Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: dauguma gyventojų šiemet laukia būsto brangimo

Praėjusių metų pabaigoje nekilnojamojo turto ekspertams prognozavus būsto kainų augimo sulėtėjimą ar galimą smukimą, tai nepadarė įtakos gyventojų lūkesčiams, rodo naujausia SEB banko užsakymu atlikta apklausa.
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.

57 proc. gyventojų mano, kad būstas šiais metais brangs, 11 proc. – pigs, o likusieji tikisi, kad kainos liks panašios, parodė gruodį atlikta apklausa. Nuo pernai rugsėjo kainų augimo besitikinčių padaugėjo 3 punktais, mažėjimo – 2 punktais.

„Dauguma apklausos dalyvių neanalizuoja ir retai tiesiogiai susiduria su nekilnojamojo turto sandorių rinka, todėl jų lūkesčiai dėl kainų labai priklauso nuo to, kaip anksčiau keitėsi kainos ir kokia yra vyraujanti nuomonė šalyje. Tai reiškia, kad jeigu būsto kaina Lietuvoje kasmet augo jau penkerius metus iš eilės, intuityviai tikimasi, kad, kol nėra akivaizdžių ekonomikos smukimo požymių, būstas turėtų daugiau ar mažiau brangti ir toliau“, – išplatintame komentare teigė SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas.

Registrų centro duomenimis, praėjusiais metais naujos statybos butų kainos ūgtelėjo 1,1 proc., o senesnės statybos – 6,3 procento.

T.Povilausko teigimu, šiais metais, tikėtina, vidutinė būsto kaina augs lėčiau negu 2017 metais.

„Naujų būstų pasiūla yra pakankama, paklausa neauga, todėl rinka turėtų būti šiek tiek palankesnė pirkėjui. Tiesa, žmonių pajamos augant ekonomikai tebedidėja, tad gyventojų noras ir galimybės įsigyti pirmąjį ar keisti dabartinį būstą nemažės. Nereikėtų pamiršti, kad didelę įtaką nekilnojamojo turto rinkai turi paskolų palūkanų norma“, – sako SEB banko analitikas.

Jo teigimu, gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų pokyčių pirmąjį šių metų ketvirtį turėtų truputį sumažėti, jeigu viešojoje erdvėje vyraus atsargesni ekspertų vertinimai dėl būsto kainų pokyčių šiemet, o pačioje nekilnojamojo turto rinkoje nebus didesnių permainų.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą SEB banko užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“. Iš viso apklausta 1040 gyventojų nuo 15 iki 74 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius