„Mažiau yra daugiau“ – minimalistiniai namai Lazdynuose

Vilniaus Lazdynų mikrorajone dviejų architektų suplanuotas ir įrengtas namas – paprastumo, bet kartu ir išskirtinumo mišinys. Per dvejus metus pastatytas namas skirtas jaunai šeimai, kurį pastatyti ir įrengti kainavo apie 250 tūkst. eurų. Šis minimalistinės architektūros šeimos namas iškilo ant Neries šlaito kiek daugiau nei per metus.
Namas Lazdynuose
Namas Lazdynuose / Leono Garbačausko nuotr.

Projekto autoriai – „PAO“ studijos komanda Paulius Petkus ir Justė Žibūdienė.

„Šiam projektui mus suvedė patys užsakovai, man teko rūpintis namo architektūra, vidaus erdvių ir zonų išplanavimu bei teritorijos sutvarkymu, o Justei – vidaus apdaila, interjero dekoravimu ir baldais“, – sakė architektas Paulius Petkus.

Anot P.Petkaus, projekto užsakovai – jauni ir drąsūs žmonės. Jie turėjo aiškius pageidavimus namo išplanavimui, tačiau leido architektams eksperimentuoti. Namo savininkai norėjo netradicinių ir išskirtinių sprendimų, tačiau svarbiausia – kad būsima gyvenamoji vieta atitiktų šeimos poreikius ir tilptų į biudžetą.

„Jie patys, atlikę namų darbus, žinojo, kad nori šiuolaikiškos, modernios ir minimalistinės architektūros bei lengvų formų, paryškinančių jų sklypo privalumus. Vieno aukšto, minimalistinės formos tūrio koncepcija su užstatymu lygiagrečiai sklypo kraštinei puikiai prilipo šioje vietoje“, – sakė jis.

Leono Garbačausko nuotr./Namas Lazdynuose
Leono Garbačausko nuotr./Namas Lazdynuose

Apie 200 kv. m. ploto namas pavadinimu „Black box“ (liet. juoda dėžė) sukurtas jaunai keturių asmenų šeimai ir jame įrengti 5 kambariai. Pagrindinis įėjimas ir visos pagalbinės patalpos, tėvų ir vaikų vonios, taip pat ir drabužinė yra suplanuotos šiaurinėje pastato pusėje. Gyvenamasis kambarys su valgomuoju, virtuve ir miegamieji kambariai yra atsukti į pietvakarius.

Name įrengti trys miegamieji kambariai – tėvų, kuris suprojektuotas kartu su atskira drabužine ir vonia, ir du vaikų kambariai, kurie po projekto pakeitimo liko vienu dideliu kambariu.

„Iš pradžių planavome daryti atskirtus kambarius su pertvara, tačiau vėliau nutarėme palikti juos nesujungtus, kad kai vaikai paaugs ir jiems bus reikalingas privatumas galima bus sumontuoti pertvarą. Dabar tai yra didelė žaidimų erdvė“, – 15min pasakojo Paulius.

Name taip pat įrengtas darbo kambarys bei kitos pagalbinės patalpos. Svetainė yra sujungta su valgomuoju ir virtuve, prie kurios įrengtas sandėliukas maistui ir kitiems buitiniams reikmenims.

Pasak Pauliaus, namo planas ir apskritai architektūra su interjeru atspindi skandinaviško modernizmo filosofiją, kaip vienas iš žymiausių modernizmo architektų, vokietis Ludwigas Miesas van der Rohe yra sakęs – „mažiau yra daugiau“.

Leono Garbačausko nuotr./Namas Lazdynuose
Leono Garbačausko nuotr./Namas Lazdynuose

„Visi kambariai turi išėjimą į dengtą terasą. Vasaros metu ši stogo detalė – konsolė – padeda reguliuoti mikroklimatą sudarydama natūralų šešėlio efektą ir apsaugo kambarius nuo tiesioginių saulės spindulių. Kadangi kiemas yra pietų pusėje ir vasarą yra apšviestas visą dieną, tai šis sprendimas leidžia natūraliais būdais palaikyti vėsą patalpose. Šiaurinėje namo dalyje įrengta analogiška stogo konsolė, kuri dengia pagrindinį įėjimą nuo lietaus“, – sakė jis.

Kadangi šiaurinėje sklypo dalyje numatoma kvartalo plėtra, ten architektai įrengė žaliąsias zonas, kurios dengia vaizdą nuo gatvės ir suteikia daugiau privatumo. Taip mėginta žaisti kontrastais, kai žaluma žaidžia su fasado apdaila ir apšvietimu. Be to, viena iš įdomesnių detalių – „skylės“ stoge. Jos įrengtos tam, kad šios žalios oazės galėtų augti šiaurinėje pusėje.

Kaip teigė projekto autoriai, visame name ir jo fasade naudotos kontrasto principu pasirinktos medžiagas: juoda-balta, grubu-lygu ir t.t. Taip juodo-šviesaus medžio apdaila paryškina minimalistinę formą, tarsi visas linijas padaro dar tiesesnėmis, taip pat gražiai kontrastuoja su betono elementais.

„Toks pats kontrasto efektas koreliuoja su interjero sprendimais – skandinaviško minimalizmo koncepcija. Nemenkas įdirbis šiame projekte buvo sutelktas į detales, nes tai ir yra vienas iš svarbiausių dalykų tiek interjere, tiek architektūroje, tai leido erdves padaryti lengvas – išlaisvinti jas nuo nereikalingo triukšmo“, – tikino jie.

Justės nuomone, šis projektas – vientisas, architektūrą ir interjerą vienijantis kūrinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius