Atkurtas per karą subombarduotas pastatas: šiuolaikiška istorijos interpretacija

WaterloTerrace ir Barnsbury gatvių sankirtoje esantis pastatas atsiveria į Upper Street, kurios adresu ir yra įvardytas. Istoriniame Londono rajone suprojektuotas objektas. Prieš tai šioje vietoje buvęs keturių aukštų pastatas subombarduotas per Antrąjį pasaulinį karą. Groupwork architektų biuras pasiūlė atkurti šį objektą šiuolaikiškai interpretuojant ir derinant istorines detales su moderniomis. Pastatas buvo atstatytas naudojantis archyviniais dokumentais ir skaitmenine studija. Pasitelkus fotografijas ir lazerinę analizę buvo sukurtas virtualus subombarduoto pastato modelis.
Atkurtas per karą subombarduotas pastatas
Atkurtas per karą subombarduotas pastatas / Timo Soaro nuotr.

Architektai: Amin Taha, Groupwork
Vieta: Londonas, UK

Įgyvendinta: 2017 m.
Plotas: 545 kv.m.

Fasadas išlaiko buvusias architektūrines detales, kaip antai piliastrus, kapitelius, karnizus ir baliustradas, bet architektai nesiekė suprojektuoti prieš tai stovėjusio pastato replikos. Šiuolaikine interpretacija tapo specialiai ir atsitiktine tvarka sukurtos „klaidos“ fasade. Buvusio originalaus pastato langų vietas čia žymi nišos, o tikrieji berėmio stiklo langai sudėti atsitiktine tvarka, siekiant atskleisti istorinio ir šiuolaikiško projektavimo kontrastą. Panašiu principu sukurtos durys. Senosios paliktos kaip simbolinis bareljefas, o naujosios kartu su vitrininiais langais kontrastuoja atsiskirdamos nuo istorinio charakterio.

Timo Soaro nuotr./Atkurtas per karą subombarduotas pastatas
Timo Soaro nuotr./Atkurtas per karą subombarduotas pastatas

Pirmame aukšte, kaip jau įprasta, įsikūrusios komercinės patalpos, tuo tarpu viršutiniuose aukštuose sukurtos erdvės butams. Kampinis objektas susideda iš dviejų korpusų, kuriuose aukštai sudalyti nevienodai. Tai leidžia butams turėti erdvias lofto tipo patalpas su skulptūriniais židiniais per du aukštus. Apartamentai pasižymi laisvu planavimu. Virtuvės ir sanitariniai mazgai suprojektuoti „box’uose“, orientuotuose per vidurį. Miegamosios patalpos išdėstytos viename, o bendrai naudojamos – kitame buto gale.

Timo Soaro nuotr./Atkurtas per karą subombarduotas pastatas
Timo Soaro nuotr./Atkurtas per karą subombarduotas pastatas

Labai svarbus pastato charakterį formuojantis veiksnys – medžiagų paletė. Istorinis fasado kiautas pastatytas naudojant monolitinį betoną su terakotos mišiniu. Detalės sukurtos naudojant terakotos plokštes ir frezuojant. Siekiant sukurti kontrastą, pasirinkti minimalistinio stiliaus juodo metalo langų rėmai. Viduje taip pat stebina šiuolaikiškas kontrastas. Terakotos fasadas viduje paliktas su tokia pat apdaila kaip ir išorėje. Taip sustiprinamas ir aiškiai išreiškiamas „kiauto“ elementas. Apartamentuose vyrauja medinės grindys. Jos atskirtos nuo fasado nenaudojant grindjuosčių. Viduje esančios sanitarinių mazgų patalpos, dengtos medžio plokštėmis, taip pat išsiskiria moderniu minimalistiniu charakteriu. Eksterjere panaudotas metalas atliepiamas ir viduje. Juodo metalo plokštės panaudotos konstruojant masyviems geometriniams per du aukštus suprojektuotiems židiniams.

Architektai tiki, kad, žaisminga maniera traktuodami klasicistinę architektūrą, jie užmezga ir rutulioja diskusiją. Naudodama šiuolaikinę architektūrinę kalbą ir rodydama pagarbą istoriniam charakteriui, Groupwork sukūrė objektą, laimėjusį pagrindinį „RIBA 2019“ prizą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius