-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikietiško kapitalo kompanijos Lietuvoje vadovas – apie tai, ko ieško šių laikų darbdaviai ir darbuotojai

Nepaisant to, kad internete kasdien talpinama daugybė darbo pasiūlymų, o veiklos besidairantieji savo talentą „parduoti“ atkakliai stengiasi įvairiuose portaluose ir platformose, atrasti vieni kitus darbdaviai ir darbuotojai neretai užtrunka.
Tadas Vizgirda
Lietuvos verslininkas, Amerikos prekybos rūmų valdybos pirmininkas Tadas Vizgirda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuolaikinė darbo rinka pastebimai pasikeitusi. Jeigu dar prieš keletą metų pirmuoju smuiku griežė skaičiai algalapyje, dabar lygiagrečiai jo stovi ir kiti „orkestro“ komponentai – darbdavio įvaizdis, kultūra įmonėje, iššūkiai ir galimybės.

Patirtimi apie tai, kokios darbo sąlygos patrauklios šių dienų darbuotojui ir ko rinkoje dairosi patys darbdaviai, su 15min dalijasi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) saugių mokėjimo apdorojimo sprendimų lyderės „Shift4 Payments“ padalinio, veikiančio Lietuvoje, vadovas Tadas Vizgirda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mikroklimatas įmonės viduje – reikšmingas faktorius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mikroklimatas įmonės viduje – reikšmingas faktorius

Dialogas – jau pirmajame susitikime

Vienintelis amerikiečių kapitalo kompanijos padalinys Europoje – „Shift4 Payments Lithuania“ – netrukus minės trejų metų veiklos sukaktį.

Per šį laikotarpį kompanija sugebėjo sukaupti išties nemažą turtą: darbuotojų skaičius jau prieš kurį laiką perkopė 100 ribą, tačiau dar svarbiau tai, jog dėl organizacijoje sukurtos atmosferos žmogiškųjų išteklių kaita joje tėra minimali.

Labiausiai pasiteisinusios mūsų investicijos – tai konferencijos, seminarai ir kelių savaičių trukmės stažuotės JAV.

Anot T.Vizgirdos, tai jo vadovaujamoje įmonėje lemia įdirbis, padaromas dar prieš pasirašant kiekvieną darbo sutartį.

„Galiu pasidalinti mūsų pavyzdžiu. Organizacijoje daug komunikuojame, aiškinamės, ko ieško pas mus ateinantis žmogus, ko ieškome mes patys ir kokią vietą jam galime pasiūlyti. Prieš pasamdydami darbuotoją, aiškiai jam išgryniname darbo specifiką ir sąlygas. Tokiu atveju išvengiame nemalonių nuostabos akimirkų, kurias darbuotojui gali sukelti jam tenkančios darbo valandos, tarkime, vakarinė pamaina. Labai svarbu, kad kiekvieno balsas organizacijoje būtų išgirstas: jeigu darbuotojas turi klausimų, juos išklausome, ir jeigu nėra galimybės padėti „čia ir dabar“, svarstome apie alternatyvas. Natūralu, jog kartais vieno ar kito dalyko žaibiškai pakeisti neįmanoma, ir to nuo darbuotojų slėpti nereikėtų. Kiekvienoje situacijoje turi būti įjungtas „žmogiškumo mygtukas“, ir nemanau, kad šių laikų darbdavys gali kategoriškai nukirsti: „Bus taip, kaip pasakysiu aš, ir taškas!“, – „Shift4 Payments Lithuania“ požiūrį į organizacijos darbuotojus ir santykius su jais atskleidžia T.Vizgirda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbdaviai Lietuvoje ieško talento, norinčio tobulėti ir nebijančio iššūkių
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbdaviai Lietuvoje ieško talento, norinčio tobulėti ir nebijančio iššūkių

Draugiškos ir šeimyniškos komandos palikti nenori

Daugybė atliktų studijų parodo, jog tiesioginę įtaką darbuotojo pasitenkinimui darbine veikla daro mikroklimatas įmonės viduje.

„Kurdami aplinką, kurioje darbuotojai ne tik mėgaujasi būdami, bet ir jaučiasi įkvėpti kurti ir augti, mes savo kompanijoje išlaikome juos ilgiau. Čia iš nepažįstamų tampama draugais. Čia mus jungia bendri pomėgiai, o mes patys – kaip šeima, – šypteli T.Vizgirda. – Iš tiesų, vienas pagrindinių darbuotojų pastovumą lemiančių faktorių yra bendra nuotaika komandoje. Džiaugiuosi, jog per trejus metus mums pavyko surinkti komandą, kurios senbuviai supranta, jog naujokai dar daug ko nežino, bet labai noriai jiems padeda. Gera iš šono stebėti situacijas, kuomet žmonės noriai dalijasi tiek savo turimomis patirtimis, tiek čia įgytomis žiniomis.“

Natūralu, jog kartais vieno ar kito dalyko žaibiškai pakeisti neįmanoma, ir to nuo darbuotojų slėpti nereikėtų.

„Teambuilding'ų“ nauda – neginčijama

15min pašnekovas jau ne kartą pats įsitikino ir „teambuilding'ų“ (liet. – „komandos kūrimo“) veiklų nauda: „Darbuotojai šias veiklas labai vertina ir jose yra išties aktyvūs. Jiems gera pabendrauti už biuro ribų. Kadangi žmonės yra įvairūs, kai kuriuos tos biuro erdvės kiek varžo. Jie patys pasirenka, kur kaskart eis drauge: į kavinę, biliardą ar kur kitur, kur ne vien pabendraus apie darbą, bet ir geriau pažins vieni kitus kaip asmenybes.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje

Įkvepiančios sėkmės istorijos

Kitų metų pavasarį ketvirtuosius veiklos metus Vilniuje pradėsiančios „Shift4 Payments Lithuania“ kompanijos istorijos puslapiuose nugulė jau ne vienas sėkmingas atvejis, kurį pademonstravo noru mokytis ir tobulėti degantys lietuviai.

Turėdami didelę koncentraciją „Android“ programuotojų, ketiname ją papildyti dar keliais naujais nariais.

„Ne tik mes ieškome profesionalų, bet ir potencialą turintys specialistai patenka į mūsų „radarą“. Turime ne vieną istoriją, kuria galime didžiuotis, kai jauni specialistai tampa ekspertais. Itin aktyvūs yra klientų aptarnavimo srities specialistai: jie atkakliai siekia augimo, nuolat bendrauja su programuotojais, kurie padeda pasirinkti jiems tolimesnį kelią. Yra ir kitokių pavyzdžių: neseniai prie kompanijos praktikai prisijungusiai merginai, regėdami potencialią, ilgainiui pasiūlėme darbo sutartį, ir ji užėmė verslo analitikės poziciją. Pastebėjau, kad specialistai, patekę į tinkamą aplinką, natūraliai siekia ne vietoje mindžikuoti, o tobulėti, augti toliau“, – susižavėjimo Lietuvos talentais neslepia T.Vizgirda.

Stažuojasi Las Vegase ir kitose Amerikos vietose

Nuolatinio kolektyvo potencialo ir kompetencijos augimo siekdama, amerikietiško kapitalo įmonė „Shift4 Payments Lithuania“ darbuotojams organizuoja ir jiems finansuoja įvairias konferencijas, seminarus bei stažuotes.

„Dabar yra metas, kai pokyčiai siaučia labiau nei bet kada. Ir šiuo metu kaip niekada anksčiau yra svarbu neatsilikti, gebėti atrasti būdų, kaip parengti savo darbuotojus. Labiausiai pasiteisinusios mūsų investicijos – tai konferencijos, seminarai ir kelių savaičių trukmės stažuotės JAV, kur yra pagrindinė „Shift4 Payments“ kompanijos būstinė. Kultūriniai ir žinių mainai tarp darbuotojų JAV ir Lietuvoje yra vienas iš maloniausių „bonusų“. Bent jau mes manome, jog, norint dirbti efektyviai, būtina pažinoti savo komandą, ir visas darbas bei bendravimas negali vykti tik nuotoliniu būdu“, – pastebi T.Vizgirda, kurio atstovaujama „Shift4 Payments“ kompanija savo paslaugas teikia didžiojoje dalyje JAV ir yra augantis Kanados rinkos dalyvis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje

15min primena, jog ši kompanija yra saugių mokėjimo apdorojimo sprendimų lyderė, o pagrindinės kompanijos technologijos padeda didiesiems programinės įrangos teikėjams veikti daugelyje sričių, įskaitant mažmeninę prekybą, maisto ir gėrimų pramonę, elektroninę prekybą, apgyvendinimą, žaidimus ir kitas.

Tikiuosi, kolegos šio interviu į anglų kalbą nevers ir jo neskaitys.

„Į stažuotes JAV, dažniausiai – į Alentauną ir Las Vegasą, išvykę lietuviai ne tik susitinka su kolegomis amerikiečiais, bet ir susipažįsta su mūsų paslaugomis besinaudojančiais klientais. Asmeniškai pabendrauti siekia abi pusės: tiek verslininkai Amerikoje, tiek ir lietuviai programuotojai, kuriantys išmaniuosius kasos aparatus ir technologinius sprendimus jiems. Daugelis darbinių klausimų yra aptariama šių susitikimų metu“, – pasakoja T.Vizgirda.

Neteko amo, kuomet darbuotojai „PlayStation“ išmainė į knygas

Pertraukėles „Shift4 Payments“ padalinyje sostinės A.Goštauto gatvėje kolektyvas leidžia jaukiai biure įsiliejančiose poilsio zonose. Jos – tokios koncepcijos, kokios pageidavo patys kompanijos darbuotojai: su mini futbolo stalu, šachmatų lenta ir nuosava bibliotekėle.

„Pradžioje, mums čia besikuriant, su klientų aptarnavimo centro darbuotojais ir programuotojų komanda tarėmės, ką jie norėtų turėti laisvalaikio zonoje. Mano pasiūlymas joje „įkurdinti“ „PlayStation“ žaidimų kompiuterį nebuvo sutiktas entuziastingai, o kolektyvas tarpusavyje pasitarė ir nusprendė, jog labiau norėtų bibliotekėlės ir šachmatų lentos. Išliksiu atviras – toks sprendimas mane maloniai nustebino. Tuo, mano akimis, Lietuva labai skiriasi nuo įmonių daugelyje kitų pasaulio valstybių, tarp jų – ir nuo JAV. Tiesa, mūsų kompanijos padalinyje Amerikoje irgi yra didelis noras mokytis ir nuolat įgyti naujas žinias. Vis dėlto tikiuosi, kolegos šio interviu į anglų kalbą nevers ir jo neskaitys“, – juokiasi būrio naujų specialistų vadovu dar iki 2020 metų vasaros tapsiantis T.Vizgirda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Shift4 Payments“ biure Vilniuje

Jungia aukštesnę pavarą ir ieško aukšto kalibro programuotojų

Amerikietiško kapitalo kompanijos „Shift4 Payments“ dalimi būtent dabar tapti galite ir jūs – Vilniuje veikiantis padalinys plečiasi, stiprina pajėgas ir siūlo patrauklias galimybes daugiausia IT srities specialistams.

Specialistai, patekę į tinkamą aplinką, natūraliai siekia ne vietoje mindžikuoti, o tobulėti, augti toliau.

Na o kokios gi šiuo metu pastebimos Lietuvos darbo rinkos tendencijos? Ko dairosi darbdaviai? Kokie žmogiškieji faktoriai nulemia vieno ar kito naujo žmogaus priėmimą į kolektyvą?

„Klientų aptarnavimo centras sudaro pusę mūsų visos kompanijos darbuotojų, tad atrankos būtent šiam skyriui vykdomos gana dažnai. Programavimo centras taip pat nuolat plečiasi ir auga. Turėdami didelę koncentraciją „Android“ programuotojų, ketiname ją papildyti dar keliais naujais nariais. Antra pagal populiarumą naudojama kalba yra „JavaScript“. Šia kalba programuojantys profesionalai kviečiami prisijungti prie „Lighthouse“ komandos – vidinės CRM sistemos. Iš esmės, manau, kad ir mes, ir kiti darbdaviai Lietuvoje ieško talento, norinčio tobulėti ir nebijančio, o netgi priešingai – drąsiai pasitinkančio iššūkius. Mes nekuriame programų, kurios po kurio laiko „numiršta“. Mes statome, galima sakyti, ištisas jų infrastruktūras, ir laukiame žmonių, norinčių save išbandyti prie didelių projektų, kurie bus vystomi ne metus, o dešimtmetį ar netgi ilgiau“, – atskleidžia T.Vizgirda.

Vienas tokių aukšto lygio projektų, kurių idėja išsikristalizavo ir įgavo pavidalą būtent Lietuvoje, yra „SkyTab“ – kortelių skaitytuvas, galintis nuskaityti klientų sąskaitos apmokėjimą dar prie staliuko.

„Brexitui“ nepritaria, bet paslapčia jo laukia

Bendrovės „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas juokauja, jog šalyje veikiančių įmonių darbdaviai tarpusavyje pasikalba pusiau juokais, pusiau rimtai laukiantys galutinai įvykstančio „Brexito“ – Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

„Aš nuoširdžiai nenoriu, kad „Brexitas“ įvyktų ir išsipildytų juodžiausiu scenarijumi. Bet, susiklosčius tokiai situacijai, daug aukšto lygio specialistų sugrįžtų į Lietuvą. Grįždami čia jie nieko neprarastų: vėl būtų kartu su giminėmis ir bičiuliais. Tai – viena. Antra – padėtis Lietuvos darbo rinkoje ne prastesnė negu Anglijos sostinėje Londone ar bet kurioje kitoje Europos valstybėje konkurencingų atlyginimų, iššūkių bei karjeros galimybių atžvilgiu“, – šypsena interviu su 15min užbaigia „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas bei Amerikos prekybos rūmų valdybos pirmininkas T.Vizgirda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius