-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt: įpareigojimas nurodyti atlyginimą visuose darbo skelbimuose leis visiems sugaišti mažiau laiko

Liepos 11-ąją Seimas pritarė Darbo kodekso pataisai, kuri įpareigos darbdavius darbo skelbimuose skelbti ketinamą mokėti atlyginimą ar bent jau atlyginimo rėžius nuo... iki. Seimui pritarus šiai pataisai, parlamentarai svarstė, kad šiandieninėje rinkoje, kur aktualu taupyti tiek savo, tiek kitų laiką, nėra prasmės eiti į kelis darbo pokalbius ir tik po jų sužinoti siūlomą atlyginimą. Kita vertus, oponentai abejojo, ar tai nėra perteklinis įpareigojimas darbdaviams. Paklausėme darbo skelbimų portale CVbankas.lt jau senokai atlyginimus nurodančių darbdavių, kokią įtaką darbuotojų atrankai turės šis sprendimas.
Atlyginimo viešinimas, pasak kai kurių darbdavių, yra elementari pagarba darbuotojui
Atlyginimo viešinimas, pasak kai kurių darbdavių, yra elementari pagarba darbuotojui / 123RF.com nuotr.

CVbankas.lt vadovas: nurodžius atlyginimą sulaukiama daugiau kandidatų

Darbo skelbimų portalo CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis teigė, jog portale jau šiandien 27 proc. įkeltų skelbimų darbdaviai nurodo būsimą darbuotojo atlyginimą.

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis

„Atlyginimo klausimas yra vienas svarbiausių aspektų daugeliui žmonių apsisprendžiant dėl darbo keitimo ar renkantis būsimą darbdavį. Natūralus darbo ieškančiųjų noras yra šią informaciją išsiaiškinti kuo anksčiau, siekiant konkretumo ir vengiant sugaišto laiko. Todėl CVbankas.lt skatina savo klientus nurodyti darbo skelbimuose siūlomus atlyginimus, kadangi jie tikrai suteikia privalumų ne tik darbo ieškantiems, bet ir patiems darbdaviams. Pagrindiniai darbo skelbimų su nurodytu atlyginimu privalumai: didesnis kandidatų susidomėjimas bei tikslingesni kandidatai (tie, kuriems yra priimtinas siūlomas atlyginimas) – tokiu būdu laiką sutaupo ir pats darbdavys“, – sako T.Toleikis.

Atlyginimus skelbiame iš pagarbos kandidatui. Pagarba – tai ir jo laiko taupymas.

Apie pusėje darbo skelbimų portale CVbankas.lt yra nurodoma „Sodros“ informacija apie atlyginimų vidurkius, kvantilius ir medianas. Kvantiliai ir medianos yra gana sunkiai suprantami terminai daugeliui darbo ieškančiųjų, tačiau portale jie pateikti aiškesne forma, geriau suvokiamas įmonės mokamų atlyginimų pasiskirstymas.

Personalo vadovė: atlyginimo nurodymas pagarba kandidatui

Bendrovės „Hostinger“ personalo vadovė Gabija Jasiulionytė paaiškino, kodėl bendrovė, ieškodama daug informacinių technologijų ir marketingo specialistų, visuomet skelbia tikslius atlyginimų rėžius.

Ši informacija viešinama atsižvelgiant į „Hostinger“ vertybes: platus atlyginimo rėžis atskleidžia įmonės lankstumą kandidatų patirčiai, su lūkesčiu į juos investuoti ir padėti jiems augti. Dar svarbiau tai, kad IT įmonės, kurios yra orientuotos į geriausius talentus, atvirai nurodydamos atlyginimą tokiu būdu pabrėžia įmonės kultūrą ir pagarbą profesionalų atžvilgiu.

„Hostinger“ nuotr./„Hostinger“ biuras
„Hostinger“ nuotr./„Hostinger“ biuras

„Galiu pasakyti kelis argumentus – viską savo įmonėje stengiamės daryti atvirai. Atlyginimus skelbiame iš pagarbos kandidatui, būdami atviri mes taupome jo laiką. Reikia prisiminti, kad specialistų laikas taip pat brangus, kaip ir įmonių. Ateiti į atranką ir nežinoti, kokio atlyginimo tikėtis – tai situacija, kai kandidatas nesijaučia lygiavertis. Ne su tokia emocija reikėtų pradėti bendradarbiavimą. Anksčiau, kai atlyginimo rėžių prie skelbimo nenurodydavome, finansinius lūkesčius su kandidatu aptardavome pirmo skambučio metu,“ – sakė G. Jasiulionytė.

Kita vertus, „Hostinger“ personalo vadovė sutinka, kad atlyginimo atskleidimas skelbime turi šiokių tokių minusų. Kai kuriais atvejais įmonė yra pasiruošusi mokėti ir didesnę, nei nurodyta atlyginimo rėžiuose, sumą, tačiau kandidatas tiesiog atmeta pasiūlymą, pažvelgęs į skaičius skelbime.

Yra kita problema: skaitai gyvenimo aprašymą ir matai, kad žmogus visiškai netinka tai pozicijai. Bet jis pamato atlyginimą ir jį sudomina – koks skirtumas, ką dirbti, svarbu pinigai.

Atlyginimo skelbimas paskatins įmones pasitempti

Liepos viduryje Seimo priimtą sprendimą įpareigoti darbdavius nurodyti būsimą žmogaus atlyginimą G.Jasiulionytė vertina palankiai.

„Atlyginimus pradėjome viešinti atsižvelgdami į tai, kad Vakaruose tai plačiai ir sėkmingai naudojama praktika, tikiu, kad taip turėtų būti ir Lietuvoje. Jei įsigaliojus šiai pataisai įmonės nurodys nerealius atlyginimo rėžius, pavyzdžiui nuo 500 iki 5000 eurų, tai kels abejonių įmonės sąžiningumu bei skaidrumu“, – sako „Hostinger“ personalo vadovė.

Kas, pašnekovės nuomone, nutiks tuomet, kai atlyginimus ims skelbti visi?

„Manau, šis pokytis bus naudingesnis pačiam darbuotojui. Mes savo ruožtu, aiškiau matysime, kas dedasi rinkoje. Nors siekiame, kad mūsų atlyginimai būtų aukštesni, nei siūlomi rinkoje, jei visų siūlomi atlyginimai bus panašūs, tuomet atsiveria galimybė pranašumą pabrėžti akcentuojant įmonės vertybes, siekį rūpintis darbuotojų gerove, jų nuolatiniu tobulėjimu, siūlyti įvairius priedus ir naudas“, – svarstė G.Jasiulionytė.

Ar gyvensime „iliuzinių“ atlyginimų pasaulyje?

Bendrovė „Žilinskis ir ko“ orientuota į statybų sektoriaus specialistus. Šios bendrovės personalo vadovė Renata Sirutienė sakė, jog CVbankas.lt atstovai visuomet primena, kad nurodžius atlyginimą sulaukiama daugiau susidomėjusių kandidatų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Vilniuje

„Nurodę siūlomą atlyginimą neturėjome kandidatų antplūdžio, bet bent jau pradėjome gauti jų CV. Kai nebuvome nurodę atlyginimo ir ieškojome žmogaus į tą pačią poziciją – kandidatų neatsirado. Tačiau yra kita problema: skaitai gyvenimo aprašymą ir matai, kad žmogus netinka tai pozicijai. Bet jis pamato atlyginimą ir jį sudomina – koks skirtumas, ką dirbti, svarbu pinigai. Vengiame nurodyti viršutinius atlyginimo rėžius (įmonės „Žilinskis ir ko“ skelbimuose rašomas atlyginimas „Nuo...“), nes kiekvienas specialistas yra vertas skirtingų pinigų“, – sakė R.Sirutienė.

Seimo priimtus Darbo kodekso pakeitimus personalo vadovė vertina neigiamai. Jos nuomone, įpareigojimas skelbti atlyginimą iškraipys rinką.

„Vieną sumą gali nurodyti skelbime, o kita bus realus vėliau žmogui mokamas atlyginimas. Viena įmonė „pasididins“ atlyginimą skelbime, kita norėdama neatsilikti – irgi. Juk visi moka apeiti tuos nurodymus. Tada atrodys, kad rinkoje mokami tokie atlyginimai, kurių realybėje nebus“, – svarstė pašnekovė.

Ji įžvelgė ir dar vieną grėsmę: jei nurodžius atlyginimo rėžius kandidatuos žmogus, kuris neturės reikiamų kompetencijų, tačiau neturint kito varianto, teks jį pasamdyti, įmonė negalės jam mokėti mažiau, nei nurodė skelbime.

Jos teigimu, jau šiandien per darbo pokalbius jai pačiai tenka sugaišti daug laiko įtikinėjant, kad įmonė moka normalius, rinkos lygį atitinkančius atlyginimus. Nes dalis darbuotojų dėl savo darbo specifikos „Žilinskis ir ko“ dirba puse ar net ketvirtadaliu etato. O jų gaunamas atlygis į vidurkį įsiskaičiuoja, jį viešai skelbia „Sodra“ ir rekvizitai.lt

„Darbuotojų reakcija būna: „Pfff, na, neisiu čia, juokingus pinigus moka! Ir turi kiekvieną kartą žmogui paaiškinti, kaip mes dirbame ir kad tikrai stabiliai laikomės, atlyginimus mokame gerus. Sakyčiau, atlyginimų vidurkio skelbimas mums yra meškos paslauga. Bet dauguma žmonių net neateina iki pokalbio – pamato skaičiukus, vidurkius ir numoja ranka“, – kalbėjo R.Sirutienė.

Ji įžvelgė ir dar vieną grėsmę: jei nurodžius atlyginimo rėžius kandidatuos žmogus, kuris neturės reikiamų kompetencijų, tačiau neturint kito varianto, teks jį pasamdyti, įmonė negalės jam mokėti mažiau, nei nurodė skelbime.

„Pasirinkęs geriausią iš blogiausių jau nebūsi nusiteikęs mokėti tiek, kiek nurodei skelbime. Bet pabandyk tai žmogui pasakyti! Jei norėsi apsidrausti, nurodysi mažesnę sumą – niekas nekandidatuos. Nes gi kiti daugiau siūlo“, – atlyginimo viešinimo grėsmę nurodė R.Sirutienė.

Jos nuomone, šis pokytis, suteiksiantis vieną pliusą darbo ieškantiems, darbdaviams turės daugiau nei vieną minusą.

Kaip rodo lankomiausio darbo skelbimų portalo CVbankas.lt statistika, šiuo apie 27 proc. skelbimų jau nurodomas siūlomas atlyginimas – tokius skelbimus matysite, paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius