-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Martynai persikvalifikuoti į IT truko vos dvejus metus: viskas atrodo kaip vakar

Pozityvumu spinduliuojančią Martyną persikvalifikuoti ir žengti į informacinių technologijų (IT) sektorių paskatino noras tobulėti ir nuolat augti. Nors karjeros pradžia čia buvo pilna neužtikrintumo, kilo abejonių, bet susitikus su tinkamais žmonėmis galiausiai pavyko atrasti savo kelią, įgauti patirties ir jau pradėti mokyti kitus. Anot pašnekovės, svarbiausia turėti vidinės motyvacijos stengtis, nes šiame kelyje dažnai laukia ne vienas iššūkis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Martyna
Martyna / Organizatorių nuotr.

Padėjo suprasti, ko iš tiesų nori

Dar prieš šešis metus Martyna net negalėjo pagalvoti, kad sėkmingai darbuosis IT srityje. Tuomet ji antrame kurse mokėsi bankininkystės sektoriaus niuansų, o norėdama iš arčiau susipažinti su šios srities subtilybėmis ir joje vykstančiais procesais, įsidarbino vienoje Lietuvoje veikiančioje tarptautinėje finansinėje įstaigoje.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad pradėjau praktiką žmogiškųjų išteklių srityje. Po to tai tapo nuolatiniu darbu, kuriame iš viso praleidau penkis metus. Džiaugiuosi, kad ten turėjau galimybių mokytis, atsirado stipri darbo etika, išmokau neperdegti ir komunikuoti, kiekvieną dieną bent kažkiek pajudėti į priekį, nesvarbu, ar tai knyga, ar pokalbis su žmogumi.

Šis laikotarpis – tarsi nemažai man davusi pamoka, tačiau galiausiai nebebuvo kur tobulėti, atsirado rutina ir troškau kažko daugiau. Tad ieškodama galimybių pažvelgiau į dar mokykloje mane dominusią IT sritį – apie ją kalbant tiesiog sužibdavo mano akys“, – prisimena pašnekovė.

Nusprendusi iš pagrindų keisti savo karjerą Martyna pirma mėgino susipažinti su produktų testavimu, bet nesusirinkus šios srities entuziastų grupei ji gavo pasiūlymą mokytis „Python“ programavimo kalbos. Nuo 2019-ųjų lapkričio iki 2020-ųjų vasaros trukę kursai padėjo apsiprasti IT pasaulyje, suprasti, ar posūkis į IT nėra klaidingas, o galutinai apsispręsti dėl tolimesnės karjeros paskatino moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse padedanti mentorystės programa „Women Go Tech“. Įdomu, kad 2020 metų rudenį čia atėjusi ir back-end programavimo išmokti ketinusi mergina pasuko į visai kitą sritį.

„Man paskirta mentorė mane galėjo daug ko išmokyti būtent back-end programavimo srityje, bet ji greitai suprato, kad tai – ne man. Tad ji užduodavo daug klausimų, o man reikėdavo rasti atsakymus, kur aš norėčiau būti. Taip žingsnis po žingsnio atsivėrė platus IT pasaulis, daugiau dėmesio kreipiau į kitas sferas, galiausiai sudalyvavau pokalbyje į kokybės užtikrinimo praktikos programą, ten pradėjau pusmetį trukusią praktiką ir visiškai pasiryžau žengti IT keliu“, – apie svarbią mentorės pagalbą kalba Martyna.

Neturėjo aiškaus plano

Po praktikos vienoje didžiausių Lietuvoje IT kompanijų ir „Women Go Tech“ programos Martyna šių metų pradžioje įsidarbino kokybės užtikrinimo inžinierės pozicijoje kitoje didelėje ir milžiniškus projektus užsienyje vykdančioje Lietuvos IT kompanijoje. Čia ji testuoja įmonės kuriamus IT sprendimus, rūpinasi, kad jie veiktų patikimai ir užtikrintų patikimą tiekimo grandinę.

„Tai išties įdomus ir nemonotoniškas darbas, juk visaip kaip bandau sulaužyti produktą, – juokiasi pašnekovė. – Taip pat džiaugiuosi šioje organizacijoje sukurta jaukia atmosfera, ji ir mane supantys protingi žmonės nuolat skatina tobulėti. Tad turiu visas galimybes augti ir kilti karjeros laiptais, nepatenku į kažkokį burbulą, iš kurio kartais būna itin sunku ištrūkti.“

Martyna skaičiuoja, kad nuo pirmo žvilgsnio į IT sektorių iki praktikos jame prabėgo maždaug pusantrų metų. Nors viskas atrodo kaip vakar... Juk per šį laikotarpį ji gavo daugybę naujos informacijos ir žinių, dienos tiesiog pralėkdavo. Laiko tėkmė nesulėtėjo ir įsidarbinus – IT sektoriuje reikia daug ir nuolatos mokytis.

„Niekada neplanavau, kaip atrodys mano kelias į IT sektorių. Aišku, išsikėlusi kažkokius konkretesnius tikslus galbūt čia atsidurti galėjau ir greičiau, tačiau tuo pačiu galėjau ir nusivilti, kad nepadariau kažko, ką turėjau. Manau, kad prieš žengiant tokiu keliu visada reikia pasverti norus ir baimes. Jei pastarosios didesnės, jei nėra žybsnio akyse ir noro keisti, tai gal ir neverta. Motyvacija turi eiti iš vidaus, nes pakeliui gali tekti nusivilti savimi, būti sunkių akimirkų, atsirasti baimių, aplankyti mintys, kad galbūt verta grįžti ten, kur jau viską žinai. Ypač kai keičiant karjerą nėra didelio pasitikėjimo savo jėgomis“, – apie iškylančius sunkumus persikvalifikuojant kalba IT specialistė.

Mokiniams turi svarbų klausimą

Martynai daugiausiai motyvacijos pasiryžti, kaip ji pati sako, tokiai avantiūrai, suteikė noras judėti į priekį ir augti. Itin svarbiu tapo ankstesnio gyvenimo laikotarpio žmogiškųjų išteklių srityje įsivertinimas, supratimas, kad gyvenime nėra klaidų, egzistuoja tik išmokstamos pamokos.

Visa šia patirtimi mergina noriai dalinasi „Women Go Tech“ renginiuose, tiesa, pati mentore būti dar neketina – nori sukaupti daugiau patirties. Taip pat Martyna šį pavasarį pirmąkart prisijungė prie „Empowering Girls“ projekto – apie savo kelią į IT sektorių ji pasakojo keliasdešimt vienos Utenos mokyklos dešimtokų. Mergina atvirauja, kad važiuojant pas mokinius jautė kažkiek baimės: juk skiriasi jų požiūriai, niekada nežinai, ko tikėtis. Galiausiai ji ne tik suteikė nemažai naudos kitiems, bet jos gavo ir pati – juk tokie renginiai padeda pabėgti iš rutinos, pamatyti kažką aplinkui, taip galima keisti ir savo požiūrį.

„Pamačiau, kad dauguma moksleivių neįsivaizduoja, ką toliau darys gyvenime. Jiems dažnai viskas patiekiama tiesiog ant lėkštutės, jie gyvena savo saugiame burbule, tai kiek primena ir mane jaunystėje. Bet džiugu, kad jiems kyla klausimų, štai vienas mokinys paklausė, ar geriau rizikuoti, kažką keisti ir būti laimingam, ar susitaikyti su saugia rutina, geru darbu ir stabiliu atlyginimu. Manau, kad darant tai, kas tau įdomu, visada pavyks susikurti tvirtą pagrindą po kojomis. Tad mano pagrindinė žinutė – reikia nebijoti rizikuoti, keisti ir klysti, juk kiekviena patirtis atneša pamokų, padeda tapti geresnėmis ir stipresnėmis savo versijomis“, – įsitikinusi mergina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius