Į statybas ateina robotai: prižiūrėti darbų eigą Lietuvoje jau padeda ir dronai

Šalia Trakų baigiamoje statyti poliuretano putų gamykloje darbuojasi ne tik žmonės, bet ir robotai – pirmą kartą Lietuvoje skraidantys dronai įdarbinti statybų priežiūrai. Daugiau kaip 3 tūkst. kv. metrų gamyklą statančiai bendrovei „Indema“ bepilotės skraidyklės padeda kontroliuoti darbų eigą bei atlikti techninę darbų priežiūrą.
Į statybas ateina robotai
Į statybas ateina robotai / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Statybos Dronas

Pasak įmonės vadovo Rolando Vasiliausko, nors Lietuvoje dronai kol kas daugiausiai naudojami pramogoms, po metų – dvejų be jų bus neįsivaizduojamos nė vienos statybos. Prieš keletą metų dronus pradėjo naudoti nekilnojamojo turto brokeriai, netrukus šias skraidykles mes matysime kiekvienose statybose.

„Kol kas dronų galimybės statybų sektoriuje visiškai neišnaudotos. Įdarbinti nuomotus dronus gamyklos statybose buvo pirmieji mūsų nedrąsūs bandymai ir jie visiškai pasiteisino. Pirmiausia artimoje ateityje dronai taps neatsiejamu techninės priežiūros vykdytojo darbo įrankiu. Jei šiandien techninę priežiūrą atliekantys darbuotojai turi po kelis kartus per dieną lipti ant pastolių ir tikrinti kiekvieną atliktą darbą, tai naudojant droną, objektą bus galima apžiūrėti iš viršaus, prie kiekvieno konkretaus taško priskrendant su skraidykle“, – sako R. Vasiliauskas.

Partnerio nuotr./Poliuretano putų gamykla, Šventininkai
Partnerio nuotr./Poliuretano putų gamykla, Šventininkai

Anot jo, pasitelkiant dronus kur kas greičiau galima atlikti statinio konstrukcijų būklės įvertinimą, parengti erdvinius (3D) pastato modelius, nustatyti problemines vietas ar pažeidimus dideliame aukštyje. Tokiu būdu ne tik taupomas laikas, užtikrinama kokybė, bet ir surenkama bei saugoma visa vaizdinė medžiaga, kurią vėliau galima bet kada peržiūrėti. Bendrovės „Indema“ vadovo teigimu, dronų naudojimas ypač aktualus didelėse statybose, kur svarbu efektyviai kontroliuoti darbų eigą. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje nebeliks popierinių brėžinių – visi statybų projektai turės būti atliekami trimatėje koordinačių sistemoje, tada dronai taps nepakeičiamais pagalbininkais.

„Jau įsigijome kelias savo bepilotes skraidykles ir šiuo metu apmokome jomis dirbti darbuotojus. Ši investicija atsipirks labai greitai, nes vienas techninės priežiūros vykdytojas su dronu galės iškart prižiūrėti ne vieną, o kelis objektus. Džiugu, kad į naujų technologijų, tokių kaip dronai ir 3D spausdintuvai, pritaikymą statybose dėmesį jau atkreipė ir universitetai bei kolegijos, ruošiančios statybos ir kelių inžinerijos specialistus. Tačiau, kol tokių specialistų rinkoje dar nėra, esame priversti patys imtis iniciatyvos“, – teigia statybų valdymo bendrovės vadovas.

Partnerio nuotr./Poliuretano putų gamykla, Šventininkai
Partnerio nuotr./Poliuretano putų gamykla, Šventininkai

Šalia Trakų statomą poliuretano putų gamyklą, kurioje pirmą kartą darbuojasi ir dronai, planuojama užbaigti dar šiais metais. Netrukus bepilotes skraidykles planuojama įdarbinti ir kitose bendrovės „Indema“ įgyvendinamuose projektuose – statomoje kotedžų ir individualių namų gyvenvietėje „Kalnėnų Slėnis“, statant pastatus Vilniuje Raugyklos gatvėje ir kituose objektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius