Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas svarbiausių kovotojų su Astravo elektra traukiasi dėl rinkimų rezultatų?

Elektros skirstymo operatoriaus „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas pirmadienio rytą traukiasi galbūt ir dėl rinkimų rezultatų. Konservatoriai aršiai kritikavo naują tvarką, kaip kovoti su Astravo atominės elektrinės, kurią rengiamasi paleisti jau lapkričio pradžioje, pagamintos elektros patekimu į Lietuvą. D.Virbickas buvo vienas iš šios idėjos autorių. 15min kalbinti ekspertai neslėpė – jiems tai buvo siurprizas, nors tam tikrų pasitraukimo ženklų būta ir anksčiau.
Daivis Virbickas
Daivis Virbickas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tuo metu, kai Lietuva nubudo po rinkiminės nakties, paskelbta, kad elektros sistemos sinchronizaciją vykdančios valstybinės įmonės „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas atleistas iš pareigų šalių susitarimu.

Vieno svarbiausių valstybinių įmonių vadovo pasitraukimas paskelbus apie konservatorių pergalę iškart apaugo gandais. Tiesa, kai kurie ekspertai sako, kad D.Virbickas nusprendė trauktis dar pernai, bet pasirinktas paskelbimo laikas – stebina.

D.Virbickas davė interviu naujienų agentūrai BNS, kuriame paaiškina pasitraukimo priežastis: D.Virbickas: laikas į „Litgrid“ įlieti naujos energijos

Rinkimus laimėjo kritikavusieji

Tai įvyko praėjus vos trims dienoms po to, kai virš Astravo atominės elektrinės turbinų pasirodė pirmasis dūmas. Tačiau dūmai virš D.Virbicko galvos tvenkėsi ir anksčiau.

Vienas geriausiai apmokamų valstybės įmonių vadovų D.Virbickas, kaip rodo ženklai, atleistas skubiai.

Lietuvos elektros skirstymo sistemos operatorius „Litgrid“ buvo vienas iš naujos metodikos, kuri galėtų sustabdyti Astravo elektros patekimą į Lietuvą, autorius. Tiesa, viešai Energetikos ministerija rūpinosi šiuo klausimu, tačiau techninė dalis bei jos pagrindimas priklausė būtent „Litgrid“.

„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė

Naujos metodikos esmė – kilmės sertifikatai, kuriuos turėtų pasirašyti atskiros šalys, tarp jų ir Rusija. Taip įsipareigotų neprekiauti baltarusiška elektra.

Šį variantą prieš rinkimus ypač kritikavo konservatoriai, kurie reikalavo ir energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno atsistatydinimo. Kalbėta, kad tokie sertifikatai bus niekiniai, nes Rusijos pažadais pasitikėti negalima.

VIDEO: Lietuva gali paskęsti tamsoje: elektros atjungimas Latvijoje – įspėjimas, „keistas atsitiktinumas“ ar Maskvos manipuliacijos?

Mano, kad apsisprendimą lėmė rinkimai

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas mano, kad D.Virbicko pasitraukimas yra susijęs su šiais rinkimais, kai po pirmojo turo paaiškėjo konservatorių pergalė.

„Labai akivaizdus sutapimas, nes jam būtų sunku siekti savų rezultatų, jei pasikeis valdančioji koalicija“, – teigė A.Sekmokas. Jo manymu, D.Virbickas galėjo sąmoningai pasirinkti šį laiką, kai nauja metodika dar nepatvirtinta. „Kad ji bus patvirtinta, yra mažai tikėtina“, – pastebėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Sekmokas

Tiesa, A.Sekmokas nesilažintų dėl to, ar tai buvo paties D.Virbicko apsisprendimas. „Vis tik „Litgrid“ vadovas atsakingas, kad Astravo elektra nepatektų į Lietuvą, kad patvirtinta tvarka, kuri užkirstų tam kelią, veiktų. Kai aiškėja, kad ateina kiti valdantieji, kurie kritikavo metodiką, būtų logiška trauktis“, – svarstė buvęs energetikos ministras.

Užsimena ir apie nesutarimus

Kiti 15min kalbinti energetikos ekspertai, kurie nenorėjo būti viešinami, sakė, kad šis sprendimas buvo netikėtas, tačiau užsimenama, kad jis galėjo bręsti ir anksčiau.

Vienas iš svarstomų variantų – D.Virbicko santykiai su energetikos ministru Ž.Vaičiūnu. „Jie sutarė ne kiekvienu klausimu, kalbant apie kovą su Astravo atominės elektrinės energija“, – sakė vienas ekspertas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daivis Virbickas ir Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daivis Virbickas ir Žygimantas Vaičiūnas

Tiesa, viešumoje netrukus darbą baigsiančio Ž.Vaičiūno ir D.Virbicko nuomonės nesikirsdavo. „Litgrid“ vadovas tik pabrėždavo, kad vykdo vyriausybės pavestas užduotis – užkardyti Astravo elektros patekimą į Lietuvą.

Taip pat kalbama ir apie tai, kad D.Virbickas sulaukdavo kritikos iš EPSO-G. Pastaroji yra valstybės valdoma energijos perdavimo ir mainų įmonių grupė, kuri prižiūri ir „Litgrid“.

„Apie EPSO-G nemeilę D.Virbickui kalbama jau seniai, tačiau sunku pasakyti, ar tai buvo lemiama įtaka apsisprendimui“, – sakė vienas iš valstybinio energetikos pasaulio atstovų.

„Šis sprendimas jau brendo metus. Rugpjūtį jau turėjo būti paskelbta, bet kodėl dabar – nežinau. Matyt ministras prašė palaukti rinkimų, kad jam klausimų būtų mažiau“, – 15min sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

Pastaruoju metu tiek prezidentūra, tiek energetikos ekspertai ragino skubinti sinchronizacijos procesą – tai realiausias šansas išvengti Astravo atominės elektros.

VIDEO: Astravas paleidžiamas, Lietuva ruošiasi baltarusiškos elektros boikotui: poveikis būtų „mažiau nei minimalus“

Beje, praėjusią savaitę D.Virbickas kartu su premjeru viešai kreipėsi į ministrus su tam tikra kritikos doze ragindamas spartinti sinchronizaciją.

„Pasinaudodamas proga noriu kreiptis ir į ministrus: mums labai svarbu greitis šitame projekte. Na, ir teritorijų planavime tas greitis priklauso nuo mūsų <...>. Teritorijų planavime šiuo metu turime šešis (iš 14, – BNS) projektus, visuose dalyvauja 20 institucijų“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį kalbėjo D.Virbickas.

Pats priežastis nutyli

D.Virbickas „Litgrid“ vadovu tapo dar 2013 metais. Pirmadienį išplatintame „Litgrid“ pranešime spaudai besitraukiantis vadovas nemini priežasčių.

„Svarbiausias mūsų valstybei strateginis energetikos projektas – sinchronizacija – tvirtai pastatytas ant bėgių ir užtikrintai juda pirmyn. Dar niekada per mano 20 metų karjerą energetikoje nebuvome taip daug nukeliavę visiškos energetinės nepriklausomybės link. Turime Europos Komisijos palaikymą ir rekordinį finansavimą bei Europos perdavimo operatorių kvietimą prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų, o ketvirtis sinchronizacijos darbų jau atlikta.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Daivis Virbickas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Daivis Virbickas

Palieku įmonę būdamas tikras, kad joje dirbanti profesionalų komanda sėkmingai tęs darbus ir inicijuotus projektus ir Lietuva sutartu laiku taps Vakarų energetikos klubo nare. Esu dėkingas kolegų komandai, kuri septynerius metus kartu inicijavo, siekė ir įgyvendino ambicingus tikslus“, – sako D.Virbickas.

Naujuoju įmonės vadovu laikinai skiriamas Vidmantas Grušas yra inžinierius energetikas, vadovaujantis „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamentui nuo 2011 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius