Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jaukus minimalizmas“ greta Vilniaus tapęs iššūkiu pačiai interjero dizainerei

Greta Vilniaus, Avižieniuose, įrengtas 220 kv. m ploto namas – tikra minimalizmo oazė. Keturių asmenų šeima prašė dizainerės sukurti jaukius namus, tačiau nenorėjo jų apkrauti, mat yra dideli kelionių entuziastai. Pati dizainerė pripažino – šis projektas jai tapo iššūkiu ir interjero kūrimo procese ji išmoko daug naujų dalykų.
220 kv. m ploto namas Avižieniuose
220 kv. m ploto namas Avižieniuose / Jovitos Bingelytės nuotr.

Interjero autorė Jovita Bingelytė iš studijos „JOiN“ 15min pasakojo, kad šiame name įsikūrė keturių asmenų šeima. Tai aktyvūs žmonės, mėgstantys keliauti, todėl jie vertina praktiškumą, minimalizmą bei neprisiriša prie daiktų. Užsakovai interjero dizainerės prašė šviesių ir erdvių namų, kad jie nebūtų perkrauti nereikalingais daiktais ir detalėmis.

„Du mokyklinio amžiaus vaikus auginantiems užsakovams buvo labai svarbu praktiškumas, paprasta namų priežiūra. Svetainė su virtuve – pagrindinė ir pati svarbiausia namų erdvė, nes ten praleidžiama daugiausia laiko, todėl didžiausias dėmesys buvo skiriamas šiai bendrai erdvei ir dėl jos buvo priimti nestandartiniai sprendimai“, – sakė J.Bingelytė.

Jovitos Bingelytės nuotr./220 kv. m ploto namas Avižieniuose
Jovitos Bingelytės nuotr./220 kv. m ploto namas Avižieniuose

Viso namo interjero viziją ji apibūdina kaip „jaukų minimalizmą“.

„Minimalizmas dažniausiai būna šaltas, tuščias ir nejaukus, todėl man, kaip dizainerei, teko gana nemažas iššūkis interjere sukurti jaukius namus, išlaikant minimalizmo ir praktiškumo idėją“, – aiškino J.Bingelytė.

Kadangi virtuvė ir svetainė yra pagrindinė namo erdvė, kurioje šeimyna praleidžia daugiausia laiko, nuspręsta ją projektuoti kuo erdvesnę. Pasak interjerą kūrusios dizainerės, vienas efektyviausių sprendimų – lubas daryti kuo aukštesnes, šlaitines, taip suteikiant erdvei maksimalų tūrį.

Apšvietimas parinktas „įleidžiamas“, taip neapsunkinant lubų ir erdvės, siekiant išryškinti interjero išskirtinumą parinkti dekoratyvūs svetainės zonos ir virtuvės salos šviestuvai.

„Beje, iš pirmo žvilgsnio įėjus į namus ir pamačius virš virtuvės salos kabantį keistą didelį daiktą sunku suprasti, kam jis reikalingas. O tai visgi yra šviestuvas. Jis yra vienas iš daugiausia kūrybinių pastangų pareikalavusių interjero elementų, kurį kuriant ir gaminant prisidėjo net keturios skirtingų sričių įmonės“, – pasakojo J.Bingelytė.

Šio šviestuvo formą ir dydį padiktavo aukštos lubos, noras vizualiai atskirti virtuvės bei svetainės zonas. Masyvus šviestuvas ne tik apšviečia visą virtuvės zoną, bet ir pabrėžia interjero architektūriškas linijas, o medžio šakų dekoras (kuris atsikartoja ir ant židinio sienos), sušvelnina stačius kampus ir suteikia jaukumo.

Jovitos Bingelytės nuotr./220 kv. m ploto namas Avižieniuose
Jovitos Bingelytės nuotr./220 kv. m ploto namas Avižieniuose

Laiptinei dizainerė parinko sieninių šviestuvų kompoziciją, kuri dieną susilieja su sienomis, bet vakare sukuria teatrinę atmosferą.

Siekiant sukurti „jaukų minimalizmą“ reikėjo apmąstyti ir spalvas. Buvo nuspręsta rinktis šiltų tonų medžio rašto grindis. Tačiau dėl praktiškumo įrengta vinilinė grindų danga, o ne parketlentės ar laminatas. Tokios grindys atrodo ir jaučiasi tarsi medinės parketlentės, puikiai tinka šildomoms grindims ir nebijo vandens.

„Beje, toks grindų sprendimas išlaiko erdvių vientisumą, nereikia jų suskaidyti zonomis, vizualiai gauname didesnę patalpą“, – aiškino J.Bingelytė.

Dar vienas svarbus interjero elementas – užuolaidos. Siekiant sukurti jaukumo pojūtį, jos pasirinktos šiltų atspalvių, klasikinio raukimo. Užuolaidos šiek tiek „pasodintos“ ant grindų, kas dar labiau „suminkština“ interjerą ir suteikia elegantiškumo.

„Tekstilė ypač svarbus interjero elementas, kuriuo galima jį „suminkštinti“ arba atvirkščiai – naudojant kuo mažiau tekstilės turėti labiau biuro tipo interjerą. Todėl šiems šeimos namams tekstilei rinkomės kuo švelnesnius audinius su pūkeliu, – kalbėjo J.Bingelytė.

Jovitos Bingelytės nuotr./220 kv. m ploto namas Avižieniuose
Jovitos Bingelytės nuotr./220 kv. m ploto namas Avižieniuose

Minkštiems baldams panaudotas veliūras, o kontrastai sukūrė interjere emociją. Dėl to violetinė sofa tapo interjero akcentu ir centru, suteikia jam išskirtinumo ir kontrastuoja su šiltų tonų grindimis bei užuolaidomis.

Pasak K.Bingelytės, ji pati nėra didelė minimalizmo gerbėja, todėl jai asmeniškai šis projektas pasirodė kaip iššūkis.

„Užsakovai 100 proc. pasitikėjo manimi, todėl ant mano pečių krito dar didesnė atsakomybė viską padaryti kuo geriau. Negana to, interjere netrūko nestandartinių sprendinių, pareikalavusių kūrybiškumo ir patikimų partnerių kompetencijos. Tačiau viskas vyko sklandžiai ir, žinoma, labiausiai džiaugiuosi ir didžiuojuosi tuo, kad pavyko įgyvendinti šią idėją ir išpildyti visus užsakovų norus bei dar daugiau. O pati projekto metu išmokau daug naujų dalykų“, – 15min teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius