Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antakalnio gyventojai sukilo prieš būsimas „Lidl“ statybas pušyne

Antakalnio rajono gyventojai piktinasi, kad pušyne ketinama iškirsti 100 medžių, nes ten ketinama statyti „Lidl“ parduotuvę. Prekybos tinklo valdytojai sako atsižvelgę į gyventojų nuomonę ir pakeitę projektą taip išsaugodami dalį medžių. Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamentas projektui nepritarė ir grąžino taisymams, ir visuomenė jį vertins vėl. Tačiau antakalniečiai nepasiduoda – ketvirtos parduotuvės prekybos centro žaliajame Nemenčinės plente esą visai nereikia.
Lidl parduotuvės vizualizacija Antakalnyje
Lidl parduotuvės vizualizacija Antakalnyje

Vilniaus Antakalnio rajone – ir vėl protesto nuotaikos. Gyventojai pradėjo rinkti parašus po peticija, raginančia užkirsti kelią prekybos tinklui „Lidl“ statyti naują parduotuvę. Pastaroji turėtų būti statoma iš tiesų išskirtinėje vietoje – Nemenčinės plente, kurią supa pušynai. Dalį medžių teks iškirsti.

Savivaldybė pakeitė planą

„Antakalnio rajone yra parengtas projektas, kuriuo siekiama iškirsti beveik 100 medžių tik tam, kad būtų pastatytas dar vienas prekybos centras“, – piktinasi antakalniečiai.

Lidl vizualizacija
Lidl vizualizacija

Vilniaus savivaldybės puslapyje paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose matyti, kad čia iškils 2200 kvadratinių metrų ploto prekybos centras.

Lidl Atkalanyje iškils tarp pušų
Lidl Atkalanyje iškils tarp pušų

Vietos gyventojai piktinasi, kad pagal galiojantį Vilniaus miesto bendrąjį planą ši teritorija skirta vienbučių ir dvibučių gyvenamų namų statybai. Tačiau savivaldybė pakeitė šių sklypų žemės naudojimo būdą ir suteikė teisę iškirsti pušyną bei statyti prekybos centrą.

Vietoj medžių – automobilių aikštelė

Projektiniuose pasiūlymuose teigiama, kad dėl būsimos automobilių aikštelės reikės iškirsti dalį medžių. „Parenkant pastato sieną buvo atsižvelgta į maksimalų esamų medžių išsaugojimą“, – teigiama dokumente. Čia planuojama 43 automobilių stovėjimo vietos. Projektą rengė UAB „313 architects“. Būtent tai labiausiai ir užkliuvo antakalniečiams, kurie įsitikinę, kad dėl asfaltuotos aikštelės iškirsti pušis būtų nedovanotina.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas

„Prekybos centrą planuojama statyti pušyne, kuriame auga šimtamečiai medžiai. Planuojama kirsti brandžias pušis ir ąžuolus, o vietoje gražaus pušyno įrengti asfaltuotą aikštelę automobiliams statyti.

Pušis planuojama iškirsti ne tik sklype, bet ir už jo ribų, 12 gražiausių šimtamečių saugotinų pušų, augančių šalia kelio, bus iškirsta tik tam kad būtų padarytas privažiavimas prie prekybos centro. Šių saugotinų medžių kamienų apimtis siekia net iki 2,5 m ir tokie medžiai privalo būti saugomi, o ne iškertami“, – rašoma peticijoje, kurią per dvi dienas jau pasirašė per 600 žmonių. Ją ketinama įteikti Vilniaus merui Remigijui Šimašiui ir aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas

Projektui nepritarė – nutarė grąžinti tobulinimui

Antakalnio gyventojų protestai, regis, nenuėjo veltui. Savivaldybės Miesto plėtros departamentas projektui pradžioje nepritarė ir grąžino taisymams. Tai 15min patvirtino Vilniaus miesto administracija.

„Šiuo metu pataisytas projektas pateiktas svarstymui ir pristatymui visuomenei iš naujo“, – teigiama komentare. Viešas svarstymas numatytas rugsėjo 2 dieną Vilniaus savivaldybėje.

Prekybos tinklo „Lidl“ atstovas spaudai Valdas Lopeta 15min patvirtino, kad projektas jau yra pakoreguotas. „Jau dabar yra sugalvoti keli sprendimai, kurie išsaugos kelias dešimtis teritorijoje esančių medžių ir planuojamų kirsti brandžių medžių skaičių sumažino iki 18 vienetų sklypo ribose ir 14 – už sklypo ribų“, – sakė jis. Todėl projekto užsakovai teigia atsisakę antrojo įvažiavimo į stovėjimo aikštelę ir taip, pasak jų, išsaugojo 21 medį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta

„Be to, stovėjimo aikštelė suplanuota taip, kad būtų išsaugotas maksimalus ten augančių medžių skaičius. Tai tikrai bus pati žaliausia mūsų stovėjimo aikštelė Lietuvoje“, – pridūrė V.Lopeta.

Lidl vizualizacija
Lidl vizualizacija

Be to, „Lidl“ gretimoje teritorijoje, pasak atstovo, planuoja atsodinti net tūkstantį medžių. „Esame gavę ir pasiūlymų iš gyventojų dėl sklypo atitvėrimo tvorele, sulaikančia automobilių išmetamus dūmus ir kt. Į šiuos siūlymus atsižvelgiame ir svarstome“, – teigė V.Lopeta.

Lidl projektas Antakalnyje
Lidl projektas Antakalnyje

Sako, kad parduotuvės visai nereikia

Antakalniečiams, regis, nedaro įspūdžio vokiečių kapitalo bendrovės išlygos prieš statant prekybos centrą. Gyventojai teigia, kad šioje miškingoje gatvėje ketvirtos didelės parduotuvės apskritai nereikia.

„Jokio poreikio gyventojams naujam prekybos centrui nėra. Gyventojų poreikius pilnai tenkina net 3 analogiškos paskirties ir dydžio prekybos centrai, esantys ne daugiau kaip 1 km atstumu nuo šios vietos, tad statyti dar vieną prekybos centrą nėra nei poreikio, nei logikos“, – sakoma peticijoje.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinės plentas

Judriame Nemenčinės plente jau veikia „Norfa“ „Maxima“ ir „Iki“ parduotuvės. „Lidl“ atstovas V.Lopeta paaiškino, kad sklypai parduotuvei pasirinkti, kaip „labiausiai atitinkantys plėtrai būtinus kriterijus šioje miesto dalyje“. Sklypų pasirinkimas šioje miesto dalyje, pasak atstovo, yra labai ribotas. „Nuo 2011 m. nagrinėjome įvarius galimus variantus ir pasirinkome vietą, kurioje įmanoma pastatyti parduotuvę ir ji mažiausiai apaugusi medžiais“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius