-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Ušacką į G.Žiemelio glėbį atvedė supratimas, kad politikoje aukštumų nebepasieks

Buvęs ambasadorius ir diplomatas Vygaudas Ušackas antradienį į Vilnių jau žvelgs iš aukštai, nes jo kabinetas „Avia Solutions Group“ pastate bus aštuntame aukšte. Nesėkmingai bandęs tapti konservatorių kandidatu į prezidentus, V.Ušackas neria į verslą ir taps atsakingu už privačios kompanijos strategiją. Iš politikos diplomatas traukiasi ir dėl to, kad jam nepavyko įsiveržti į kandidatus, ir dėl to, kad daugiau nemato savęs diplomatiniame darbe.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Organizatorių nuotr.

Verslininkas Gediminas Žiemelis ne kartą buvo patekęs į Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymas, o jo kompanijos ne kartą buvo skandalingai minimos žiniasklaidoje. Tačiau darbą „Avia Solutions Group“ pradedantis V.Ušackas išskirtiniame interviu 15min atvirai dėstė savo apsisprendimo priežastis ir rizikas.

– Pone Ušackai, kiek jūsų apsisprendimą išeiti iš politikos lėmė pralaimėjimas rinkimuose dėl konservatorių kandidato į prezidentus?

– Be abejo, tai buvo kertinis lūžio taškas. Sugrįžau ir bandžiau dalyvauti vidaus politikoje. Manau, kad „Laiminčios Lietuvos“ idėja uždegiau žmones galvoti apie ekonominį proveržį ir nacionaliniais interesais grįstą užsienio politiką. Laimi ne visi. Turėjau po to įvairių pasiūlymų, juos svarsčiau, ir „Avia Solutions Group“ pasiūlė dirbti. Mane sužavėjo jų globali veikla, ambicijos, todėl manau, kad su savo pažintimis, patirtimi ir ryšiais galėsiu prisidėti prie jų sėkmingos veiklos.

– Ar turėjote pasiūlymų iš prezidentūros?

– Ne. Tikrai ne, nes ir nelaukiau. Nemačiau savęs Gitano Nausėdos komandoje, bet džiaugiuosi, kad kai kurie mano bendražygiai prisidėjo prie jo komandos.

– O iš pavienių politikų ar partijų?

– Taip, turėjau. Esu dėkingas skuodiškiams, kurie man skambino neseniai ir siūlė kelti savo kandidatūrą Seimo rinkimuose. Taip pat bendravau su Gabrieliumi Landsbergiu, kurį informavau, kad traukiuosi iš politikos, ir kalbėjau apie savo būsimą veiklą. Manau, kad jie supranta ir gerbia mano pasirinkimą.

– Ar jūsų nejaudina tai, kad „Avia Solutions Group“ akcininkas ne kartą yra patekęs į Valstybės saugumo departamento akiratį, buvo minimas saugumo pažymose. Jūs susikūrėte gerą reputaciją, tad ar darbas „Avia Solutions Group“ nekelia grėsmės jai?

– Aš tą suprantu, kaip suprantu visas rizikas ir įvaizdžio klausimus. Bet žinote, gyvenime yra rizikos ir jų valdymai. Manau, kad „Avia Solutions Group“ veikla kalba už save, ji patiria didelę sėkmę versle. Didžiausios apyvartos kuriamos Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, o apyvarta Rusijoje sudaro tik apie keturis procentus. Todėl manau, kad darbas grupėje pateisins reputaciją.

– O istorijos spaudoje apie tai, kad kompanija galėjo gabenti Rusijos privačios kariuomenės „Wagner“ karius arba kalbos apie sankcijų Iranui apėjimą – jūsų, kaip buvusio ambasadoriaus, nejaudino?

– Kaip buvęs ES ambasadorius Rusijoje galiu pasakyti tik viena, kad „Avia Solutions Group“ veikla nėra susijusi su nesankcionuota veikla. Ponas Žiemelis neturi santykių su partneriais, kurie yra sankcijų sąraše.

– Kaip bandysite naujame darbe išnaudoti savo asmeninius ryšius Rusijoje ir kitur?

– Išnaudosiu savo tinklą ir ryšius visur, nes daug mano bičiulių dirba finansinėse institucijose, aviacijos sektoriuje, ir taip aš prisidėsiu prie grupės veiklos.

– Ar jūsų nejaudina tai, kad nesate dirbęs versle, o visas jūsų gyvenimas siejamas tik su diplomatine veikla?

– Be abejo, tai man nauja veiklos sritis, ir aš mokysiuosi, man tai yra įdomu. Tiesa, aš su verslu dirbau savo karjeros pradžioje. Tačiau čia, žinoma, yra kita patirtis. Man keliami tikslai yra koordinuoti 66 biurų veiklą, taip pat su savo patirtimi prisidėti prie įmonės plėtros ir padėti įmonių integracijai, kuri dabar vyksta labai sparčiai.

Bandysiu savo patirtį perkelti į tarptautinę ir multikultūrinę kompaniją, nes ji tokia jau yra.

– „Avia Solutions Group“ savininkas Gediminas Žiemelis teigė, kad jūs esate seni pažįstami. Kas jus siejo su šiuo verslininku?

– Taip, aš jį gerai pažįstu. Žinote, aš buvau ambasadoriumi ir būčiau buvęs prastas ambasadorius, jei nepažinočiau didžiausių verslo atstovų. Čia kaip ir žurnalistui – būtina pažinoti verslo kompanijų vadovus, verslo žmones. Todėl ir aš su visais vienodai bendravau ir buvau pažįstamas.

– Kaip jūsų sprendimą trauktis iš politikos ir nerti į aviacijos verslą sutiko jūsų bendražygiai ir bičiuliai?

– Iš tiesų dalis mano draugų ir bičiulių yra nusivylę, kad palieku politiką. Jie turėjo kitokių lūkesčių, bet aš jau po rinkimų pasakiau, kad savęs nematau politiniame gyvenime. Žinot, reikia daryti sprendimus.

Aš, kaip buvęs diplomatas, galėjau tęsti veiklą kaip ambasadorius vis kitoje šalyje, tęsti veiklą vidaus politikoje, bet reikėjo apsispręsti. Man yra 55 metai, dar turiu parako, todėl ryžausi daryti tai, ką moku, ir taip prisidėti prie kompanijos sėkmės.

G.Žiemelis: toks žmogus mums labai reikalingas

„Avia Solutions Group“ valdybos pirmininkas G.Žiemelis neslėpė V.Ušacką pažįstantis jau 15 metų.

„Mums reikalingi tokie žmonės, jis vadovaus kompanijos skyriams, kurių yra 66, taigi daugiau nei Lietuvos ambasadų“, – 15min dėstė motyvus G.Žiemelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Žiemelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Žiemelis

Ar verslo imperijos savininko negąsdina tai, kad buvęs diplomatas neturi patirties versle? „Žinote, lietuviai yra labai imlūs ir greitai prisitaiko. Ponas Ušackas, neabejoju, bus labai naudingas „Avia Solutions Group“, – sakė G.Žiemelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius