-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kvartalus renovuojančių Trakų ateitis – vientisa miesto infrastruktūra ir darnus judėjimas

Dėl Lietuvoje ir toliau sparčiai vykstančios kvartalinės renovacijos yra ne tik atnaujinami pavieniai daugiabučiai, sutvarkomos žaliosios ar viešosios erdvės, bet ir kuriama vientisa miestų infrastruktūra. Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programoje (vėliau – Programoje) dalyvauja ir Trakų savivaldybė, kurios nuveiktus darbus galima pamatyti jau šiandien, o visai netrukus, ežerų miestas pasikeis dar labiau – taps draugiškesnis ir savo gyventojams, ir miesto svečiams.
Kvartalinė renovacija Trakuose.
Kvartalinė renovacija Trakuose. / BETA nuotr.

Trakų rajono savivaldybės vyriausiasis architektas Povilas Montvila pasakoja, kad apie beveik visus 54 Trakuose esančius daugiabučius galima kalbėti kaip apie vieną kvartalą. Anot jo, didžioji dalis miesto gyventojų yra įsikūrę būtent čia.

„Iš daugiau nei penkiasdešimties namų, jau 19 yra renovuoti, dar 21 iš jų vyksta renovacijos darbai. Tikimės, kad matydami geruosius pavyzdžius greitai kaimynų pėdomis paseks ir likę būstai. Ir nors karantinas kiek pristabdė diskusijas su gyventojais, tačiau darbai sklandžiai vyksta ir toliau, atnaujinami yra ne tik daugiabučiai, bet ir visa likusi miesto erdvė“, – sako P. Montvila.

Jo teigimu, šis kvartalas yra kompaktiškai užstatyta teritorija, esanti ne tik miesto centre, senamiestyje, bet ir priklausanti Trakų istoriniam nacionaliniam parkui. Dėl šios priežasties, pastatai patenka į kultūros paveldo teritoriją, tad siekiant atnaujinti čia stovinčius būstus, savivaldybė neretai susiduria su tam tikrais teisiniais iššūkiais. Nepaisant to, pašnekovas džiaugiasi, kad vykdant Programą tokiomis aplinkybėmis, daugiabučių ir paties kvartalo atnaujinimo darbai sklandžiai juda į priekį.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Trakuose.
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Trakuose.

Kvartalinės renovacijos privalumai

Architektas pažymi, kad kompleksinė renovacija ne tik padeda pasiekti gausių energijos sutaupymų, bet ir leidžia į miesto infrastruktūros planavimą pažvelgti iš platesnės perspektyvos.

„Tiek pavienių pastatų, tiek kvartalinė renovacija prasidėjo nuo siekio pagerinti pastatų energinį efektyvumą. Tai vyksta ir Trakuose – renovuojame pastatus ir daugiabučius, atnaujiname šilumos trasas, gatvių apšvietimo tinklus ir pasiekiame išties nemenkų energijos sutaupymų.

Tačiau einant kompleksinės renovacijos keliu galima siekti ir platesnių užmojų, pavyzdžiui, tikėtis visai kitos architektūrinės ir infrastruktūrinės kokybės – būstai turėtų būti modernizuojami renkantis vieningą spalvinį sprendimą, vieningas apdailos medžiagas. Tai nereiškia, kad jie visi turi būti vienodi kaip sovietmečiu – svarbiausia, kad tarp jų estetinės išvaizdos nebūtų disonanso, o pastatai tarpusavyje sudarytų tam tikrą dermę“, – teigia P. Montvila.

Anot jo, tai – ne vienintelis aspektas, dėl ko kvartalų atnaujinimas teikia didžiulę naudą miestui, jo gyventojams ir svečiams: „Šiuo būdu galime sujungti visus daugiabučius ir kitus pastatus per viešąsias erdves, sukurti tam tikrą ansamblį. Vienas kertinių kvartalinės renovacijos aspektų – teritorijos planavimas, kuris susideda iš daugybės dalių: viešųjų erdvių tinklo, želdinių struktūros, darnaus judumo priemonių ir kitų.“

Pašnekovas pratęsia, kad į Trakuose vykstančių modernizavimo darbų planavimą yra dedamos didžiulės pastangos. Jis dalijasi, kad pernai ir užpernai rajono savivaldybė, kartu su kitomis šalies savivaldybėmis, dalyvavo Būsto energijos taupymo agentūros ir jos partnerių iš Vokietijos vykdytuose mokymuose apie kompleksinę renovaciją.

„Tai buvo ganėtinai intensyvūs mokymai ir be galo naudinga patirtis – jų metu mes ne tik apsilankėme Vokietijoje ir turėjome progą pamatyti geruosius pavyzdžius, bet ir identifikavome miesto bei kvartalo problematiką, stiprybes, silpnybes, grėsmes ir galimybes. Tai mums leido sklandžiau integruoti kvartalą į miesto urbanistinę struktūrą ir priimti sprendimus, kurie atneš daugiausiai naudos Trakams ir jų gyventojams“, – tvirtina Trakų rajono savivaldybės vyriausiasis architektas.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Trakuose.
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Trakuose.

Veiksmai derinami su bendruomene

P. Montvilos teigimu, vienas iš pagrindinių darbų, numatytų savivaldybės planuose kompleksiškai atnaujinant kvartalą – darnaus judumo kultūros įtvirtinimas: „Žadame mažinti automobilių kiekį senamiestyje, gerinti eismo saugumą, o tam jau esame numatę tam tikras priemones, tokias kaip turistinių autobusų eismo ribojimas miesto centre. Dalį gatvių norime pertvarkyti į vieną juostą, o atsilaisvinusį plotą būtų galima panaudoti dviračių juostoms ir automobilių stovėjimui. Be to, turime planų apriboti tranzitinį eismą senamiestyje, galvojame apie didesnę vandens transporto integraciją. Visa tai įgyvendinti leidžia kompleksinė renovacija.“

Architektas taip pat užtikrina, kad savivaldybė nėra vienvaldis miesto šeimininkas, todėl visi veiksmai yra nuolat derinami su bendruomene, verslu ir specialistais, siekiant ieškoti kompromisų, patenkinsiančių visas puses.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius