Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkiesiems verslininkams – nemokamas ir profesionalus virtualus buhalteris

Individualią veiklą vykdantiems gyventojams mokesčių apskaičiavimas, deklaracijų pildymas neretai tampa tikru galvos skausmu ar papildomomis išlaidomis.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

Tačiau visus šiuos reikalus bei daugybę kitų jau bus galima greitai sutvarkyti nemokamai ir greitai. Tai padaryti padės nauja Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) elektroninė paslauga – virtualus buhalteris.

Ir mokesčiai, ir pelnas internete

Jau nuo 2019 metų pradžios individualios veiklos apskaitą gyventojai galės vesti pasinaudodami VMI virtualiu buhalteriu.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Inga Gedminienė sako, kad išmaniosios mokesčių administravimo sistemos dalis – virtualus buhalteris i.APS taps viena iš nemokamų VMI e. paslaugų, kuria bus galima naudotis jau nuo kitų metų pradžios: „Šio projekto tikslas – sukurti elektroninę buhalterinės apskaitos programą individualią veiklą tiek pagal pažymą, tiek įsigijus verslo liudijimą vykdantiems gyventojams, kuri leis pajamas ir išlaidas tvarkyti nuotoliniu būdu ir padės sutaupyti popierinių žurnalų pildymui bei mokesčių apskaičiavimui skiriamą laiką.“

Pašnekovė sako, kad buhalterinės apskaitos tvarkymas virtualiu buhalteriu i.APS smulkiajam verslui nebus privalomas, tačiau tai bus patogi VMI e. paslauga klientams.

„Gyventojams, kurie pajamų ir išlaidų žurnalą pildys VMI sistemoje, nebereikės pildyti popierinio žurnalo. Taip pat jiems nebereikės ieškoti įrankio mokesčiams skaičiuoti, aiškintis, kaip jie apskaičiuojami, atlikti skaičiavimus. Programoje gyventojai matys apskaičiuotas mokėtinas gyventojų pajamų mokesčio, pridėtinės vertės mokesčio bei „Sodros“ administruojamų mokesčių PSD ir VSD įmokų sumas, kurias apskaičiuos ir pateiks „Sodra“.

Minėtus mokesčius bus galima ir patogiai sumokėti – mokėjimo nurodymas bus suformuotas automatiškai, gyventojui reikės tik pasirinkti savo banką“, – aiškina I. Gedminienė.

Virtualus buhalteris i.APS ne tik padės apskaičiuoti mokesčius, bet ir leis stebėti, ar gyventojo vykdoma veikla yra pelninga, kokios gaunamų pajamų, patiriamų išlaidų tendencijos.

Paprasčiau deklaruoti pajamas

I. Gedminienė sako, kad smulkiųjų verslininkų, kurie pasirinks virtualaus buhalterio paslaugą, laukia dar vienas darbų palengvinimas: iki šiol individualią veiklą vykdantiems gyventojams VMI negalėjo pilnai užpildyti preliminariųjų deklaracijų, nes privalomus deklaruoti duomenis apie gautas individualios veiklos pajamas ir patirtas išlaidas turi tik patys gyventojai. Jei gyventojas visas pajamas ir išlaidas apskaičiuos virtualiu buhalteriu, tai preliminari gyventojo metinė pajamų deklaracija bus užpildyta vedamo žurnalo, taip pat trečiųjų šalių VMI pateiktais duomenimis. Gyventojui beliks ją pateikti.

„Patogu ir tai, kad virtualaus buhalterio i.APS naudotojams nereikės rūpintis ir gaišti laiko įsigyjant apskaitos dokumentus: tiesiogiai programoje jie galės išrašyti PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą. Išrašytų dokumentų duomenys automatiškai bus perkelti į pajamų ir išlaidų žurnalą. Klientų ir kita dažnai naudojama informacija bus saugoma, tad pasikartojančių duomenų nereikės suvesti kas kartą iš naujo“, – žada pašnekovė.

Ši paslauga atvers ir daugiau galimybių: jei pageidaus, programą naudojantys gyventojai bus informuojami, kokias mokesčių deklaracijas ir iki kada turi pateikti. Jie taip pat matys, kokią apyvartos ribą peržengę jie tampa PVM mokėtojais ir kokia pajamų suma liko iki jos , patiems nieko nereikės skaičiuoti.

Dirbantys su verslo liudijimu galės stebėti, kokia yra jų sandorių su įmonėmis apyvarta, kada tikslinga keisti veiklos formą. Jei gyventojas dokumentuose nurodys tikslius prekes ar paslaugas perkančios įmonės duomenis, programa suteiks informacijos apie tos įmonės vykdomą veiklą .

Individualią veiklą pagal pažymą vykdantys gyventojai matys ir ilgalaikio turto, apie kurio naudojimą veiklai pranešė VMI, duomenis, jiems nereikės patiems apskaičiuoti ir pildyti ilgalaikio turto nusidėvėjimo duomenų. Taip pat nereikės aiškintis, kokios išlaidos yra priskiriamos leidžiamiems atskaitymams, kokios nepriskiriamos, o kurių priskyrimas yra ribojamas – tai nustatys programa pagal gyventojo įvestą išlaidų rūšį.

VMI virtualiu buhalteriu gyventojai galės naudotis nemokamai.

Virtualus buhalteris leis matyti, kiek konkretus klientas gyventojui šiuo metu yra skolingas, ir atvirkščiai, kiek skolingas yra jis pats.

„Esame paskaičiavę, jei virtualiu buhalteriu naudosis 30 proc. individualią veiklą vykdančių asmenų, kasmet jie sutaupys daugiau nei 1 mln. eurų“, – apie i.APS naudą smulkiajam verslui pasakoja I. Gedminienė. Ji sako, kad analogiškas paslaugas tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse teikia privačios įmonės, tačiau jos mokamos. VMI virtualiu buhalteriu gyventojai galės naudotis nemokamai.

Gyventojai apskaitos programą galės pasiekti per VMI informacines sistemas, tai yra jungdamiesi prie „Mano VMI“. Prisijungti prie „Mano VMI“ galima naudojantis e. bankininkyste, per Elektroninių valdžios vartų portalą, taip pat VMI priemonėmis, e. parašu.

Smulkiajam verslui skirta nuotolinės apskaitos paslauga i.APS kuriama plėtojant išmaniąją mokesčių administravimo sistemą i.MAS, kuriai sukurti ir toliau pildyti naujomis elektroninėmis paslaugomis naudojamos Europos Sąjungos fondų investicijos. Naujajai apskaitos paslaugai sukurti ir įdiegti iš Europos regioninės plėtros fondo skirta 235 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius