-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalinga naujo JAV prezidento sūnaus praeitis: romanas su brolio žmona, narkotikai, įtartini ryšiai

Joe Bidenui tapus naujuoju JAV prezidentu, visų akys kaipmat pasisuko į jo šeimą. Visgi vienas politiko sūnų dėmesio sulaukė kone daugiausia. Hunterio Bideno (50) biografija kupina intriguojančių posūkių – nuo galimų ryšių su Kinija ir Ukraina iki kokaino vartojimo ir romano su brolio našle.
Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas
Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Hunteris Bidenas baigė teisės studijas, tačiau save išbandė įvairiose profesinėse srityse. Per penkiasdešimt savo gyvenimų metų vyras neapsiėjo be skandalų, kurie metė šešėlį ir ant žinomo tėvo reputacijos.

Tai kaip įrankį šios prezidentinės kampanijos metu išnaudojo ir Donaldas Trumpas, į viešumą iškėlęs ne vieną abejonių keliantį faktą apie Hunterį Bideną. Kaip rašo „Business Insider“, nuo to momento, kai Joe Bidenas tapo demokratų kandidatu į prezidento postą, jo sūnaus biografija atsidūrė dėmesio centre.

Ankstyvame amžiuje patyrė tragediją

Joe Bidenas su pirmąja žmona Neilia susilaukė trijų vaikų – sūnų Beau ir Hunterio ir dukros Naomi. Vieną lemtingą 1972-ųjų metų gruodžio mėnesio dieną automobilis, kurį vairavo Neilia, o jame buvo visi trys vaikai, pakliuvo į kraupią autoavariją. Šis įvykis pasiglemžė Joe Bideno pirmosios žmonos ir jų vos vienerių metų dukrytės gyvybę.

Beau su Hunteriu įvykio metu buvo sunkiai sužaloti, tačiau išgyveno. Politinės karjeros siekiantis Joe Bidenas per vieną dieną prarado dvi mylimas moteris ir liko vienas su dviem mažamečiais vaikais. O berniukai ne tik prarado motiną bei sesę, bet ir tapo šio šiurpaus įvykio liudininkais.

Penkerius metus Hunteris gyveno kartu su savo tėvu ir broliu. 1977-ais metais Joe Bidenas vedė antrąją žmoną Jill Jacobs. Po dar ketverių metų, 1981-ais metais, pora susilaukė dukros Ashley.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pirmoji JAV ponia Jill Biden: dėstytoja, už būsimo prezidento sutikusi tekėti tik iš 5 karto

„Scanpix“ nuotr./Jill Biden ir Joe Bidenas
„Scanpix“ nuotr./Jill Biden ir Joe Bidenas

Sekė tėvo pėdsakais

1992-ais metais Hunteris Bidenas Džordžtauno universitete pabaigė istorijos studijas. Būtent pirmųjų studijų metais pradėjo ryškėti skirtumai tarp sūnaus ir tėvo – Hunteris nevengė studentams įprastų vakarėlių su alkoholiu bei cigaretėmis, kartais vartojo ir kokainą.

Po šių studijų jis metus praleido Portlande, Oregone, kur savanoriavo ne pelno siekiančioje organizacijoje „Jesuit Volunteer Corps“, kurios tikslas teikti pagalbą skurstančioms bendruomenėms. 1996-ais metais Hunteris pabaigė privačią Jeilio teisės mokyklą.

Po metų Hunteris Bidenas grįžo į gimtąjį Delaverą, Vilmingtoną. Čia jis įsigijo istorinį namą, kuriame gyveno kartu su žmona Kathleen, dukromis ir vyresniuoju broliu Beau. Būtent grįžęs į Vilmingtoną Hunteris žengė pirmuosius abejonių keliančius žingsnius savo karjeroje – tapo vykdomuoju „MBNA“ banko viceprezidentu.

Tai sukėlė abejonių dėl galimo interesų konflikto, kadangi „MBNA“ bankas buvo vienas iš Joe Bideno politinių kampanijų donorų. Hunteris Bidenas galiausiai paliko šią poziciją, bet šį sprendimą motyvavo nepatikusia darbo kultūra, o ne interesų konfliktu.

Vida Press nuotr./Hunteris Bidenas ir Kathleen Biden
Vida Press nuotr./Hunteris Bidenas ir Kathleen Biden

1998-ais metais Hunteris Bidenas susisiekė su Vašingtone dirbusiu teisininku Wiliamu Oldakeriu, kuris taip pat dirbo su 1978-ųjų Joe Bideno prezidentine kampanija. H.Bidenas V.Oldakerio teiravosi apie galimybę dirbti tuometinio JAV prezidento Billo Clintono administracijoje.

B.Clintonas paskyrė H.Bideną į Komercijos departamentą, kuriame jis nuo 1998-ųjų iki 2001-ųjų ėjo direktoriaus pareigas. Dėl šio sprendimo H.Bidenas savo šeimą perkėlė į Vašingtoną, kuriame toliau vystė savo karjerą, nors vėliau pripažino, kad gaunamo atlyginimo vos užteko finansiškai išlaikyti artimuosius ir būstą.

Nuo 2001-ųjų iki 2008-ųjų metų H.Bidenas dirbo federalinėje lobistų firmoje „Oldaker, Biden and Belair LPP“, kurią ir padėjo įkurti. Šią firmą H.Bidenas paliko dėl tėvo politinės kampanijos, siekdamas išvengti neigiamos visuomenės reakcijos, kai Joe Bidenas buvo pakviestas prisidėti prie Barako Obamos.

Vida Press nuotr./Barackas Obama, Joe Bidenas, Hunteris Bidenas
Vida Press nuotr./Barackas Obama, Joe Bidenas, Hunteris Bidenas

Pradėjo savo verslą

Po sėkmingos B.Obamos pergalės ir J.Bideno pozicijos Vašingtone užtvirtinimo, H.Bidenas pasuko kitu keliu ir įkūrė savo verslą. 2008 metais jis įkūrė konsultacijų firmą „Seneca Global Advisors“, o 2009 metais tapo vienu iš privataus kapitalo firmos „Rosemont Seneca Partners“ įkūrėjų.

Šios firmos vėliau ir turėjo pagrindo teorijoms, kad per šias veiklas H.Bidenas turėjo galimybę užmegzti ryšius su įvairiais Rusijos ir Kinijos verslo atstovais. Šios tarptautinės H.Bideno firmos pasiekė akligatvį, kai J.Bidenas pristatė korupcijos stabdymą Ukrainoje kaip vieną iš užsienio politikos prioritetų.

Antraščių vertos asmeninio gyvenimo peripetijos

Vienas įsimintiniausių H.Bideno skandalų įvyko tuomet, kai tuomet jau 44 metų vyras užsiregistravo į JAV karinių jūrų pajėgų karių rezervą. Tai įvyko 2012 metais, o 2014 metais šis rezervas jį atleido dėl teigiamo kokaino testo.

„Tarnauti JAV karinių jūrų pajėgoms buvo didžiausia mano gyvenimo garbė. Aš labai gailiuosi ir gėdijuosi, kad mano veiksmai nulėmė mano administracinį atleidimą. Aš gerbiu JAV karinių jūrų pajėgų sprendimą. Žengiu į priekį su savo šeimos palaikymu ir meile“, – tuomet JAV žiniasklaidai teigė H.Bidenas.

2015 metais H.Bidenas išgyveno dar vieną tragediją, kai jo 46-erių metų brolio Beau gyvybę pasiglemžė vėžys. Po skyrybų su pirmąja žmona ir vaikų motina 2017-ais metais, H.Bidenas prisipažino, kad užmezgė romantinius santykius su savo velionio brolio Beau našle Hallie.

Įsimylėjo brolio našlę

H.Bidenas tuomet pasakojo, kad brolio mirtis jį itin sukrėtė, o paguodos jis pradėjo ieškoti narkotinėse medžiagose, kurias pirkdavo iš benamių. Jis taip pat pridūrė, kad jie kartu su brolio našle Hallie suprato, kad patiria panašius išgyvenimus dėl Beau mirties ir rado vienas kitame paguodą.

Pasak H.Bideno, iki jiems tampant pora, jis su brolio našle Hallie po Beau mirties daug laiko praleido kartu. Jie šiuos santykius bandė laikyti paslaptyje, tačiau jie išlindo į viešumą. Kai klausimai apie porą pasiekė ir Joe Bideną, jis su žmona viešai išsakė palaikymą dėl sūnaus ir buvusios marčios santykių.

Oficiali poros išsiskyrimo data nėra žinoma, tačiau 2019-ais metais į viešumą išlindo slaptos H.Bideno vestuvės su Melissa Cohen. Pora drauge susilaukė vaiko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas

Abejonių kelia ryšiai su kitomis valstybėmis

2014-ais metais H.Bidenas tapo didžiausios Ukrainos dujų įmonės „Burisma“ valdybos nariu. Vyras šią įmonę rado per savo verslo kontaktus. Kadangi jis buvo vienas iš antikorupcijos narių šioje valdyboje, jis įmonei pasiūlė teisines paslaugas teikiančią firmą „Boies Schiller Flexner“, kurioje taip pat dirbo kaip teisininkas.

Tuomet išleistas pranešimas spaudai skelbė, kad jis yra atsakingas už „Burisma“ įmonės tarptautinius teisinius santykius su kitomis įmonėmis, bet H.Bidenas vėliau pats paneigė šį apibrėžimą.

Ši naujiena tapo itin kontroversiška dėl to, kad ji iškilo į viešumą būtent tada, kai tarp JAV ir Rusijos buvo itin įtempti santykiai dėl Ukrainos ir jos energetikos politikos. Tuomet šis H.Bideno žingsnis daugelio buvo vertinamas kaip interesų konfliktas, kadangi J.Bidenas užėmė JAV viceprezidento pareigas.

Skandalo metu Bidenų šeima žiniasklaidos atstovams aiškino, kad H.Bidenas yra privatus asmuo, o jo verslo sprendimai nedaro įtakos ir neatspindi valdžios politikos.

Tapo D.Trumpo taikiniu

Šis skandalas įgavo naują pagreitį J.Bidenui kandidatuojant į prezidento postą. Šių metų gegužės mėnesį publikuotas „New York Times“ straipsnis detalizavo H.Bideno ir jo tėvo ryšius su Ukraina, kadangi J.Bidenas intensyviai siekė Ukrainos generalinio prokuroro Viktoro Šokino nušalinimo.

Viešai kilo įtarimų, kad tai yra galimas interesų konfliktas ir V.Šokinas galėjo būti nušalintas siekiant apsaugoti H.Bideną. Tačiau J.Bidenas buvo vienas iš daugelio žmonių B.Obamos administracijoje, siekusių V.Šokino nušalinimo dėl įtarimų korupcija.

J.Bidenas tuo metu viešai grasino, kad JAV nesuteiks Ukrainai vieno milijardo dolerių paskolos, jei ši nenušalins V.Šokino nuo pareigų. Galiausiai V.Šokinas buvo nušalintas.

Oficialus tyrimas dėl šio incidento nebuvo pradėtas ir nors trūko įrodymų dėl Bidenų kaltės, D. Trumpo administracija prezidentinės kampanijos metu naudojo šią informaciją kaip įrankį sukelti nepasitikėjimą J.Bideno skaidrumu.

Vida Press nuotr./Joe Bidenas su šeima, Hunteris Bidenas
Vida Press nuotr./Joe Bidenas su šeima, Hunteris Bidenas

Skandalu virtęs tėvystės testas

2019 metų rusėjo mėnesį JAV demokratų partija paskelbė, kad rengs apkaltą D.Trumpui dėl jo bendradarbiavimo su Ukrainos prezidentu Vladimiru Zelenskiu, siekiant tirti J.Bideną ir jo sūnų.

Tuomet šaltinis pranešė, kad D.Trumpas ragino V.Zelenskį pradėti tyrimą dėl J.Bideno ir H.Bideno turimų ryšių. Visoje šių skandalu apsuptyje, 2019-ųjų lapkričio 20 d., per J.Bideno 77-ąjį gimtadienį, Bidenus ir JAV pasiekė dar viena šokiruojanti žinia.

„Arkansas Democrat-Gazette“ pranešė, kad tėvystės testas patvirtino, kad moters vardu Lunden Alexis Robert kūdikio tėvas yra H.Bidenas.

Pati moteris aiškino, kad nenorėjo, jog ši žinia kaip nors kliudytų J.Bideno politinei kampanijai ar virstų dar vienu skandalu. Bet gegužės mėnesį pranešė H.Bidenui sieksianti tėvystės testo ir pinigų vaiko išlaikymui. Pats Hunteris neigė esantis kūdikio tėvas ir prašė atmesti Lunden skundą.

Visgi kaip šių metų kovo mėnesį pranešė „Court House News“, byla dėl tėvystės baigėsi, o H.Bidenas privalės sumokėti neatskleidžiamą pinigų sumą vaiko išlaikymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius