-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt apklausa: kokio būsto ieško lietuviai?

Lankomiausias nekilnojamojo turto skelbimų portalas Aruodas.lt atliko apklausą, kuria siekė išsiaiškinti, kokio būsto ieško portalo lankytojai, naršantys po įvairius nekilnojamojo turto skelbimus. Kas jiems svarbiau – kaina ar vieta, ir kiek tautiečiai ketina išleisti didžiausiam savo gyvenimo pirkiniui.
„Naujasis Antakalnis“
„Naujasis Antakalnis“ / Aruodas.lt

Daugiausia – 58 proc. respondentų svajoja apie naujos statybos butą, kiek daugiau nei trečdalis rinktųsi butą sename name, o 35 proc. – nuosavą namą.
Kol kas nedidelė dalis – vos daugiau nei 5 proc. žavisi loftais, taip pat nedidelė dalis (7 proc.) svarsto įsigyti sklypą ir būstą statytis patys. Arti pusės respondentų taip pat norėtų gyventi kotedže arba sublokuotame name (atsakydami į šį klausimą lankytojai galėjo pasirinkti kelis geidžiamus būsto variantus).

Šildymas, vieta, statybos metai ar kaimynai – kas rūpi labiausiai?

Aruodas.lt vadovės Viktorijos Steponavičiūtės teigimu, šiuo metu beveik penktadalyje portale esančių butų skelbimų pirkėjams siūlomas naujos statybos būstas. Vertinant didmiesčius, Vilniuje tokių butų dalis didesnė nei Kaune ar Klaipėdoje – pernai ir šiemet statyti butai sostinėje sudaro apie 30 proc. pasiūlos, Kaune – apie 20 proc., Klaipėdoje – vos daugiau nei 5 proc.

Rinkdamiesi naujus namus ar investiciją 9 iš 10 respondentų didžiausią dėmesį teikia kainai. 86 proc. respondentų būsto vietą paminėjo kaip vieną svarbiausių kriterijų, 8 iš 10 daug dėmesio skiria statybų ar įrengimo kokybei.

Nekilnojamojo turto vystytojai vienbalsiai tvirtina, kad auga pageidaujančų įsigyti būstą su pilna apdaila. Aruodas.lt apklausa rodo, kad jie nemeluoja: daugiau nei 55 proc. apklaustųjų ieško jau įrengto būsto.

Kiek daugiau nei pusei apklaustųjų svarbus ir būsto planas – ir architektai su jais tikrai sutiktų. Todėl aruodas.lt skelbimuose savininkai arba tarpininkai prisega ir planą arba plano trimatę vizualizaciją – kad lengviau būtų įsivaizduoti, kaip šiame bute ar name išsidėsto funkcinės zonos.

Daugiau nei trečdaliui taip pat svarbus ir aukštas, kuriame yra butas. Vis dar aktuali išlieka šildymo problema – į šildymo tipą rinkdamiesi būstą dėmesį atkreipia 44 proc. apklaustųjų.

Dar beveik trečdaliui svarbi ir būsto langų orientacija – norisi, kad jie nežiūrėtų į šiaurę, kad būtų galima pasimėgauti jei ne rytinės, tai bent vakarinės saulės spinduliais.
Ketvirtadalis perkančiųjų būstą domisi ir kaimynais – juk nuo to, kokios asmenybės gyvena už sienos, neretai priklauso ir jūsų gyvenimo kokybė.

Brangsta ar pinga?

Vilniui ir kitiems didmiesčiams kemšantis automobiliais 63 proc. ieškančių būsto galvoja apie susisiekimą ir tikrina, ar patogu bus miestą pasiekti ne tik automobiliu.
Portale aruodas.lt prie nekilnojamojo turto skelbimų nurodomas tikslus atstumas iki viešojo transporto stotelės, artimiausios mokyklos ar darželio.

Nekilnojamojo turto vystytojai vienbalsiai tvirtina, kad auga pageidaujančų įsigyti būstą su pilna apdaila. Aruodas.lt apklausa rodo, kad jie nemeluoja: daugiau nei 55 proc. apklaustųjų ieško jau įrengto būsto. 39 proc. ketina įsigyti būstą su daline apdaila.

123RF.com nuotr./Remontas
123RF.com nuotr./Remontas

Aruodas.lt duomenimis Vilniuje įrengtų butų skelbimų pasiūlos dalis šiuo metu yra 65 proc., Kaune – 78 proc., Klaipėdoje – 87 proc.

Po ilgo kainų kilimo laikotarpio, ekspertų teigimu, nekilnojamasis turtas pamažu pradeda pigti.

Vis tik kol kas tik 4 proc. respondentų atrodo, kad kainos traukiasi. 61 proc. jų įsitikinę, kad nekilnojamojo turto kainos vis dar kopia aukštyn, 8 proc. mano, kad pinga senos statybos butai ir namai, o nauji – brangsta. 19 proc. įsitikinę, kad kainos išlieka stabilios.

Namą aruodas.lt respondentai labiausiai būtų linkę pirkti už sumą iki 100 000 eurų, ketvirtadalis ieškotų iki 75 000 eurų kainuojančio namo, panaši dalis leistų sau brangesnį, iki 150 000 kainuojantį objektą.

Už kiek lietuviai pasiryžę pirkti butą?

Kalbant apie nuomojamus būstus, 60 proc. respondentų įsitikinę, kad išsinuomoti būstą šiandien kainuoja brangiau, nei anksčiau, be to, beveik trečdalis tikina nerandantys gero pasiūlymo už gerą kainą. Daugiau nei dešimtadalis respondentų mano, kad pasiūlymų yra, tačiau nuomininkai juos labai greitai atranda, ieškant būsto nuomai į gerą skelbimą reikia reaguoti greitai.

Kalbant apie kainas, arti pusės (40 proc.) apklaustųjų neišgąsdintų iki 75 000 eurų kainuojantis butas. Atitinkamai 17 proc. viliasi butą nupirkti už mažiau nei 50 000 eurų, 18 proc. – iki 100 000 eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namai Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namai Vilniuje

Beveik ketvirtadalis ieško pigiausių variantų – buto iki 30 000 eurų.
Iki 150 000 eurų kainuojantys butai domina vos 7 proc. respondentų, dar brangesni – vos kelis procentus.

Namą aruodas.lt respondentai labiausiai būtų linkę pirkti už sumą iki 100 000 eurų, ketvirtadalis ieškotų iki 75 000 eurų kainuojančio namo, panaši dalis leistų sau brangesnį, iki 150 000 kainuojantį objektą.

200 000 eurų kainuojantys namai domina tik dešimtadalį aruodas.lt lankytojų, o viršyjantys ir šią kainą – vos apie 2 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius