Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 faktai apie ateities būstu vadinamus „Aeronamus“: nuo netikėtos šio NT projekto temos iki išmanių sprendimų katilinėje

Kaune, šalia S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo esančiame sklype, pastatytas pasyvus būstas „Aeronamai“ paneigė daugybę mitų, apie tokio tipo pastatus. Bendrovės „Citus“ projektas įrodė, kad turint gerą idėją, užsispyrimo ir didžiulį norą viename statinyje galima suderinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus.
„Aeronamai“
„Aeronamai“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Nuo pačių pradžių mes stengėmės šį projektą kuo labiau sau apsunkinti. Pradedant architektūrine išvaizda, baigiant – vis naujais išmaniais sprendimais. Dėl to projekto biudžetas išsipūtė beveik dvigubai, terminai taip pat smarkiai išsitempė. Bet galų gale sau ir kitiems įrodėme, kad tokie namai gali būti patogūs gyventi. Neabejoju, kad jau labai greitai bus įprasta realybė čia, Lietuvoje“, – sako „Citus“ atstovas Rytas Stalnionis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Aeronamai“ projekto atstovas Rytas Stalnionis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Aeronamai“ projekto atstovas Rytas Stalnionis

Kartu su kolege, bendrovės „Citus“ architekte Sigita Bacevičiene, jis pristatė demonstracinio NT inovacijų projekto „Aeronamai“ išskirtinumus. Kviečiame skaityti ir žiūrėti video.

1. Pasyvūs namai ne visada atrodo kaip „bunkeriai“

Vienas pagrindinių projekto autorių ir vystytojų tikslų buvo sulaužyti Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje gajų stereotipą, kad pasyvus namas tegali būti „dėžutė“ su labai storomis sienomis ir mažais langais. Paprastai tariant, šilumą saugantys namai, iš išorės primenantys bunkerius.

„Aeronamai“ idėjos puoselėtojai nusprendė kardinaliai priešingai: architektas Rytis Kaminskas suprojektavo labai sudėtingą pastatą – estetiškai gražų, kuo labiau susijusį su aviacijos idėja. Todėl atsirado skirtingi fasadai ir stogai, laužyti tūriai, terasiniai langai.

2. „Žaliausias“ Lietuvoje pastatas, įvertintas ir Vokietijos „Passivhaus Institut“

Per pasaulį jau kurį laiką ritasi tvarios aplinkos, pastatų ir architektūros mados banga. Vis dėlto Lietuvos pirkėjai kol kas pastato „žalumo“ nevertina kaip privalomo dalyko. Tačiau „Aeronamai“ statytojai neabejoja, kad tik laiko klausimas, kol tokie pageidavimai taps prioritetu. Todėl dabar svarbu būti bent žingsniu priekyje ir diktuoti būsimas madas.

„Aeronamai“ ne veltui yra pelnę „Žaliausio Lietuvoje būsto projekto“ titulą – juose energija vartojama maksimaliai efektyviai. „Aeronamai“ turi savo 16 kW galios saulės jėgainę, kuri visiškai aprūpina visą keturių kotedžų pastatą reikiama elektros energija. Jos užtenka net ir elektromobilio pakrovimui. Geoterminė siurblys visus būstus aprūpiną šiluma žiemą ir vėsa – vasarą.

Tai, kad „Aeronamai“ atitinka ir net viršija aukščiausios galimos A++ energinio efektyvumo klasės reikalavimus patvirtina ir ekspertai: pastatas turi net kelis pasyvaus namo sertifikatus – nacionalinį ir tarptautinį: jį įvertino ir Vokietijos nepriklausomas pasyvių pastatų efektyvumo vertinimo institutas „Passivhaus Institut“.

3. Išmanus namas pilotams

„Aeronamai“ įkurti išskirtinėje vietoje – būstas pastatytas ant sklypo, besiribojančio su vienu seniausių Europoje S. Dariaus ir S. Girėno aerodromu ir vienijantis išskirtinio pomėgio atstovus. Trijų kotedžų gyventojai – pilotai, neįsivaizduojantys savo gyvenimo be aviacijos. Ketvirtajame būste taip pat laukiama gyventojo, kuris būtų neabejingas skraidančioms transporto priemonėms ir turėtų piloto licenciją arba planuotų ją įgyti.

Nieko keisto, kad pastato eksterjere ir interjere gausu su aviacija susijusių motyvų bei elementų. Pavyzdžiui, viename iš jų galima rasti stalą, kuriam panaudota pusė tikro ultralengvojo lėktuvo sparno, miegamuosiuose įrengtos „skraidančios“ lovos. Žinoma, skirtinguose būstuose – skirtingi sprendimai. Tačiau kiekvieno iš trijų butų gyventojai gali kasdien mėgautis per langą matomais aerodromo vaizdais ir stebėti jame kylančius bei besileidžiančius parasparnius, lėktuvus ar sraigtasparnius.

Svarbu paminėti, kad, nors aerodromas visai šalia namo, gyventojai ir jų svečiai būdami viduje beveik negirdi pašalinių garsų. „Aeronamų“ projektas yra atviras visuomenei ir kviečia apsilankyti visus norinčius. Įrengtoje demonstracinėje erdvėje bei aplink namus sukurtoje nedidelėje ekspozicijoje galite pamatyti ir betarpiškai pajusti, kaip šie modernūs namai veikia ir kokiais privalumais gali mėgautis jų gyventojai.

VIDEO: 3 faktai apie ateities būstu vadinamus „Aeronamus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius