Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 20 /20:00

Seimo komitetas: išeitinė išmoka už ilgą darbo stažą – trijų algų dydžio

Parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlo atšaukti Seime per svarstymą priimtą darbuotojams šiek tiek palankesnį siūlymą dėl Išeitinių išmokų fondo ir teikia Seimui naują.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Sodra

Komitetas pirmadienį neeiliniame posėdyje pritarė socialinį modelį kūrusių mokslininkų siūlytam išeitinių išmokų ilgalaikiams darbuotojams, atleistiems darbdavio iniciatyva, variantui, todėl socialdemokrato Algirdo Syso siūlymą, kuriam Seimas per svarstymą pritarė, siūlo atšaukti.

Už balsavo septyni komiteto nariai, o susilaikė vienas. Komitete dirba 11 parlamentarų.

Jeigu Seimas pritars komiteto siūlymui, į šias išmokas galės pretenduoti darbuotojai, viename darbe išdirbę penkerius, o ne trejus, kaip siūlė A.Sysas, metus.

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius informavo, kad A.Syso variantas „Sodrai“ kainuotų 70 mln. eurų, o naujas variantas – 30 mln. eurų.

Komitetas pritarė naujam konservatoriaus Rimanto Jono Dagio ir socialdemokratų Algirdo Syso bei Kristinos Miškinienės siūlymui – atleidžiamiems darbuotojams, vienoje vietoje dirbusiems 5-10 metų, iš fondo būtų mokama vienos vidutinės algos dydžio išeitinė išmoka, 10-20 metų – dviejų atlyginimų, daugiau negu 20 metų – trijų atlyginimų.

Komitetas jau yra nutaręs, kad darbdavys dviejų mėnesių išmokas mokėtų ilgiau kaip metus dirbusiems darbuotojams, o pusės mėnesio – iki pusmečio.

Komitetas taip pat nepritarė dar griežtesniems siūlymams, kuriuos teikia valdančiųjų frakcijų vadovai „darbietis“ Kęstutis Daukšys, „tvarkietis“ Kęstutis Bartkevičius ir socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Jie atleidžiamiems darbuotojams, vienoje vietoje dirbusiems 5-10 metų, siūlė iš specialaus fondo mokėti vienos vidutinės algos dydžio išeitinę išmoką, 10-20 metų – dviejų atlyginimų, daugiau negu 20 metų – trijų atlyginimų. Tačiau šie parlamentarai siūlo numatyti išmokų lubas – vieno mėnesio išmoka negalėtų viršyti dviejų minimalių mėnesio algų (dabar MMA – 350 eurų, o nuo liepos didės iki 380 eurų).

Jeigu Seimas tam pritartų, maksimali išeitinė išmoka už 5-10 metų darbą siektų dvi MMA – 700 eurų (nuo liepos – 760 eurų), už 10-20 metų – keturių MMA – 1400 eurų (1520 eurų), o ilgiau – šešių MMA – 2100 eurų (2280 eurų).

Tokia išmoka tektų žmogui tuo atveju, jeigu tarp jo ir darbdavio per tris mėnesius po atleidimo nėra sudaroma nauja darbo sutartis, bet jis tuo pačiu metu galėtų gauti bedarbio pašalpą, jeigu jam ji priklausytų.

Pritardami pirminiam išeitinių išmokų variantui, parlamentarai baigė svarstyti naująjį Darbo kodeksą ir išvadą dėl jo projekto teikia Seimui. Jį priimti parlamentarai numato antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius