-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai sukritikavo pėsčiųjų tilto per Nerį projekto konkursą: sąlygos nekokybiškos

Lietuvos architektų rūmų (LAR) taryba sukritikavo liepos pabaigoje paskelbto pėsčiųjų tilto per Nerį architektūrinio projekto konkursą. Naująjį tiltą Kauno valdžia ketina statyti greta P.Vileišio tilto, tačiau, Tarybos vertinimu, konkurse neužtikrinta pakankama intelektinių teisių apsauga, o dėl to kilę ginčai gali stabdyti konkursą. Kauno miesto savivaldybė teigia planuojanti peržiūrėti konkurso sąlygas.
Kaunas iš viršaus
Kaunas iš viršaus / Karolinos Stažytės nuotr.

LAR: konkurso sąlygos parengtos nekokybiškai

Lietuvos architektų rūmų taryba skelbia išplatinusi Rūmų nariams laišką, kuriame sukritikavo Pėsčiųjų tilto per Neries upę architektūrinės idėjos supaprastinto atviro projekto konkursą. Tarybos vertinimu, konkurso sąlygos sudaro prielaidas autorių teisių ir Europos architektų paslaugų teikėjų etikos kodekso pažeidimams.

Architektų teigimu, etikos kodekse įtvirtinta, kad jei konkurso sąlygose nenumatyta dalyvio intelektinės nuosavybės teisinė apsauga, architektūros paslaugų teikėjas nedalyvauja tokiuose konkursuose. Rūmų tarybos vertinimu, pėsčiųjų tilto per Nerį projekto konkurso sąlygose įtvirtintas pilnas ir neatšaukiamas autoriaus turtinių teisių perdavimas.

„Pateikdami projektus, dalyviai suteikia neatšaukiamą, neišimtinį leidimą be papildomo atlyginimo autoriui bet kokiu tikslu skelbti ir naudoti konkursui pateiktą projektą ar jo dalį. Siekiant išvengti abejonių, leidimas galioja ir tiekėjui pasitraukus iš konkurso.

Be to, turtinių teisių perdavimas pridedamoje būsimoje sutartyje interpretuojamas ir kaip užsakovo teisė savo iniciatyva keisti kūrinį, parengti pagal jį techninį projektą ir jį įgyvendinti, nors kūrinio neliečiamybės teisė priskiriama asmeninėms neturtinėms teisėms, kurios negali būti perduodamos, o autoriaus dalyvavimas projekte, pagal Statybos įstatymą, yra privalomas viso projektavimo metu“, – aiškina LAR.

Taip pat Rūmų taryba kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę, kaip minėto konkurso organizatorių, pabrėždama, kad nekokybiškai parengtos konkurso sąlygos kuria prielaidas konkurso nesėkmei ir neracionaliam visuomeninių lėšų panaudojimui.

„Nurodytos sąlygos laikomos nekokybiškomis, nes sudaro prielaidas ginčams, kurie sutrikdo konkurso ir jo įgyvendinimo eigą. Be to, tinkamas autorių teisių įgyvendinimas yra susijęs ir su kuriamų sprendinių kokybe“, – 15min sakė LAR atstovė spaudai komunikacijos vadovė Miglė Angelou.

Karolinos Stažytės nuotr./Kaunas iš viršaus
Karolinos Stažytės nuotr./Kaunas iš viršaus

Miesto valdžia peržiūrės konkurso sąlygas

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus teigimu, miesto valdžios nuomone, konkurso sąlygos atitinka šalies teisės aktų nuostatas. Tačiau konkurso sąlygas ketinama peržiūrėti.

„Gavusi Lietuvos architektų sąjungos ir Lietuvos architektų rūmų pastabas dėl galimų autorių teisių pažeidimų, Kauno miesto savivaldybės administracija, bendradarbiaudama su architektų organizacijomis, pakartotinai peržiūrės konkurso sąlygas ir priims sprendimą dėl jų koregavimo, jei to reikėtų. Siekiame, kad konkursas būtų sėkmingas, jame dalyvautų kuo daugiau dalyvių ir būtų pasiūlyta kuo daugiau kokybiškų, inovatyvių idėjų“, – 15min komentavo jis.

Kaune bus dar vienas tiltas

Liepos pabaigoje BNS skelbė, kad naujasis tiltas turėtų atsirasti šalia P.Vileišio tilto, jungiančio Senamiestį ir Vilijampolės mikrorajoną.

Tikimasi, kad naujasis tiltas derės prie aplinkos, tačiau taip pat bus savitas ir originalios meninės išraiškos.

Architektai taip pat turės pasiūlyti geriausius prietilčių sutvarkymo ir pėsčiųjų bei dviratininkų srautų organizavimo, apšvietimo, aplinkos sutvarkymo sprendimus.

Pirmosios vietos laimėtojui bus skirtas 10 tūkst. eurų prizas, antrosios – 7 tūkst., trečiosios – 5 tūkst., ketvirtosios – 2 tūkst., o penktosios – tūkstančio eurų prizai.

Konkurso dokumentuose nurodoma, kad tiltui yra numatytas apie 3 mln. eurų biudžetas, įskaitant aplinkos tvarkymo darbus ir kitas su tilto statyba susijusias išlaidas.

Savo pasiūlymus architektai galės teikti iki rugsėjo 18 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius