Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikas: kovodami dėl išlikimo maži statytojai gali mažinti kainas

Vilniuje būsto sandorių skaičius pernai susitraukė 6 proc., palyginti su rekordiniais 2016 metais. Tačiau nekilnojamojo turto specialistai žymaus paklausos mažėjimo šiemet nesitiki ir šie metai bus panašūs į praėjusius metus. Planuojama, kad šiemet bus pastatyta dar daugiau butų nei pernai – apie 4,5 tūkst.
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.

2017 metai buvo vieni iš aktyviausių metų istorijoje, tačiau šiek tiek prastesni nei 2016-ieji, kuriuos buvo galima vardyti kaip rekordinius. Registrų centro duomenimis, 2016 metais Vilniuje buvo sudaryta per 11 tūkst. būsto sandorių – kas buvo visų laikų rekordas ir didesnis negu 2007 metais. 2017 metais Registrų centras sandorių užfiksavo mažiau – ape 10,3 tūkst. – 6 proc. mažiau nei 2016 metais.

„Tačiau tai yra trečias pagal dydį rezultatas Lietuvos istorijoje. To buvo laukta, nes 2016 metai buvo labai aktyvūs, o jie buvo aktyvūs, nes 2015 metai buvo aktyvūs dėl euro įvedimo. 2017 metai vos prastesni, bet nėra blogi“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

Tiesa, prastesni ne visiems. Kaune parduotų butų skaičius, palyginti su Vilniumi ir Klaipėda, augo.

„Kaunas gyveno ne tik lūkesčiais, kad nauji verslo centrai pritrauks naujus darbuotojus, naujos gamyklos taip pat sukurs naujas darbo vietas. Kauniečiai jau dabar nebijo pirkti būstą ir nebijo jį pirkti už šiek tiek mažesnes kainas. Preliminariais duomenimis, Kaune 2017 metais būsto kainos kilo apie 5 proc. – daugiau nei Vilniuje“, – komentavo jis.

„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis
„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis

S.Vagonio nuomone, 2018-ieji bus panašūs į 2017 metus ir šiemet prognozuojamas tolesnis Kauno kilimas. O Vilniuje atsiranda „žirklės“ tarp pasiūlos ir paklausos – kaip minėta, bendras butų pardavimo lygis krito 6 proc., o naujos statybos butų – parduota 12 proc. mažiau nei 2016 metais. Tiesa, Vilniuje tiek pat (12 proc.) daugiau nei 2016 metais buvo pastatyta naujų butų.

„Išsiskyrimas tarp nedaug sumažėjusios paklausos ir augančios pasiūlos šiemet bus dar didesnis. Pastaruoju metu statoma ir planuojama statyti daugiau, nei nuperkama, todėl kyla klausimas, ar tai rinkoje neiškels krizės. Šiuo metu neparduotų butų pastatytuose namuose kiekis siekia apie 1300, 2016 metų gale tas skaičius siekė apie tūkstantį. Ar tas skaičius kažkoks įspūdingas? Ne, nes panašus neparduotų butų kiekis buvo ir 2015 metų antroje pusėje. Tos žirklės egzistuoja, bet tai nėra kažkoks drastiškas skaičius, dėl kurio galima kalbėti apie kažkokį didesnį rinkos nuopolį“, – kalbėjo jis.

S.Vagonio vertinimu, neparduotų butų skaičius pastatytuose projektuose dabar yra per menkas, kad spaustų plėtotojus konkuruoti rinkoje mažinant kainas.

„Augantis miesto gyventojų skaičius bei jų perkamoji galia leidžia tikėtis stabilios paklausos ir ateinančiais laikotarpiais. Tačiau derėtis dėl kainos, ypač su rinkos naujokais, pirkėjams šiemet bus lengviau“, – sakė jis.

Anot S.Vagionio, Vilniuje šiemet bus stebima naujo būsto projektų segmentacija – patyrę plėtotojai neturėtų patirti didesnių sunkumų parduoti savo pastatytą ir statomą būstą.

Tačiau nauji statytojai gali patirti iššūkių norėdami sudominti pirkėją ir išlaikyti norimą būsto kainą. Todėl 2018 metais Vilniuje gali būti matomos dvi butų kainų kryptys – didėjančios kainos paklausiuose projektuose ir mažėjančios mažiau populiariuose.

„Jeigu pirkėjų yra mažiau nei pardavėjų, savaime kažkurie pardavėjai greitu metu negali surasti pirkėjo ir turi laukti augančios pasiūlos arba mažinti kainą. Pastebime, kad rinka skirstosi į du segmentus. Vienas – patyrę, gerą prekinį ženklą turintys plėtotojai, kurie gerai realizuoja savo projektus. Antras – mažesni plėtotojai, mažiau išreklamavę prekinį ženklą. Šiai statytojų grupei ateityje gali kilti problemų realizuojant srautus, todėl gali būti priversti konkuruoti kaina“, – mano „Ober-Haus“ ekspertas.

S.Vagonio vertinimu, bendras kainų lygis, naujos ir senos statybos būsto, šiemet Vilniuje turėtų išlikti stabilus arba nežymiai padidėti, nepaisant galimų nuolaidų atskiruose projektuose.

Šiemet Kaunui ir Klaipėdai „Ober-Haus“ prognozuoja 3–5 proc. kainų augimą. Prognozuojama, kad 2018-ieji bus stabilaus augimo metai šiems dviem miestams.

„Tai lems auganti perkamoji galia, vis dar žemos palūkanos, mažas naujo būsto pasirinkimas ir menka plėtotojų tarpusavio konkurencija, augantys statybų kaštai ir geri gyventojų lūkesčiai tiek dėl šalies, tiek dėl asmeninės ateities, ypač Kaune“, – teigė S.Vagonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius