Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno valdžia viena griauti avarinės būklės daugiabučio nedrįsta – ieškos partnerių tarp verslininkų

Kauno meras Andrius Kupčinskas pasiūlė idėją, kuri patiko ir Aplinkos ministerijai, – sulyginti su žemėmis nugyventą savivaldybės daugiabutį ir vietoje jo statyti naują. Tačiau po pastato apžiūros meras ir savivaldybės specialistai jau svarsto, ar nevertėtų kviesti į pagalbą verslininkų.
Daugiabutis Kaune
Daugiabutis Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gražioje Kauno vietoje, Žaliakalnyje, Želvos gatvėje 12 numeriu pažymėtas pastatas nuo pokario laikų buvo vietos valdžios naudojamas laikinai apgyvendinti neturinčius pastogės žmones. Pastaruosius dešimtmečius jame gyveno socialiai remtini kauniečiai.

Nusiaubė gaisras

26 butų namas niekada neblizgėjo, nes gyventojai nepuoselėjo lengvatinėmis sąlygomis nuomojamo turto. „Labiausiai namui pakenkė prieš trejus metus čia siautėjęs gaisras, tada žuvo viena moteris. Nuo tada šis pastatas yra labai prastos būklės, pažeistos jo konstrukcijos. Pirmame aukšte jau seniai niekas negyvena“, – pasakojo Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis Kaune

Šiuo metu čia įsikūrusi tik viena šeima su keturiais vaikais, anksčiau kalėjęs 35 metų vyriškis ir nevaikštantis neįgalus 80-metis senolis. Kiti gyventojai po gaisro iškeldinti į kitus savivaldybės būstus.

Gyventoja Asta Poškutė butą šiame name užėmė savavališkai, nesulaukusi savo eilės socialiniam būstui. „Suprantu, kad pažeidžiau įstatymus, bet kur man su vaikais eiti? Sutiksiu iš čia išsikelti, jei gausiu kitą pastogę“, – kalbėjo moteris.

Nugriauti nėra paprasta

Kauno meras A.Kupčinskas mano, kad tokius namus kaip Želvos 12 netikslinga renovuoti – pigiau statyti naują. „Tokių pastatų Kaune yra ne vienas. Šis turi mažai gyventojų, nėra privačių valdų, todėl pirmam bandymui labai tiktų Želvos gatvės namas“, – svarstė jis.

Tačiau tai nėra paprastas kelias ir dar nežinia, ar jis nebūtų labai brangus. Prie avarinės būklės daugiabučio susirinkę Kauno savivaldybės specialistai įžvelgė ne vieną keblumą. Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius priminė, kad dabar naujiems statiniams taikomi kitokie reikalavimai: reikia numatyti automobilių parkavimo vietas, vietą žaidimų aikštelei, taip pat šioje tankiai nuosavais namais apstatytoje Želvos gatvėje ribojamas ir statinių aukštingumas. „Dėl to tokio paties dydžio pastato vietoje nugriautojo negalėtume pastatyti“, – teigė jis.

Šalia 12-ojo namo yra toks pat kitas savivaldybės daugiabutis. Bendras abiems namams šilumos tiekimo mazgas įrengtas avariniame name. Todėl nugriovus 12 pastatą be šilto vandens ir be šildymo liktų kitas.

Kvies verslininkus

A.Kupčinskas, išklausęs įvairių savivaldybės skyrių specialistų pastabas, pasiūlė apsvarstyti dar vieną variantą. „Galima pasinaudoti viešojo ir privataus sektorių partneryste. Leidžiame investuotojams pritaikyti daugiabutį savo reikmėms, o už tai jie pastato naują socialinių būstų namą“, – svarstė meras.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Daugiabutis Kaune

A.Kupčinsko nuomone, įmanoma rasti būdų, kad savivaldybei nieko nekainuotų atgaivinti vaiduokliu virtusį namą ir aprūpinti žmones socialiniais būstais.

Kaune yra 4 tūkst. daugiabučių. Dauguma jų seni.

„Pirmiausiai reikia pakviesti visus projektu suinteresuotus investuotojus, surengti daugiabučio apžiūrą ir tegul verslininkai pateikia savo pasiūlymus“, – mano meras.

A.Kupčinskas įsitikinęs, kad reikia pradėti ir šalia esančio daugiabučio gyventojų iškeldinimą, nes du šalia vienas kito esantys daugiabučiai būtų patrauklesni investuotojams, be to, ir 14 numeriu pažymėtas pastatas jau gerokai nušiuręs bei nudėvėtas.

Želvos 14 name iš 28 butų gyvenami tik 15.

A.Kupčinskas tebelieka įsitikinęs, kad senus daugiabučius reikėtų griauti ir tai bus padaryta jei ne Želvos gatvėje, tai kitur.

Kaune yra 4 tūkst. daugiabučių. Dauguma jų seni.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius