-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkai siūlys vilą „Auska“: Palangos savivaldybė ieškos nuomininko, paskelbta ir kaina

Iš Turto banko privatizuojamų objektų sąrašo išbrauktai prezidentinei vilai „Auska“, kurios šeimininku dabar yra Palangos savivaldybė, netrukus bus ieškomas naujas laikinas nuomininkas. Palangos miesto taryba nusprendė už beveik 120 tūkstančių per metus (be PVM) išnuomoti vilą. Nuomos terminas – dveji metai, tačiau jis gali būti ir pratęstas. Su dabartiniu nuomininku sutartis baigia galioti jau balandžio pabaigoje.
Vila „Auska“ Palangoje
Vila „Auska“ Palangoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vasarį Turto bankas perdavė vilą Palangos savivaldybės žinion, tad dabar oficialus „Auskos“ savininkas – Palangos miesto savivaldybė. Vilą sudaro 4 500 kv. metrų poilsio pastatas, sargo namelis, teniso kortai, kelios pavėsinės. Viloje yra ir kito materialaus turto – suskaičiuota, jog viloje yra per 60 paveikslų. Tiesa, politikai negali atsistebėti, jog kai kurie jų perduodant turtą buvo įvertinti centais.

Naujoji savininkė, Palangos miesto savivaldybė, nusprendė, jog istorinė vila negali stovėti tuščia, kol bus sumanyta, kokia galėtų būti jos paskirtis, tad mažiausiai dvejiems metams vilą nuspręsta išnuomoti. Čia galėtų būti vykdoma rekreacinė veikla.

Su dabartiniu nuomininku, bendrove „Ambra investicijos“, nuomos sutartis baigiasi balandžio pabaigoje. Tiesa, nuomos pabaiga paženklinta skaudžiu įvykiu – kovo 1 dieną nuo koronaviruso ligoninėje mirė įmonės generalinis direktorius bei „Auskos“ vadovas Gintaras Pociūnas. Ši įmonė „Auską“ valdė apie dešimt metų.

Palangos miesto taryba ketvirtadienį pritarė, tad savivaldybė netrukus skelbs viešąjį konkursą, pagal kurį bus parinktas laikinas šeimininkas. Numatyta, jog nuoma metams atsieis apie 120 tūkstančių eurų (be PVM), tai yra, apie 10 tūkstančių eurų per mėnesį. Savivaldybė numačiusi vilą nuomoti mažiausiai dvejus metus.

Viliamasi, jog būtent per šį laikotarpį savivaldybė nuspręs, kam gi galėtų panaudoti legendinę vilą. Kurorto valdžia yra užsakiusi „Auskos“ panaudojimo galimybių studiją. Konkursą laimėjo ir darbus už 5 324 eurus vykdo mažoji bendrija „Branus“.

Kaip posėdžio metu sakė kurorto meras Šarūnas Vaitkus, pirminiai galimybių studijos variantai iki vasaros turėtų būti pristatyti tarybos nariams, o vėliau ir visuomenei.

Į akį krito paveikslų kaina

Turto bankui perdavus savivaldybei vilą „Auska“, materialiojo turto sąraše išrikiuota ir dešimtys paveikslų. Tarybos nariams užkliuvo, jog iš daugiau kaip 60 paveikslų kai kurie jų įvertinti vos 0,29 cento.

Tarybos narys Vaidas Simaitis klausė, kodėl ketinama nuomininkui perduoti daiktus, kurie be vertės.

„Paveikslus perduodam po 29 centus, turėjo būti kitokie įvertinimai. Ar neturėtų būti kitos kainos surašytos, kokia tikra vertė? Žinome, kad gerų autorių paveikslai nepinga, jie turi kainas“, – sakė V.Simaitis.

Projektą pristatęs Palangos savivaldybės Ūkio ir turto skyriaus vedėjas Kostas Jakubauskas teigė, jog savivaldybė pati nieko nevertino, dokumentuose esančios vertės yra tokios, kokios buvo surašytos perimant turtą.

„Su metais paveikslai tik vertingėja. Nuomos kainai įtakos neturės, bet kad būtų apsauga, reikia pervertinimą padaryti“, – siūlė kita tarybos narė Elena Kuznecova.

Tarybos nariai diskutavo, jog reikėtų pervertinti paveikslus arba jei atsiras nuomininkas, į sutartį galima būtų įtraukti punktą, jog už paveikslą teks atlyginti rinkos kaina. Meras Šarūnas Vaitkus pasiūlė apskritai paveikslus nuimti ir perduoti Kurorto muziejui, kad šis juos saugotų, kol bus nuspręsta, kokia veikla bus vykdoma viloje.

Kritikuoja nuomos kainą

V.Simaitis kėlė klausimą, kaip buvo paskaičiuota vilos nuomos kaina. Esą kone 120 tūkstančių eurų per metus yra didelė suma. Politikas priminė, kad štai „Tenisas“ viešbučio nuoma siekė apie 30 tūkstančių eurų, nors kambarių jame netgi daugiau.

„Mano galva, tai per brangu, – kalbėjo politikas, – Tai dar kartą įrodo, kad perimdami iš valstybės turtą, nelabai žinom, ką su juo daryti – nuo darželio iki senelių namų, buvo visokių idėjų. Dabar perkam už 5 000 galimybių studiją, kad išaiškintų, ką daryt. Akys didelės, pamatom ir norime, bet jei nepavyks konkursai, guls išlaidos miestui, reikės priežiūros, sargų“.

Ūkio skyriaus vedėjas patikino, jog nuomos kaina paskaičiuota pagal patvirtintą kainodarą. Be to, nuomotojui bus perduotas ne tik vilos pastatas, bet ir kitas nekilnojamasis turtas – teniso kortai ir pan.

Nuomos, kol apsispręs

Palangos meras Šarūnas Vaitkus dar kartą dėkojo Vyriausybei, kuri priėmė „labai ryškų sprendimą“ ir sustabdė buldozerį privatizuojant vilą su 21 ha pajūrio teritorija. Meras įsitikinęs, kad šioje, gražiausioje kurorto vietoje, netoli jūros, būtų iškilusios privačios vilos.

Ką reikėtų daryti? Gegužės 1 dieną perimti raktus ir užrakinti objektą? Per dieną įkelti globos namus ten? Jie nepritaikyti, reikia rekonstruoti, keisti teritorijos planavimo dokumentus, paskirtį keisti.

„Valstybėje nėra šiandien badas, kad turėtų pardavinėti tokius objektus. Prieš 30 metų daug klaidų padaryta, kalbu apie dušines, apie paplūdimių infrastruktūrą, tualetus, kurie vėliau tapo viešbučiais“, – kalbėjo Š.Vaitkus.

Meras dar kartą priminė, jog savivaldybė perėmė turtą su galiojančia nuomos sutartimi, ji netrukus baigsis, tad sprendimas būtinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vila „Auska“ Palangoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vila „Auska“ Palangoje

„Ką reikėtų daryti? Gegužės 1 dieną perimti raktus ir užrakinti objektą? Per dieną įkelti globos namus ten? Jie nepritaikyti, reikia rekonstruoti, keisti teritorijos planavimo dokumentus, paskirtį keisti. Todėl savivaldybė nieko nedelsdama užsakė galimybių studiją, išnagrinės, kas geriausia atspindės poreikį. Reikės tvarkyti dokumentus, ieškoti finansų, pastatą sutvarkyti. Domėjausi, ar būtų galimybė dalyvauti ES struktūriniuose fonduose siekiant pritaikyti socialinėms reikmėms. Kol laikas tęsiasi, siūlome racionaliai panaudoti, neužrakinti, nemokėti iš savivaldybės biudžeto už jo išlaikymą. Kaina didelė, bet paskaičiuota vadovaujantis turto disponavimo įstatymu“, – dėstė meras.

Vilos nuomos konkursą Palangos savivaldybė skelbs artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius