-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intelektualūs produktai – gyvenimo kokybei gerinti

Vis daugiau Lietuvos įmonių, pasinaudojusios Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama, sustiprina savo pozicijas šalies ir užsienio rinkose bei pasiūlo gyvenimo kokybę gerinančių inovacijų.
Šiuolaikiniame name diegiamos energetiškai ir ekologiškai efektyvios technologijos. UAB "Optronika" nuotr.
Šiuolaikiniame name diegiamos energetiškai ir ekologiškai efektyvios technologijos. UAB "Optronika" nuotr.

ES struktūrinių fondų paramą gavusios įmonės jau džiaugiasi pasiektais rezultatais. Tokia finansinė parama verslui atveria ne tik galimybes sėkmingai tobulinti jau turimus produktus, bet ir suteikia progą pradėti naujas veiklos kryptis. Taip kuriamos darbo vietos, pridėtinė vertė visuomenei, pasiūloma modernių produktų Lietuvos ir užsienio rinkoms, taip prisidedant prie ekonomikos augimo.

Kuriamos pažangios „protingų“ namų technologijos

Lazerinę įrangą pramonei gaminančios bendrovės „Optronika“ inovacijų direktorius Viktoras Vaičikauskas pasakoja, kad pasinaudojusi ES struktūrinių fondų parama, jų įmonė sukūrė modernių produktų prototipus. Vienas iš jų – „protingų“ namų projektas, antrasis – intelektualūs ortopedijos technikos gaminiai, kokių iki šiol nebuvo rinkoje.

Pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Idėja LT“ buvo pasirašytos 178 sutartys, pagal kurias įmonėms skirta 4,28 mln. eurų.

Pirmiausia ši bendrovė, gavusi ES struktūrinių fondų paramą pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Idėja LT“, 2012 metais atliko unikalią energetiškai ir ekologiškai pagrįsto „protingo“ namo (gyvenvietės) energetinio valdymo sprendimo techninę galimybių studiją, bendradarbiaudama su statybų bendrove ir mokslo  institucijomis.

„Šis projektas orientuotas į inovatyvių produktų kūrimą, kuriais siekiama pagerinti žmonių gyvenimo kokybę, pasiūlyti racionalesnes ir ekonomiškai efektyvesnes priemones būstams statyti. Tuo tikslu atlikome didžiulę mokslinę studiją, kuri padėjo išgryninti, kokius technologinius sprendimus geriausia taikyti. Vėliau buvo sukurti pažangūs programiniai sprendimai, kurie leidžia technologiniu būdu reguliuoti šildymą, elektrą, taikomi ir specialūs langų ir kitų namo dalių valdymo modeliai, kurie būstą daro dar patogesniu“, – teigia V. Vaičikauskas.

Projektui „Energetiškai ir ekologiškai pagrįsto „protingo“ namo (gyvenvietės) energetinio valdymo sprendimo techninė galimybių studija“ sukurti panaudota daugiau nei 21 tūkst. eurų ES struktūrinės paramos. Taip buvo duotas startas šio projekto plėtrai, kurio produktus ir paslaugas verslininkai jau gali siūlyti ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio rinkai.

„Dabar jį tęsiame savo jėgomis, siekdami jį plėtoti, bendradarbiaujame su nekilnojamo turto organizacijomis. Planuojame įkurti specialią laboratoriją, o artimiausiuose planuose – pastatyti keletą pastatų, kuriuose būtų įdiegti pažangiausi intelektualaus būsto sprendimai“, – tvirtina V. Vaičikauskas.

Pacientams – intelektualūs ortopedijos gaminiai

Bendrovė „Optronika“, pasinaudojusi kita Ūkio ministerijos administruoja priemone „Intelektas LT“ ir bendradarbiaudama su informacinių technologijų, ortopedijos technikos priemonių gamintojais bei mokslininkais, kuria išmaniosiomis technologijomis valdomus ortopedijos gaminius, padedančius žmonėms palengvinti judėjimą bei greičiau atstatyti  sutrikusį judėjimą po įvairių traumų.

Įmonių plėtrai, inovacinių įmonių steigimui, naujų tyrėjų, technikų ir aukštos kvalifikacijos personalo darbo vietų kūrimui skirta priemonė „Intelektas LT“, pagal kurią buvo pasirašyta 261 sutartis už 51 mln. eurų. 

„Ypač daug dėmesio skiriama išmaniesiems kelio įtvarams, kuriuose įdiegti technologiniai sprendimai leis žmogui pačiam juos reguliuoti be medikų pagalbos. Žinoma, prieš tai pacientas bus apmokytas, kaip teisingai naudotis – nustatyti, įjungti, išjungti. Šie išmanieji kelio įtvarai turės specialų akumuliatorių, todėl procedūras pacientas galės atlikti vaikščiodamas. Tai patogus gaminys, nes pacientui nereikės eiti pas gydytoją dėl kokios nors smulkmenos. Ypač ši naujovė aktuali sportininkams, pavyzdžiui, krepšininkams, kurie patiria įvairių traumų žaidimo aikštelėje. Toks kelio įtvaras užtikrins efektyvesnę reabilitaciją“, – pasakojo V. Vaičikauskas.

Jo teigimu, kuriant šį išmanųjį kelio įtvarą ir siekiant jį sukurti tokį, kad šis būtų kuo patogesnis, glaudžiai bendradarbiaujama su Lietuvos sporto universitetu, ortopedijos technines priemones siūlančiomis įmonėmis.

Šis projektas bus baigtas šių metų liepos mėnesį. Iš viso jo sukūrimui įsisavinta beveik 35 tūkst. eurų pagal priemonę „Intelektas LT“.  

ES parama paskatino verslo plėtrą

V. Vaičikauskas įsitikinęs, kad ES struktūrinių fondų parama yra tarsi tramplinas daugeliui įmonių, kurios nori plėsti savo veiklą, ieškoti naujų rinkų, kurti pažangius produktus, kurie būtų patogūs ir praktiški, gerintų gyvenimo kokybę. Ypač tai svarbu nedidelėms įmonėms.

„Džiaugiamės, kad turėjome galimybę pasinaudoti ES parama. Savo lėšomis nebūtume pajėgę pradėti tokio masto projektų, kurie reikalauja specialių mokslinių tyrimų, didžiulio mokslininkų ir kitų verslo sektorių indėlio. Mažai įmonei tai – didelė parama, suteikianti daugiau galimybių plėtrai, padedanti įžengti į naujas rinkas. Tam reikia didelių investicijų, ko sau negali leisti kiekviena įmonė“, – sako V. Vaičikauskas.

Artimiausiu metu planuojama produktų, kurie sukurti pasinaudojus ES parama, plėtra į užsienio rinkas. Taigi, Ūkio ministerijos administruojamos priemonės „Idėja LT“ ir „Intelektas LT“ skatina ir šalies ekonomiką bei jos augimą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius