Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt: 2020-ųjų darbo rinka – nuo neapibrėžtumo iki naujų galimybių

Praeitų metų darbo rinką supurtė karantino apribojimai, tačiau juodžiausias scenarijus neišsipildė – po staigaus pavasarinio sukrėtimo sekė spartus atsigavimas.
Darbo rinka
Darbo rinka / 123RF.com nuotr.

2020 metais darbo rinka pasižymėjo itin dideliais kontrastais: nuo pirmųjų karantino savaičių darbo skelbimų skaičiaus kreivė drastiškai krito žemyn, tačiau baigiantis apribojimams vėl staiga šoktelėjo aukštyn. „Praėjusių metų pavasarį žinia apie karantiną vos per vieną dieną darbo rinką apvertė aukštyn kojomis, naujų darbo skelbimų portale CVbankas.lt sumažėjo daugiau nei dvigubai. Tačiau jau nuo balandžio vidurio situacija ėmė gerėti, bendras darbo rinkos aktyvumas greit atgavo ir net viršijo ankstesnius rodiklius“, – teigia CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

Praėjusiais metais darbo ieškančiųjų padaugėjo

Rudenį paskelbtas antrasis karantinas itin neigiamo poveikio darbo rinkai neturėjo, nepastebėtas ir darbdavių aktyvumo sumažėjimas. Pasak T.Toleikio, net ir karantino sugriežtinimas neturėjo tokio efekto kaip pavasarį. Jei per pirmąjį karantiną daugelį buvo apėmusi nežinomybė ir ilgalaikės recesijos baimė, tai rudens karantino metu ir darbdaviai, ir darbo ieškantieji susidūrė su jau žinoma situacija, kurią buvo sėkmingai pergyvenę.

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis

2020 metais portale CVbankas.lt buvo paskelbta 9 proc. mažiau skelbimų nei ankstesniais metais. Didžiausią įtaką tam turėjo pavasarinio karantino laikotarpis, kurio metu skelbimų skaičius drastiškai sumažėjo. Jei lygintume metus atmesdami šį laikotarpį, darbo skelbimų skaičius būtų net didesnis nei ankstesniais metais.

„Nors pavasarį darbo ieškojo mažiau žmonių, tačiau iki metų pabaigos jų aktyvumas kompensavo visus praradimus – bendras kandidatų skaičius išaugo net 17 proc., palyginti su praėjusiais metais. Darbo ieškantieji per portalą CVbankas.lt išsiuntė net 2.8 milijono CV darbdaviams“, – teigia T.Toleikis.

Panašiai augo ir portalo lankomumas – maždaug 16 proc. didesnis apsilankymų skaičius, palyginti su ankstesniais metais.

Prioritetinės sritys pasikeitė vietomis

Pasak T.Toleikio, nepaisant didelių sukrėtimų, paklausiausios darbo sritys portale buvo tos pačios kaip ir ankstesniais metais. Jų penketuką sudarė gamybos, prekybos, klientų aptarnavimo, pardavimų vadybos bei informacinių technologijų sritys. Tiesa, šiek tiek pasikeitė jų eiliškumas, jei ankstesniais metais daugiausia darbo pasiūlymų buvo skelbiama prekybos srityje, tai 2020-aisiais prekybos darbo skelbimų skaičius sumažėjo 32 proc. ir ši kategorija užleido vietą gamybos sričiai, kurios darbo skelbimų skaičius išliko stabilus.

Dideli pokyčiai pastebimi klientų aptarnavimo srityje – darbo skelbimų skaičius sumažėjo 28 proc.

Tačiau išaugo darbuotojų paklausa kai kuriose kategorijose, pavyzdžiui, informacinių technologijų, inžinerijos, finansų, statybos sektoriuose – per metus išaugo apie 3–4 proc.

Ypač didelis augimas užfiksuotas medicinos srityje – darbo skelbimų skaičius 2020 metais buvo net 20 proc. didesnis nei ankstesniais metais.

Karantinas atvėrė naujas galimybes

Pasak Aušros Rimeikytės, UAB „McKesson Business Services Lithuania“ personalo HR vadovės, praeitais metais įsibėgėjus karantinui, talentingi darbuotojai neskubėjo keisti darbo, nenorėjo stabilumo keisti į nežinią, nes situacija darbo rinkoje nebuvo aiški: „Baigiantis vasarai, ypač rudenį, situacija pradėjo keistis, kandidatai intensyviau domėjosi darbo galimybėmis iš namų, labai svarbios tapo saugios darbo sąlygos“.

Asmeninio arch. nuotr./Aušra Rimeikytė
Asmeninio arch. nuotr./Aušra Rimeikytė

A.Rimeikytė teigia, kad pandemija kėlė iššūkių, bet atvėrė ir naujų galimybių, įmonė labai greitai ir sėkmingai prisitaikėme dirbti iš namų: „Likus savaitei iki pirmoji karantino supratome, kad tai neišvengiama ir išsiuntėme visus darbuotojus į namus.“

„Žmonės labai patenkinti, kad gali dirbti iš namų ir ateityje norėtų turėti tokių galimybių.“ UAB „McKesson Business Services Lithuania“ generalinė direktorė Dalia Šiaučiulienė

UAB „McKesson Business Services Lithuania“ generalinė direktorė Dalia Šiaučiulienė pabrėžia, kad įmonė naudojasi naujausiomis IT technologijomis, todėl greitai ir lengvai prisitaikė dirbti iš namų: „Darbuotojus aprūpinome nešiojamais kompiuteriais, ausinėmis, suteikėme subsidijas įsirengti darbo vietas namuose. Žmonės labai patenkinti, kad gali dirbti iš namų ir ateityje norėtų turėti tokių galimybių.“

Į biurą Vilniuje samdo žmones iš visos Lietuvos

Naujos galimybės dirbti iš namų pasiteisino, nes šiuo metu UAB „McKesson Business Services Lithuania“ gali samdyti žmones iš visos Lietuvos, nors biuras yra Vilniuje. „Neseniai įgyvendinome projektą, kurio metu įdarbinome žmones net iš užsienio naudodami vaizdo interviu. Iki karantino taip atvirai nemąstėme ir ne taip lanksčiai priimdavome sprendimus“, – pripažįsta A.Rimeikytė.

Tai padrąsino užsienyje dirbančius lietuvius grįžti į Lietuvą, nes pandemija privertė perkainuoti vertybes, paskatino norą gyventi arčiau šeimos savo šalyje. Be to, vaizdo interviu suteikė galimybių įdarbinti žmones nuotoliniu būdu, todėl palengvino visą procesą – žmonės grįžo į Lietuvą jau turėdami darbo kontraktą. „Tai puiki galimybė gyventi ir dirbti iš Lietuvos teikiant paslaugas grupės klientams tarptautinėje rinkoje“, – sako Dalia Šiaučiulienė.

Karantinas parodė, kad viskas yra įmanoma.

„Ši situacija naudinga įmonei, nes numatome ir toliau plėsti veiklą, tačiau nereikia investuoti į biuro patalpas. Naudinga ir darbuotojams, nes dirbdami mūsų įmonėje gali gyventi nebūtinai Vilniuje ir turi galimybę lanksčiai pasirinkti darbo vietą“.

Ieško finansų specialistų

D.Šiaučiulienė pabrėžia, kad „McKesson“ yra didelė tarptautinė kompanija, skaičiuojanti 185-erius darbo metus, tai reiškia labai aktualų pandemijos iššūkių metais stabilumo garantą: „Žmonėms visuomet svarbu prisidėti prie naujų procesų kūrimo, jų tobulinimo, būti reikšmingos ir didelės korporacijos dalimi. Mūsų įmonė užima pirmaujantį vaidmenį ir covid-19 vakcinos distribucijos srityje, prisidedame prie onkologijos, biofarmacijos sričių vystymo – teikiame labai reikalingas paslaugas visuomenei. Galimybė dirbti šioje srityje ir būti globalių naujovių bei iniciatyvų diegimo dalimis labai aktuali darbuotojams.“

Asmeninio arch. nuotr./Dalia Šiaučiulienė
Asmeninio arch. nuotr./Dalia Šiaučiulienė

Pasak generalinės direktorės, įmonė perkėlė finansines paslaugas iš kitų Europos šalių į Lietuvą.

Karantino apribojimuose įžvelgėme naujas galimybes. Visa komanda ieškojo naujų būdų ir sprendimų, kaip sėkmingai perkelti paslaugų perdavimo būdus į virtualią realybę.

„Mūsų paslaugų centras orientuojasi į finansines paslaugas, todėl ieškome specialistų, apimančių platų finansinių operacijų spektrą ir įvairias buhalterines paslaugas. Darbuotojas turi galimybę įgyti labai vertingos profesinės patirties, nes atlikdamas apskaitos operacijas prisiliečia prie įvairių sistemų bei veiklos modelių. Spartus įmonės augimas suteikia ir karjeros galimybių“, – akcentuoja A.Rimeikytė.

„McKesson Business Services Lithuania“ darbo pasiūlymai.

Darbuotojai tapo atsargesni, nenori rizikuoti

Lauryna Girenienė, „Nord Security“ personalo atrankų vadovė, komentuodama praeitų metų darbo rinkos pokyčius, pastebi padidėjusį darbuotojų atsargumą, neapibrėžtumo vengimą, sunkesnį apsisprendimą keisti darbą, todėl padaugėjo darbo ieškančių kandidatų, kurie atmeta darbo pasiūlymą: „Mūsų analizė rodo, kad neretai kandidatai pokalbio pradžioje svarsto užimti naują poziciją, tačiau gavę darbo pasiūlymą nutaria palaukti geresnių laikų.“

Anot personalo atrankos vadovės, tokią situaciją lėmė pandemija – žmonės nesijaučia saugūs, verslai bankrutuoja, tvyro neapibrėžtumas darbo rinkoje. Nemažai dirbančių žmonių turi finansinių įsipareigojimų bankams dėl nekilnojamojo turto paskolų, todėl nenori rizikuoti keisti darbo.

Asmeninio arch. nuotr./Lauryna Girenienė
Asmeninio arch. nuotr./Lauryna Girenienė

Turizmo, apgyvendinimo, maitinimo, paslaugų ir kitiems ekonomikos sektoriams išgyvenant sunkumus pandemijos metu, kai kurios įmonėms šis laikotarpis tapo labai sėkmingas. „Nord Security“ pasisekė, kad jų kuriami kibernetinio saugumo produktai pandemijos metu tapo vieni iš reikalingiausių. „Mes kuriame kibernetinės saugos produktus, kurie padeda apsaugoti asmeninius ir įmonių duomenis internetinėje erdvėje. Kai visas pasaulis vienu metu pradėjo dirbti iš namų, visiems ypač aktualus tapo saugumas, todėl mūsų produktų poreikis labai išaugo. Įmonė lengvai prisitaikė prie pokyčių – buvome pasiruošę ir nepatyrėme didelių sunkumų per pirmąjį karantiną“, – teigia L.Girenienė ir priduria, kad įmonė šiuo metu ieško IT, pardavimų, marketingo, finansų, teisės ir kitų sričių specialistų.

Neretai kandidatai pokalbio pradžioje svarsto užimti naują poziciją, tačiau gavę darbo pasiūlymą nutaria palaukti geresnių laikų. L.Girenienė

Per pirmąjį karantiną buvo svarbiausia stabilumas

UAB „Outokumpu Stainless“ Globalinių paslaugų centro vadovė Daiva Glėbienė praeitų metų darbo rinkoje išskiria kelis skirtingus periodus. Pavasarį pirmojo karantino metu darbo rinka sustingo, sumažėjo darbo pozicijų, įmonės stabdė savo plėtros ir projektų planus, kuriems buvo reikalingi nauji resursai.

Anot D.Glėbienės, praeitų metų pavasarį darbo rinkoje svarbiausia buvo stabilumas, todėl ir darbuotojai buvo linkę stabdyti savo karjeros planus, nenorėjo rizikuoti ieškodami naujų darbo pozicijų: „Mūsų įmonėje taip pat nevyko jokia kaita, darbuotojai nenorėjo palikti savo darbo vietos, buvo aiškiai jaučiamas stabilumo poreikis.“

Asmeninio arch. nuotr./Daiva Glebienė
Asmeninio arch. nuotr./Daiva Glebienė

Po vasaros sezono, dar prieš antrojo karantino pradžią, darbo rinka įsibėgėjo, rugsėjo – lapkričio mėnesių pokyčių dinamika labai skyrėsi nuo kovo – birželio laikotarpio. „Plėtros planus sustabdžiusios įmonės suprato, kad pandemija dar gali tęstis ilgai ir reikia prisitaikyti prie pokyčių. Be to, šiek tiek atsigavo ir ekonomika Lietuvoje bei Europoje – visa tai turėjo įtakos darbo rinkai, ji vėl tapo labai aktyvi, augo naujų darbuotojų paieška“, – sako Daiva Glėbienė.

Rudenį prasidėjo kova už talentus

Rudenį iš esmės atsinaujino darbo rinkos aktyvumas, atsirado darbuotojų, kurie labai aktyviai ieškojo naujo darbo. Keitėsi net ir naujų darbuotojų priėmimo organizavimo principai, įmonės persiorientavo prie nuotolinės kandidatų atrankos. Taip pat nuotoliniu būdu darbuotojas apmokomas ir įvedamas į naujas darbo pozicijas.

„Nuo rudens užteko laiko prisitaikyti ir įmonėms, ir darbuotojams – tie, kurie norėjo keisti darbo pozicijas, ieškoti naujų karjeros galimybių, suprato, kad neverta atidėti savo planų ateičiai“, – teigia D.Glėbienė.

Įmonės taip pat pradėjo intensyviai ieškoti naujų darbuotojų, nes vėl atnaujino pirmojo karantino metu pristabdytą veiklą.

Praeitų metų rudenį intensyvėjo įmonių kova už talentus, nes sumažėjo kandidatų skaičius į naujas darbo vietas. D.Glėbienė

„Rudenį, skirtingai nuo pavasario, įmonėms kilo naujas iššūkis pritraukti naujų darbuotojų. Jei kandidatai aktyviai ieško naujų pozicijų, jie svarsto kelis įmonių pasiūlymus, nori sulaukti atsakymų iš visų darbdavių ir tik tada priima sprendimą.“

Darbo rinka iš esmės persitvarko

UAB „Outokumpu Stainless“ taip pat ieško naujų darbuotojų. „Mūsų centras yra daugiafunkcinis, ieškome pirkimų, žmogiškųjų išteklių, IT specialistų, bet pastaruoju metu daugiausia pasiūlymų turėjome finansų specialistams“, – teigia D.Glėbienė ir priduria, kad įmonės veiklos pandemija nesustabdė, tęsiama tai, kas buvo suplanuota, vykdomi iš anksto suplanuoti projektai, pritraukiami nauji darbuotojai.

Kandidatus motyvuoja lankstus darbo grafikas, galimybė dirbti iš namų ar kitos darbo vietos, laisvai pasirinkti sau patogų darbo laiką – tai ypač aktualu mažus vaikus auginantiems darbuotojams.

Vadovė pabrėžia, kad finansinių kompetencijų kandidatams šis periodas yra labai palankus, nes šių specialistų laukia daug darbo pasiūlymų.

„Jei anksčiau ieškodavome finansų specialistų, turinčių šioje srityje išsilavinimą ir darbo patirtį, dabar tapome lankstesni, siūlome šį darbą žmonėms, kurie nori mokytis ir persikvalifikuoti. Tokia praeitais metais atsiradusi dinamika tęsiasi ir šiais metais. Manau, kad tai teisinga tendencija, darbo rinka iš esmės persitvarko, darbuotojai natūraliai migruoja į sektorius, kuriuose yra darbo pasiūla“, – teigia D.Glėbienė

Darbuotojų atrankoje laimėjo įmonės, pasiruošusios perkvalifikuoti darbuotojams, atėjusiems iš labiausiai nukentėjusių per pandemiją ekonomikos sektorių.

Šiuo metu siūlomus darbo pasiūlymus CVbankas.lt matysite pagal šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius