Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Darbietis“ Valentinas Mazuronis: sprendimus dėl Darbo kodekso reikėtų atidėti po Seimo rinkimų

Šalies vadovei vetavus naująjį darbo santykius liberalizuojantį Darbo kodeksą, protingiausia būtų jį laikyti nepriimtu ir palikti sprendimus naujam Seimui, sako Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Europarlamentaras įsitikinęs, kad naująjį Darbo kodeksą pavertus politinės kovos instrumentu, sunku tikėtis, kad bus priimtas išmintingas sprendimas.

„Mano nuomone, esamoje situacijoje, kai vienam blokui yra pritarta, o kitas vetuotas ir jam yra netoli 80 pastabų, o Seimas turi tik vieną galimybę – arba atmesti veto, arba pritarti su prezidentės pastabomis. Ir likus porai mėnesių iki rinkimų, protingiausias sprendimas yra iš viso nepriimti naujojo Darbo kodekso – laikyti jį nepriimtu. Palikti jo priėmimo klausimą sekančiams Seimui“, – BNS pareiškė V.Mazuronis.

Anot jo, palikti sprendimus naujai politinei valdžiai derėtų dėl to, jog likus vos keliems mėnesiams iki rinkimų „politinė atmosfera įkaitusi“ ir Darbo kodeksas tampa „politinės kovos instrumentu“.

V.Mazuronis taip pat siūlo rudenį Seimui, kurio kadencija baigiasi, susirinkus į paskutinę sesiją, atidėti įsigaliojimą kitos socialinio modelio dalies – pensijų ir „Sodros“ reformų.

„Visi (socialinį modelį įteisinantys – BNS) įstatymai turėtų eiti kartu“, – sakė jis.

Politikas BNS pabrėžė, kad ši pozicija yra ne Darbo partijos, o jo asmeninė. „Darbiečių“ valdybai, kuri rinksis pirmadienį, jis siūlys suformuluoti partijos poziciją dėl naujojo Darbo kodekso likimo.

„Jeigu mes partijoje pritarsime tokiai pozicijai, siūlysime tokį variantą koalicinei daugumai“, – sakė jis.

Galutinį sprendimą, pasak jo, kaip elgtis su vetuotu naujuoju Darbo kodeksu, priims valdantieji.

Darbo kodeksą prezidentė vetavo praėjusią savaitę sakydama, jog jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“. Šalies vadovė pasiūlė Seimui atsisakyti vadinamųjų nulio valandų darbo sutarčių, griežčiau riboti terminuotas sutartis nuolatinio pobūdžio darbui, numatyti didesnes išeitines kompensacijas.

Seimo priimtame Darbo kodekse supaprastintas darbuotojų atleidimas, sumažintos išeitinės išmokos, padidintas leistinų viršvalandžių skaičius, sutrumpintos atostogos, numatyta platesnė darbo sutarčių tipų įvairovė. Vyriausybė sako, kad darbo santykių reforma leis pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų. Kritikai tvirtina, kad kodeksas palankus tik darbdaviams, o darbuotojų apsauga smarkiai sumažinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius