Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kokius Tautos namus užsienio architektai siūlo statyti ant Tauro kalno Vilniuje

Ant sostinės Tauro kalno 2023 metais vietoje Profsąjungų rūmų turėtų atsirasti Tautos namai. Tarptautinio architektūrinio konkurso organizatoriai paskelbė preliminarius konkurso nugalėtojus, tačiau projektų vizualizacijos laikomos po paslapties šydu. Tačiau keli pasiūlymai jau nutekėjo į viešumą. 15min siūlo susipažinti du dviem projektais.
„Building Office“ ir IATBW pasiūlymai
„Building Office“ ir IATBW pasiūlymai

Tarptautinė ekspertų komisija, kuriai vadovavo Ole Gustavsen („Snøhetta“), pagal konkurso vertinimo kriterijus sudarė darbų įvertinimo sąrašą: pirmi – Ispanijos architektų kompanija „Arquivio architects“, antri – „Fres Architects and Planners“ iš Prancūzijos, treti – lietuvių „Paleko archstudija“. 4 vieta – garbingas paminėjimas – skirta „SMAR Architecture Studio“ iš Australijos.

Kaip numatyta konkurso sąlygose, toliau vyks aukščiausią įvertinimą gavusių autorinių kolektyvų kvalifikacijos vertinimas. Galutiniai rezultatai ir nugalėtojai bus paskelbti rugsėjo mėnesio antroje pusėje, visi darbai bus viešai eksponuojami „T–Parke“.

Kiti architektai savo idėjas viešina architektūros portaluose.

Pavyzdžiui, Londone įsikūrusi turkų kompanija „Building Office“, bendradarbiaudama su architektu Harunu Akerbiceriu, portalui Worldarchitecture.org papasakojo apie savo pasiūlymą Vilniui.

Savo pasiūlymus architektai turėjo pateikti birželį, o geriausia idėja išrinkta dar liepos pabaigoje. Tačiau iki šiol visuomenei neatskleidžiami net dalyviai, nugalėtojas turėtų būti skelbiamas rugsėjį.

Araso Burako 2006 metais Londone įkurta studija „Building Office“ teigė įsivaizduojanti statinį kaip „tikrą socialinę vietą“ su skirtingais lygiais, kurie tęsiasi palei miestą ir atliepia jį supančią aplinką.

„Mūsų dizainas suderinamas su visais transporto tinklais, nes neturi vieno fasado, todėl žiedinė forma suteikia jam pranašumo. Pagrindinė fojė suprojektuota taip, kad leistų mėgautis Tauro kalno ir miesto panorama. Ši fojė yra linijinė erdvė, nukreipta į Gedimino bokštą, kuris yra Vilniaus orientyras“, – Worldarchitecture.org pasakojo A.Burakas.

„Building Office“/„Building Office“ pasiūlymas koncertų salei ant Tauro kalno
„Building Office“/„Building Office“ pasiūlymas koncertų salei ant Tauro kalno

Pastate projektuojamos dvi koncentrų salės, taip pat planuojama, kad koncertai galėtų vykti ir lauke.

„Tai padidins koncertų salės poveikį ir leis jai išeiti į miestą“, – įsitikinę architektai.

Pastate turėtų būti restoranas ir kavinė, jie šiame projekte orientuoti į istorinį miesto centrą.

Apie savo projektą Worldarchitecture.org nusprendė papasakoti ir architektai iš IATBW. Tai grupė architektų, kilusių iš kelių žemynų: Afrikos, Azijos ir Europos

„Įkvepiantis, intriguojantis ir ikoniškas, Europos kultūrą reprezentuojantis pastatas – tai mūsų pasiūlyto Vilniaus koncertų salės projekto esmė. Mūsų vizija, kad šis pastatas unikaliai papildytų miestą ir atitiktų tarptautinius koncertų salių standartus“, – architektai rašė projekto pristatyme.

IATBW/IATBW pasiūlymas koncertų salei ant Tauro kalno
IATBW/IATBW pasiūlymas koncertų salei ant Tauro kalno

„Mūsų koncepcija remiasi įvairovės idėja, šalia sugyvenant senajam Vilniaus miesto centrui ir šiuolaikinei miesto daliai, o garbingai praeičiai kuriant Lietuvos dabartį ir ateitį.

Pastebėjus tokią įvairovę, mums kilo atgimimo idėja. Norėdami įveikti savo praeitį, pirmiausia turėtumėte ją priimti, pasimokyti iš jos ir pasinaudoti ja kaip nauju atspirties tašku einant į ateitį“, – apie projektą pasakoja architektai.

Kviečiame 15min skaitytojus įvertinti, kuris iš šių architektų pasiūlymų labiau tiktų Vilniui?

15min primena, kad Lietuvos ir užsienio architektų komisija liepos pabaigoje atrinko geriausią idėją koncertų salei ant Tauro kalno, tačiau laimėtojo dar nepaskelbė.

Konkurso laimėtojams numatyta skirti 60 tūkst. eurų premiją, antros ir trečios vietos laimėtojai atitinkamai gaus 40 ir 20 tūkst. eurų.

Paskelbus konkurso nugalėtoją, bus rengiamas Koncertų salės techninis projektas ir skelbiamas rangos darbų konkursas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Profsąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Profsąjungų rūmai

Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas ant Tauro kalno bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui.

Savivaldybė sutvarkys Koncertų salės prieigas, taip pat greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Bendra aplinkos sutvarkymo projektų vertė kartu su Europos Sąjungos parama siekia apie 14 mln. eurų.

Nacionalinės koncertų salės statybos turėtų prasidėti 2021-aisiais. Planuojama naują koncertų salę pastatyti 2023 metais, švenčiant 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.

Planuojama, kad ant Tauro kalno stovintys Profsąjungų rūmai turėtų būti nugriauti iki šių metų pabaigos. Tam Vyriausybė skirs 1,9 mln. eurų.

Norintys apžiūrėti 248 architektūrines idėjas Nacionalinei koncertų salei Vilniuje ant Tauro kalno tai galės padaryti rugsėjo 20 – spalio 13 dienomis, T Parke (Pelesos g. 1 Vilniuje).

Naujajame pastate bus iki 1,7 tūkst. vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, erdvės barams, vestibiulis su į miesto panoramą ir patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius