-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių šeimos namai Helsinkyje: pažvelkite, kaip emigrantai primena sau gimtinę

Lietuvių šeima, gyvenanti Suomijoje, norėjo namų, primenančių gimtinę. Šią svajonę padėjo įgyvendinti interjero dizainerė Elena Kotryna Mieželė. Kalbinama apie šį projektą autorė atskleidė: „Pirminė interjero idėja – lietuviškas pajūrys, tiksliau – Kuršių nerijos, Nidos nuotaikos. Šių namų šeimininkai (kartu ir projekto užsakovai) – daug keliaujanti lietuvių šeima, ypač vertinanti kokybišką poilsį, bet taip pat ir ramybės laiką, leidžiamą su šeima. Projektui norėta suteikti Lietuvą primenančių malonių elementų, tad Nida tapo atspirties tašku, dirbtinai neimituojant kokių nors šiam kraštui būdingų detalių, bet renkantis natūralias medžiagas, marinistinį koloritą. Akcentu tapo ir ryškios medinės lubų sijos.“
Šeimos namas Helsinkyje
Šeimos namas Helsinkyje / Norbert Tukaj nuotr.

Specialiai šiam interjerui dizainerė sukūrė šviestuvus, kabančius svetainėje. Jie tarsi kinetinės šviesos skulptūros, užpildančios tuščią erdvę. Kartu jie tęsia pagrindinę interjero temą – lietuvišką pajūrį: čia galima atpažinti apverstos valties formą bei tūrinius vėtrungių elementus. Šviestuvai yra rankų darbo, panaudotos lino, drobės, keramikos, metalo tekstūros.

Paklausta, kas įkvėpė kurti šį interjerą, autorė iškart paminėjo meksikiečių architektą modernistą Luisą Barragáną. Drąsa naudoti įvairias spalvas, bet kartu išlaikyti ramų ir ritmišką vaizdą – toks šio kūrėjo bruožas, kuris skatino ir Eleną Kotryną. Kurdama namo Helsinkyje interjerą, dizainerė nevengė ritmiškų detalių, o erdvę stengėsi išlaikyti vientisai ryškią ir gamtišką.

Norbert Tukaj nuotr./Šeimos namas Helsinkyje
Norbert Tukaj nuotr./Šeimos namas Helsinkyje

Kadangi projektas buvo įgyvendinamas Suomijoje, dizainerė papasakojo, kad šiuokart vienas sudėtingiausių dalykų buvo kitokios nei lietuvių suomių statybos normos ir reikalavimai. Pavyzdžiui, kiekvienas gyvenamasis namas Suomijoje privalo pirmame aukšte turėti tualetą, tinkamą naudotis neįgaliesiems. Be to, yra daugybė kitų reikalavimų, kurie skiriasi nuo Lietuvoje esančių, todėl sunku improvizuoti, imtis nestandartinių sprendimų.

„Kiekvienam interjerui iš pradžių sukuriu bendrą idėją, pagrįstą tam tikra emocija ar istorija – iš karto apsibrėžiamas koloritas, koks bus naudojamas, taip pat medžiagos, tekstūros. Kartu su šio projekto užsakove vaikštinėjome po dizaino parodą Londone ir ji vis parodydavo man kokį ryškios spalvos jai patinkanti elementą... Tada ir nusprendžiau nebijoti ryškesnių spalvų, be to, ir užsakovai prašė, kad būtų kuo mažiau baltos spalvos, tad teko laviruoti tarp ryškių, bet ne pernelyg aktyvių, tarpusavyje derančių spalvų. Medžiagas ir tekstūras lėmė pasirinkta pajūrio tema: naudojome daug skirtingų medžio faktūrų bei atspalvių, natūralų akmenį bei įvairias gamtiškas tekstūras,“ – pasakojimą apie savo kūrinį baigė interjero dizainerė Elena Kotryna Mieželė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius