-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 10 17 /17:44

Su Vyriausybe dėl SGD terminalo išlaikymo derėjęsi „Achemos grupės“ vadovai – atleisti

„Achemos grupės“ koncernui vadovavę generalinis direktorius Linas Sabaliauskas trečiadienį atleistas kaip praradęs koncerno valdybos pasitikėjimą. Toks pats likimas ištiko ir ekonomikos ir finansų direktorių Simoną Klimavičių.
Linas Sabaliauskas ir Simonas Klimavičius
Linas Sabaliauskas ir Simonas Klimavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dar rugpjūčio 30 dieną abu vadovai lankėsi Vyriausybėje, kur susitiko su jos nariais ir derėjosi dėl SGD terminalo išlaikymo. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas po susitikimo tada teigė, kad „Achemos grupės“ ir Vyriausybės pozicijos sutampa.

Supykdė suartėjimas su Vyriausybe?

L.Sabaliausko staigus atleidimas gali liudyti, kad pagrindinė koncerno akcininkė Lyda Lubienė nėra patenkinta koncerno vadovų ir Vyriausybės derybomis. Tiesa, Vyriausybė po derybų linkusi „Achemai“ sumažinti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SkGD) terminalo išlaikymo kaštus.

„Pozityvu tai, kad mes vienodai vertiname terminalo išpirkimo galimybę“, – rugpjūtį pareiškė energetikos ministras. Tokia žinutė galėjo būti kritiškai priimta „Achemos grupės“ valdyboje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lyda Lubienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lyda Lubienė

Praėjus dviems dienoms po susitikimo Vyriausybėje L.Sabaliauskas „Lietuvos žinioms“, kurios priklauso „Achemos grupei“, pareiškė, kad koncernas nemato galimybių dalyvauti valstybei išperkant suskystintų gamtinių dujų terminalo laivą-saugyklą.

Asmeninio archyvo nuotr./Linas Sabaliauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Linas Sabaliauskas

O trečiadienį, nepraėjus nė metams, L.Sabaliauskas buvo atleistas kaip praradęs pasitikėjimą. Koncernas nemini, kaip vadovas jį prarado.

L.Sabaliauskas trečiadienį BNS sakė kol kas nenorintis komentuoti jo atleidimo aplinkybių, nes šiuo metu atostogauja ir žadėjo tai padaryti pirmadienį.

Trečiadienį Ž.Vaičiūnas 15min teigė, kad vadovų kaita – privačios bendrovės sprendimas. „Tai privačios įmonės sprendimai, jų sprendimai, detaliau galbūt nekomentuočiau. Taip, turėjome susitikimus, kalbėjome apskritai apie visus klausimus, kiek susiję su “Achemos„ įmone, tai yra ne tik išpirkimo, bet ir kiti klausimai. Mes pateikėme savo poziciją, jie savo. Nepriklausomai nuo įmonės vadovybės, bandome ir ieškome surasti sprendimus, kurie tenkintų abi puses“, – teigė ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Naujas vadovas – iš vidaus audito

Koncernas trečiadienį pranešė, kad „Achemos grupės“ generaliniu direktoriumi paskirtas Gintautas Kanapeckas, nuo 2014 metų vadovavęs Koncerno Kontrolės ir vidaus audito departamentui.

„Koncerno vairą perduodame į rankas atsakingam ir patyrusiam vadovui. Tikiu, kad G.Kanapecko didelė vadovavimo patirtis ir profesionalumas taps reikšminga dalimi, įgyvendinant Koncerno veiklos planus“, – pranešime spaudai sako „Achemos grupės“ valdybos pirmininkė L.Lubienė.

„Tikiu, kad savo darbu ir žiniomis padėsiu Koncerno komandai pasiekti valdybos ir akcininkų keliamus tikslus“, – pranešime spaudai cituojamas naujasis Koncerno generalinis direktorius G.Kanapeckas.

BNS primena, kad teisininko išsilavinimą turintis G.Kanapeckas iki 2012-ųjų sausio buvo Nacionalinės teismų administracijos direktoriaus pavaduotojas, vėliau daugiau nei 2 metus dirbo Generalinės prokuratūros kancleriu, bet 2014 metų balandį pasitraukė iš pareigų, kilus įtarimams, kad jis darbe pasirodė neblaivus. Kanclerio postą G.Kanapeckas paliko nesibaigus tarnybiniam tyrimui.

Tų pačių metų birželį pranešta, kad tyrimas baigtas, o G.Kanapeckas trejus metus negalės įsidarbinti valstybės tarnyboje.

Gintautas Kanapeckas
Gintautas Kanapeckas

Taip pat paskirtas naujas Koncerno „Achemos grupė“ ekonomikos ir finansų direktorius, juo tapo Irma Kamarauskienė, prieš tai ėjusi Koncerno Ekonomikos departamento direktorės pareigas.

Purto dažna vadovų kaita

L.Sabaliauskas grupei pradėjo vadovauti praėjusių metų lapkričio 10 dieną. Iki tol jis 10 metų vadovavo vienai iš strateginių „Achemos grupės“ bendrovių „Renerga“.

Per pastaruosius septynerius metus, mirus buvusiam pagrindiniam „Achemos grupės“ akcininkui ir vadovui Bronislovui Lubiui, G.Kanapeckas yra jau aštuntas koncerno vadovas.

„Achemos grupei“, be L.Sabaliausko ir A.Bendaravičiaus, ilgesnį ar trumpesnį laiką yra vadovavę Arūnas Laurinavičius, Valdemaras Vareika, Romualdas Žadeika, Rimvydas Vaštakas ir Kasparas Jurgelionis.

Buvęs Koncerno vadovas Audrius Bendaravičius iš vadovo pareigų atsistatydino abipusiu šalių susitarimu.

2014 m. buvo atleistas Romualdas Žadeika, atstovavęs mažųjų akcininkų interesams. 2015 m. laikinuoju vadovu tapęs Kasparas Jurgelionis po kelių valandų nušalintas, o šios pareigos vėl atiteko anksčiau atleistam koncerno vadovui Audriui Bendaravičiui.

2014 m. teismas buvo sustabdęs koncerno vadovo Rimvydo Vaštako įgaliojimus ir kurį laiką nebuvo aišku, kas iš tiesų valdo „Achemos grupę“ – konfliktavę akcininkai tai aiškino skirtingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius