-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ateities darbuotojų mokymai – internetu

Mažeikiuose esanti įmonė mokymus iš konferencijų salės kelia į internetą – toks sprendimas, anot personalo valdymo specialistų, technologiškai pažangus ir užtikrina kokybišką darbuotojų įgūdžių tobulinimą. Inovatyvių mokymų nauda įmonėje skaičiuojama išaugusiais pardavimais.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Partnerio nuotr.

Rado efektyvų būdą

UAB „Beržūna“ didžiausias privalumas – jos dydis – kartu yra ir nemenka kliūtis. Vienos didžiausių optikos prekėmis ir oftalmologine įranga prekiaujančių įmonių Baltijos šalyse padaliniai išsibarstę po visą Lietuvą, o tai, pasak įmonės vadovo Jono Glodenio, sukelia nepatogumų personalui. „Visi 130 įmonėje dirbantys specialistai yra išsiskirstę po visą šalį ir surinkti visus į vieną vietą, suteikti jiems kokybiškus kvalifikacijos kėlimo kursus yra logistiškai sudėtinga ir brangu“, – pagrindinę problemą įvardija pašnekovas.

„Siunčiame darbuotojus į konferencijas ir paskaitas, optikos produktų savybes analizuojame diskusijose–aptarimuose, ten darbuotojai užduoda klausimus ir tiesiogiai bendrauja su pranešėjais“, – apie populiariausius mokymų būdus pasakoja įmonės direktorius.

Visgi J. Glodenis pripažįsta, kad dabar technologijų pagalba mokymus patogiausia vykdyti internetu. Kompetencijų kėlimo kursai nuotoliniu būdu įmonei pasitvirtino – darbuotojai lieka patenkinti rezultatu ir įsisavina tokį pat žinių bagažą kaip ir po įprastų kursų. „Technologiniais sprendimais paremti mokymai reikalauja mažiau kaštų ir yra pakankamai efektyvūs“, – papildo J. Glodenis.

Pardavimai išaugo apie 30–60 proc.

Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė Aušra Bytautienė teigia, kad didelės įmonės perkeldamos dalį mokymų į el. platformas gali ženkliai sumažinti mokymų kaštus ir paspartinti naujų darbuotojų integraciją. „Įsivaizduokime situaciją, jei naujas darbuotojas būtinai turi sudalyvauti tam tikruose mokymuose, kad galėtų pilnavertiškai pradėti dirbti. Kol susidarys visa grupė, įmonė greičiausiai užtruks, o mokyti pavienius darbuotojus bus brangu. Tuo tarpu suteikus el. mokymą įmonė iš karto reikiamu metu galės apmokyti darbuotoją be papildomų investicijų ir jis pradės pilnavertį darbą“, – mokymosi internetu privalumus vardija specialistė.

Pašnekovė papildo, kad mokymąsi internetu galima derinti ir su realiomis paskaitomis. „Technologijų pagalba galima pasiekti ženkliai didesnį efektą naudojant mišraus mokymosi (angl. blended learning) būdą, kai darbuotojo žinios stiprinamos keliais etapais – savarankišku mokymusi internetu ir vėliau sekančiu tiesioginiu kontaktu su dėstytoju. Tokiu būdu darbuotojas dar iki mokymų gali įsisavinti dalį medžiagos, o tiesioginio kontakto su dėstytoju ir kolegomis metu efektyviau išnaudoti laiką įgūdžių treniravimui bei diskusijoms probleminiais klausimais“, – kompetencijų kėlimo būdą pateikia pašnekovė.

UAB „Beržūna“ vadovas J. Glodenis teigia, kad inovatyvių mokymų grąža yra įvertinama atlikus pardavimų rodiklių analizę. „Iš tiekėjų esame gavę pastabų, kad vienos jų prekės pardavimai yra nepakankamai aukšti, po pardavimų įgūdžiams stiprinti skirtų mokymų sekėme pardavimų statistiką ir pastebėjome ženklų augimą. Skaičiuojame, kad visos įmonės pardavimai kompetencijos kėlimo dėka išaugo apie 30–60 proc. Tai yra žymus pardavimų augimo rodiklis, kurio negalėtume pasiekti be tokių Europos Sąjungos (ES) priemonių, kaip „Žmogiškųjų išteklių tobulinimas verslo stiprinimui“. Iš viso ES investicinės priemonės siekia virš 100 tūkst. eurų“, – pastebi direktorius.

ES investicijos darbuotojų mokymams

„Kompetencijų vaučeris“ – negrąžintina subsidija, suteikianti įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės, veikiančios ne trumpiau kaip vienerius metus. Labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms finansuojama iki 80 proc., didelėms – 70 proc. mokymų išlaidų sumos. Paraiškų vertinimas trunka iki 30 dienų.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl darbuotojų mokymo išlaidų kompensavimo į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega). Mokymų paslaugas darbuotojams teikia profesionalūs mokymų tiekėjai pagal patvirtintas mokymų programas, įtrauktas į Mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašą. Programų sąrašą rasite VšĮ „Versli Lietuva“ interneto svetainėje. Neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis dėl jos įtraukimo į sąrašą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Kompetencijų vaučeris“ galima rasti Ūkio ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius