Official Video)

Paskutinis gimtadienis

Jungtinėse Amerikos valstijose daina „These Are The Days Of Our Lives“ kaip singlas buvo išleista 1991-ųjų rugsėjo 5 d. – per F.Mercury gimtadienį. 45 žvakučių liepsneles ant torto užpūtęs atlikėjas dainos juodai baltame vaizdo klipe atrodė jaunatviškas, tačiau užkulisiuose darytuose kadruose, kurie yra spalvoti, matoma, ką liga iš tikro padarė dainininkui.

Vaizdo klipo režisierius Rudis Dolezalas sakė šį filmavimą prisimenantis taip aiškiai, lyg viskas vyko vakar. „People“ jis atskleidė, kad ant F.Mercury pėdos tą dieną buvo atvira žaizda, tačiau nepaisydamas jos keliamo skausmo, dainininkas iki pat pabaigos išlaikė profesionalumą.

VIDEO: Queen - These Are The Days Of Our Lives (Making Of & Alternative Takes) (High Quality)

Kalbant apie dainos išleidimą JAV, tą datą F.Mercury pasirinko kaip dovaną savo gerbėjams amerikiečiams. Tuo tarpu namuose rugsėjo 5 d. buvo surengta intymi, bet ištaiginga šventė. Interviu „Daily Express“ F.Mercury bičiulis Dave’as Clarkas sakė, kad rokeris gimtadienį sutiko su 30 artimiausių bičiulių. Visi jie ragavo 30 skirtingų patiekalų, po kurių buvo galima vaišintis 30 skirtingų vynų rūšių.

Kiek kitokią šią šventę prisiminė Jimas Huttonas – ilgametis F.Mercury partneris. Paskutinį savo gimtadienį dainininkas sutiko būdamas labai silpnas. Būtent tada J.Huttonas suprato, kad F.Mercury laikas slenka vis greičiau ir netrukus jo šalia jau nebebus.

Agonijoje praleistos dienos

„The Sunday Times“ B.May’us papasakojo, kaip sunku jam buvo žiūrėti į paskutines savo dienas agonijoje leidžiantį mylimą kolegą. Gitaristas atskleidė, kad apsilankęs pas F.Mercury, pastarasis pamatė, kaip B.May’us žiūri į jo koją ir nusprendė jam parodyti, ką žmogui ši liga padaro iš tikrųjų – F.Mercury jam leido pažvelgti į pėdą, kurios didžiosios dalies tiesiog nebebuvo. Nors ir kentė neišmatuojamą skausmą, F.Mercury juo su kitais nesidalijo – kentėjo vienas, taip nenorėdamas trukdyti kitiems gyventi.

Vos tik sužinojo apie savo diagnozę, F.Mercury išbandė visus tuo metu prieinamus AIDS skirtus vaistus. Deja, kombinuota vaistų terapija, prailginusi AIDS pacientų gyvenimus, buvo sukurta per vėlai.

Be to, visą tą laiką, kol sirgo, F.Mercury niekada neįvardijo jam diagnozuotos ligos. Pavyzdžiui, apie ją pranešant šeimai, pasak jo svainio Rogero Cooke’o, artimieji iš pradžių pastebėjo keistą žymę ant jo pėdos, o apie tai, kad jam diagnozuotas mirtinas susirgimas, jis pasakė vėliau.

„Turite suprasti, kad tai, kuo sergu, yra mirtina. Aš mirsiu“, – 1990-ųjų rugpjūtį sakė F.Mercury.

1991-ųjų lapkričio 10 d. F.Mercury priėmė dar vieną netikėtą sprendimą. „Smooth Radio“ rašo, kad jis liovėsi vartojęs vaistus, gėrė tik skausmą malšinančius. Jis sudainavo savo dainas, padarė viską, ką galėjo dėl muzikos ir „Queen“. Paskutines dienas jis praleido savo namuose Kensingtone gulėdamas lovoje ir žiūrėdamas į mylimą sodą.

„Scanpix“ nuotr./Freddie Mercury jaunystėje
„Scanpix“ nuotr./Freddie Mercury jaunystėje

Kai mirė F.Mercury...

Savo paslaptį F.Mercury saugojo ilgą laiką, tačiau likus porai dienų iki mirties dainininkas išplatino pranešimą, kuriame, pasak „Guardian“, teigė: „Po begalinių spėliojimų žiniasklaidoje noriu patvirtinti, kad užsikrėčiau ŽIV ir sergu AIDS.“

Pranešime taip pat buvo paminėta, kad šia informacija dalytis jis nenorėjo, siekdamas apsaugoti savo šeimos ir draugų privatumą, tačiau jautė, jog atėjo laikas atskleisti tiesą.

Tačiau, kaip teigiama „The Daily Beast“, J.Huttonas netiki, kad tai padaryti liepė F.Mercury. „Jis nebuvo tam pajėgus. Jo vadybininkas Jimas Beachas jį išplatino. Nemanau, kad jis to norėjo. Jis norėjo savo asmeninį gyvenimą palikti privatų“, – minėjo vyras.

Spaudoje šis pranešimas pasirodė lapkričio 23 d. F.Mercury gyvybė užgeso jau kitą dieną – lapkričio 24 d.

Legendinio dainininko laidotuvės buvo kuklios – jose dalyvavo tik 35 žmonės. Dar prieš mirtį jis M.Austin buvo pasakęs, kad ši jo pelenus palaidotų vietoje, kurios niekas kitas nerastų, nes „jis norėjosi ilsėtis ramybėje“. Kur amžino poilsio atgulė F.Mercury, nežinoma iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius