-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vadovų mokymai – viso kolektyvo stiprinimui

„Investicija į vadovų mokymus – tai investicija į visą komandą“, – tvirtina popieriaus ir medienos pramonės įmonių grupės AB „Grigeo“ personalo ir komunikacijos direktorė Jurga Snarskienė. Kokie įgūdžiai yra būtini šiuolaikiniams vadovams?
AB „Grigeo“ darbuotojai
AB „Grigeo“ darbuotojai / Partnerio nuotr.

Mokosi lyderystės

AB „Grigeo“ yra išvysčiusi tęstinę 2-ejų metų vadovų ugdymo programą, kurios tikslas – lavinti vadovų lyderystės gebėjimus. Pasitelkdama išorinius mokymus, įmonė ugdo vadovus padėti savo darbuotojams formuluoti jų profesinius tikslus ir teikti grįžtamąjį ryšį.

„Skatiname vadovus kelti darbuotojams ne tik jų veiklos, bet ir ugdymosi tikslus, kalbėtis apie tai, ką veikia mūsų įmonė, kaip vykdyti darbus, kaip tobulėti konkrečioje srityje. Tokia bendravimu grįsta sistema padeda vadovams įtvirtinti gaunamas žinias ir lavinti lyderystės įgūdžius organizacijos viduje“, – pasakoja J. Snarskienė.

J. Snarskienė įžvelgia didelį vadovų indėlį koordinuojant skirtingų kartų ir poreikių specialistų darbą. „Pastaruoju metu investuojame į vadovų mokymus, kadangi jų vaidmuo komandos ugdyme išties reikšmingas. Ypač dabar, nes pastebime itin didelį kartų skirtumą mūsų įmonių grupėje, kai vienoje organizacijoje dirba net 4 kartų atstovai. Vadovų komandai tenka iššūkis išklausyti visų darbuotojų lūkesčius, juos įtraukti į įmonės veiklą“.

Anot pašnekovės, vadovų mokymų naudą parodo po jų atliekamas kompetencijų vertinimo tyrimas, kai darbuotoją vertina jo pavaldiniai, tiesioginis vadovas, kolegos ir jis pats. Tokiu būdu išryškėja nuomonių skirtumai, aiškiai matomos vadovo stiprybės ir sudaromi tobulinimo planai. „Panašų tyrimą atliekame ir prieš inicijuodami mokymus, todėl galime palyginti rezultatus ir matyti teigiamus pokyčius. Pastebimas vadovų lyderystės mokymų rezultatas – efektyviau valdoma darbuotojų kaita, sutaupomos atrankai skiriamos lėšos. Specialūs kursai padeda vadovams lengviau pažinti įmonės veiklą, o tai turi tiesioginės įtakos verslo efektyvumui ir užtikrina finansinę grąžą akcininkams“.

Lyderystės centre – grįžtamasis ryšys darbuotojams

VšĮ „Kitokie projektai“ atliktas ilgalaikių vadovų mokymų tyrimas parodė, kad esminis vadovų lyderystės bruožas yra įprotis teikti grįžtamąjį ryšį pavaldiniams ir kolegoms.

„Dažnai vadovams nėra paprasta kalbėtis su savo darbuotojais ir išklausyti jų poreikius – jiems pritrūksta efektyvaus pokalbio vedimo bei klausymo įgūdžių“, – teigia psichologė Raminta Aleliūnaitė – Kliokmanė.

Grįžtamasis ryšys, kai vadovas atvirai bendrauja ir teikia pasiūlymus darbuotojams, gerina kolektyvo tarpusavio komunikaciją, vadovams padeda efektyviau organizuoti ir vesti susirinkimus bei pavienius susitikimus su pavaldiniais.

Remiantis tyrimo duomenimis, ilgalaikiai vadovų mokymai brandina dalyvius, keičiasi nuostatos ir požiūris į darbo kultūrą bei savo atsakomybes. Vadovai pastebi, kad tampa šiltesni, labiau besidomintys pavaldiniais, lengviau suvokia, kaip gali prisidėti prie įmonės procesų, vidinės kultūros tobulinimo.

ES investicijos darbuotojų mokymams

Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonė „Kompetencijų vaučeris“ suteikia įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams tuo metu, kai jų reikia ir ta apimtimi, kurios reikia. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės. Vienai įmonei galima skirti finansavimo suma darbuotojų mokymams yra 4 500 Eur 12 mėnesių laikotarpiui. Įmonėms finansuojama iki 80 procentų mokymų išlaidų.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl darbuotojų mokymo išlaidų kompensavimo į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega). Mokymų paslaugas darbuotojams teikia profesionalūs mokymų tiekėjai pagal patvirtintas mokymų programas, įtrauktas į Mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašą. Programų sąrašą rasite VšĮ „Versli Lietuva“ interneto svetainėje. Neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis dėl jos įtraukimo į sąrašą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Kompetencijų vaučeris“ galima rasti Ūkio ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius