Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt: kodėl darbinės patirties darbdaviai reikalauja vis rečiau?

„Dar visai neseniai tarp jaunų žmonių, bandančių įsidarbinti, vyraujanti problema būdavo tai, jog darbdaviai reikalauja patirties, todėl sunku rasti darbą. Pastaruoju metu apie tokias situacijas išgirstame vis rečiau“, – naujas tendencijas darbo rinkoje pastebi portalo „CVbankas“ vadovas Tomas Toleikis. Iš tiesų, peržiūrėjus įvairius darbo skelbimus, galima rasti dalį tokių, kuriuose darbinė patirtis nėra reikalaujama iš viso.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Kas lemia tokias darbdavių pozicijas kandidatų atžvilgiu? T.Toleikio teigimu, tam įtakos neabejotinai turi besikeičianti situacija darbo rinkoje.

„Jei anksčiau darbdaviai darbo patirties reikalavimą skelbimuose įrašydavo iš inercijos, šiuo metu jie atidžiau įvertina, ar šis reikalavimas iš tiesų toks pagrįstas. Neretai yra pigiau ir paprasčiau apmokyti, užsiauginti darbuotoją savo įmonėje, negu prisivilioti jau patyrusį“, – pastebi „CVbankas“ vadovas.

Sunku pritraukti kandidatus

Personalo agentūros „Emplonet“ vadovės Eglės Jockūnienės pastebėjimu, darbdaviai, ieškantys darbuotojų ilgalaikiam (nesezoniniam) nekvalifikuotam darbui, dažnai susiduria su jų trūkumo problema.

„Jeigu darbo užmokestis yra artimas minimaliam, natūralu, kad žmonės neišgyvendami ieško geresnių sąlygų, galimybių ir nenori eiti dirbti nekvalifikuotų darbų. Tad kiekvieną dieną jų pritraukimas darosi vis sudėtingesnis“, – teigia pašnekovė.

Tai – viena iš priežasčių, kodėl yra vis dažniau keliami supaprastinti reikalavimai nekvalifikuoto darbo, pavyzdžiui, sandėlininko pozicijai, užimti Be to, pats darbo pobūdis neretai nereikalauja ypatingos patirties.

Neretai yra pigiau ir paprasčiau apmokyti, užsiauginti darbuotoją savo įmonėje, negu prisivilioti jau patyrusį.

„Jeigu yra pasikartojantys darbai, judesiai, kuriems nereikia specialių gebėjimų, todėl tos patirties ir nereikia – sukrauti dėžes, iškrauti automobilį faktiškai gali bet kuris žmogus“, – įsitikinusi E.Jockūnienė.

Tiesa, ne visuomet tokių ir panašių darbų pasiūlymuose siūlomas minimalus užmokestis. „Kandidatų į pagalbinių sandėlio darbuotojų pozicijas atlygis dažnai prasideda nuo 500 – 600 eurų jau atskaičius mokesčius. Taip pat, kai kurios kompanijos siūlo galimybę užsidirbti daugiau, priklausomai nuo darbų apimties ir vidinės įmonės sistemos“, – teigia agentūros „Emplonet“ vadovė.

Pardavimuose patirtis nebūtina

Pardavimų vadybos bei prekybos konsultavimo sritis, kartu su pramonės ir gamybos, klientų aptarnavimo ir paslaugų sritimis, pirmuosius tris š. m. metų ketvirčius buvo vienos iš daugiausiai darbo skelbimų sulaukusių sričių. Įdomu pastebėti, jog kandidatuojantiems į pardavimo vadybininkų pozicijas neretai nėra keliamas panašaus pobūdžio darbo patirties reikalavimas.

UAB „LT Aqua“ pardavimų vadovės Andželos Aržuolaitienės teigimu, toks poreikis paprasčiausiai nėra būtinas: „Pardavimų galima išmokyti. Išsilavinimas, diplomai – jie nėra reikalingi, nes tai nėra IT sritis ar medicina.“

Kartu ji priduria, jog pardavimo vadybininko darbas dažnai tampa „tarpine stotele“ jauniems, studijuojantiems aukštesniosiose ar aukštosiose mokyklose, žmonėms, kuriuos darbdavys yra pasiryžęs apmokyti pagal savo sistemą.

Pardavimų galima išmokyti. Išsilavinimas, diplomai – jie nėra reikalingi, nes tai nėra IT sritis ar medicina.

„Atsirinkdama kandidatus į pardavimų sritį mieliau renkuosi tuos, kuriuos galima užvesti ant kelio, atskleisti jų potencialą ir nukreipti juos reikiama linkme. Jeigu vadybinis darbas yra „B2C“ segmente, t. y. darbas su trečiais klientais, mums yra patogiau apmokyti tuos žmones ir suteikti jiems žinių, kurių jiems reikės konkrečiam darbui šiai dienai“, – teigia UAB „LT Aqua“ pardavimų vadovė.

Vertybės – svarbiau nei patirtis

Naršant darbo skelbimus galima rasti ir administracinių pozicijų versle, kurioms užimti taip pat nėra keliami darbinės patirties reikalavimai. Pavyzdžiui, logistikos kompanijoje UAB „Magnus logistics“ šiuo metu ieškomas biuro administratoriaus.

Pagrindiniai keliami reikalavimai šiai pozicijai: aukštasis išsilavinimas (gali būti studentas (–ė)), geros anglų ir lenkų kalbos žinos ir geri bendravimo įgūdžiai. Tiesa, patirties kriterijaus nebuvimas veikiau priklauso nuo vidinės bendrovės politikos.

„Apskritai dažniausiai ieškodami žmonių mes nereikalaujame patirties, kadangi turime savus resursus juos apmokyti patys“, – komentuoja UAB „Magnus logistics“ personalo projektų vadovė Asta Pečiulienė. Jos teigimu, įmonei svarbiau vertybiniai kriterijai, pastebimi darbo pokalbio metu.

„Mums svarbu, kad žmogus būtų patikimas, draugiškas ir norintis augti, mokytis ir nuolat tobulėti. Tam patirtis nėra reikalinga. Visuomet stengiamės gauti rekomendacijas, bet ne iš buvusio darbdavio, o, pavyzdžiui, būrelio vadovo, auklėtojo ar kuratoriaus universitete. Vidinė žmogaus motyvacija nėra patirtis – ją turi žmogus arba ne“, – reziumuoja pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius