Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25 /14:05

Prezidentė: profesinės mokyklos ruošia specialistus emigracijai

Profesinės mokyklos ruošia specialistus ne vietos ekonomikai, o emigracijai, antradienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė, lankydamasi Kauno rajone, Karmėlavoje, esančioje „Ryanair“ orlaivių remonto ir priežiūros bazėje, kur paskelbė Nacionalinės karjeros savaitės pradžią. Šalies vadovė Vyriausybę paragino reformuoti profesinio ugdymo sistemą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lietuvoje profesinio ugdymo sistema yra dar blogesnės būklės negu aukštojo mokslo sistema. Turime daugiau kaip 70 profesinių mokyklų, jų programos orientuotos daugiausia į dvi specialybes – viešbučiai ir grožis“, – sakė šalies vadovė.

„Praktiškai ruošiame specialistus ne savo ekonomikai, ne savo verslui, o emigracijai“, – pridūrė ji.

Pasak jos, profesinės ir aukštosios mokyklos šiuo metu „rengia specialistus į orą, kad pagrįstų savo legitimumą“.

D.Grybauskaitė sakė, kad dažniausiai profesinės mokyklos turi didžiulius pastatus, tačiau „dirba kaip Darbo biržos – daug darbuotojų ir mažai rezultatų“. Pasak jos, profesinės ir aukštosios mokyklos šiuo metu „rengia specialistus į orą, kad pagrįstų savo legitimumą“.

„Ši vyriausybė turi (...) neartus dirvonus ir rezultatų tikrai galima pasiekti ir galima parodyti, ką galime padaryti tiek profesiniame išsilavinime, tiek aukštajame moksle. Tai labai daug kainuojančios sritys, bet labiausiai nereformuotos ir labiausiai atsilikusios sritys“, – teigė prezidentė.

Švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės teigimu, problemų esama su įvairių pakopų studijų ir darbo rinkos paklausos suderinimu.

„Lietuva yra kritikuojama dėl švietimo pasiūlos ir darbo rinkos paklausos neatitikties. Mes čia kalbame apie įvairių pakopų specialistus: apie profesinį mokymą, kolegijas, universitetus“, – žurnalistams sakė ministrė.

Ji pabrėžė, kad numatyta švietimo sistemos pertvarka apima ne tik aukštąjį mokslą, bet ir profesinį mokymą.

„Ko labai reikia (...) – lanksčių būdų parengti specialistus: turime labai daug žmonių, kurie yra įgiję išsilavinimą – auštąjį ar profesinį – ir neranda savęs darbo rinkoje Lietuvoje. Tai tas resursas, kurį mes tikrai turime išnaudoti efektyviai, suteikdami lanksčias studijų formas, suteikdami galimybes persikvalifikuoti ar greitai įgyti su darbdavio pagalba norimą specialybę“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

Ragino rinktis paklausias specialybes

Skelbdama Nacionalinės karjeros savaitės pradžią D.Grybauskaitė paragino ir moksleivius rinktis paklausias specialybes.

„Verslui trūksta kvalifikuotos darbo jėgos, investuotojai, kurie galėtų plėstis Lietuvoje, yra apribojami, ieško kažkur kitur. Per šią savaitę džiaugiuosi, kad ir ši kompanija priims daug jaunimo, aprodys, parodys ir kvies domėtis ir investuos į tuos moksleivius, kuriems tai įdomu ir kurie norės surišti savo ateitį su inžineriniais mokslais“, – žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Ji pabrėžė, kad tokios bendrovės kaip „Ryanair“ norėtų plėsti savo veiklą Lietuvoje, tačiau susiduria su specialistų stygiumi ir dalį darbuotojų yra priversti atsivežti iš kitų šalių.

Ketvirtą kartą vykstančios Nacionalinės karjeros savaitės tikslas – supažindinti moksleivius su įvairiomis specialybėmis, paskatinti pasirinkti tinkamą profesiją.

Remiantis „Investuok Lietuvoje“ prognozėmis, per ateinančius šešerius metus geriausias galimybes įsidarbinti Lietuvoje turės elektronikos, orlaivių priežiūros ir informacinių technologijų profesionalai. Jų poreikis sieks apie 20 tūkst., todėl šioms sritims šiemet skiriamas ypatingas dėmesys.

Nuo 2013 metų vykstančiame projekte jau dalyvavo daugiau kaip 30 tūkst. jaunų žmonių. Planuojama, kad šiemet per Nacionalinę karjeros savaitę bus surengta 600 susitikimų, kuriuose dalyvaus 16 tūkst. moksleivių. Su jaunąja šalies karta bendraus daugiau kaip šimtas Lietuvos verslo atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius