Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujintais darbais Sapiegų parke besipiktinantys antakalniečiai rengs nepaklusnumo akcijas

Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad Sapiegų parko atkūrimo darbai atnaujinami, tačiau tuoj pat sulaukė didžiulio nepasitenkinimo iš Antakalniečių bendruomenės. Pastaroji išplatino pranešimą kviesdama visus Antakalnio ir Vilniaus gyventojus į pilietinio nepaklusnumo akciją: prasidėjus medžių kirtimams rinktis į Sapiegų parką ir neleisti jo niokoti, tarkim, stovėti po kirsti numatytais medžiais.
Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas
Sapiegų parkas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savivaldybė tvirtina suderinusi

Pranešimą apie tai, kad atnaujinami Sapiegų parko atkūrimo darbai, Vilniaus savivaldybė išplatino prieš kelias dienas. Darbai vėl tęsiami po 6 savaičių pertraukos, per kurią projektas buvo, kaip aiškina sostinės valdžia, patobulintas atsižvelgiant į visuomenės ir ekspertų išsakytas pastabas. Planuojama, kad atnaujintas Sapiegų parkas lankytojus pasitiks jau kitų metų pavasarį.

Teigta, kad atnaujintame parko plane numatyta išsaugoti daugiau medžių, atverti daugiau erdvių lankytojams, kartu išlaikant pagrindinius barokinio parko principus. Rytinė parko dalis perprojektuota taip, kad augalai netrukdytų patekti ant jose esančių pievų.

Vakarinės parko dalies bosketai – trikampiai miškingi parko segmentai – taip pat bus atverti lankytojams, kadangi atsisakyta dalies gyvatvorių, trukdančių karštą dieną pasislėpti medžių pavėsyje. Būtent šiose dalyse bus sodinami nauji medžiai. Atsisakyta ir tvorelių, kurios būtų atribojusios parką nuo greta stovinčių pastatų, kuriuose dabar įsikūręs „Vilnius Tech Park“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas

Centrinėje parko ašyje, einančioje nuo Antakalnio gatvės vartų link rūmų, nuspręsta palikti senuosius medžius.

Pasak vyriausiojo Vilniaus miesto architekto Mindaugo Pakalnio, visus klausimus analizavo, projektą vertino ir jam pritarė daugybė skirtingų institucijų, ekspertinių organizacijų bei komisijų. Savivaldybės teigimu, kiek buvo įmanoma, atsižvelgta į aplinkinių gyventojų pageidavimus.

Kviečia nepaklusti

Tačiau pastariesiems taip neatrodo. Trečiadienį 15min pasiekė Antakalniečių bendruomenės pirmininkės Editos Kavaliauskienės pranešimas, kuriame tiek antakalniečiai, tiek visi vilniečiai kviečiami į nepaklusnumo akciją.

„Kviečiame prasidėjus kirtimo darbams Sapiegų parke, kuo greičiau rinktis į jį ir visomis teisėtomis priemonėmis (pvz., stovint po kirsti numatytais medžiais) neleisti suniokoti vieno paskutinių žaliųjų Antakalnio gamtos kampelių. Pirmiausia reikėtų reikalauti leidimo darbams, taip pat kviesti policiją, nes tokie darbai (kirtimai ir genėjimai) augalų vegetacijos laikotarpiu nėra galimi“, – teigiame rašte.

Kviečiame prasidėjus kirtimo darbams Sapiegų parke, kuo greičiau rinktis į jį ir, pvz., stovint po kirsti numatytais medžiais, neleisti jo suniokoti.

Taip pat bendruomenės pirmininkė informavo, kad antradienį rangovui UAB „Eika“, Vilniaus miesto savivaldybės administracijai ir Aplinkos ministerijai buvo pateiktas advokato Sauliaus Dambrausko pasirašytas reikalavimas-skundas, kuriame teigiama, kad suinteresuota visuomenė nebuvo tinkamai informuota ir viešam svarstymui galutinės projekto korektūros taip ir nebuvo pristatytos.

Taip pat esą nebuvo atlikta želdinių būklės ekspertizė, be kurios medžių kirtimas būtų neteisėtas veiksmas, ir reikalaujama atlikti numatytų kirsti medžių ekspertizę ir nevykdyti medžių pjovimo darbų Sapiegų parke, kol ši ekspertizė nebus atlikta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatymas

Ornitologai irgi sunerimę

Darbams dabar nepritaria ir ornitologai. Lietuvos ornitologų draugijos direktoriaus, biologo eksperto Liutauro Raudonikio teigimu, šiuo metu medžių kirtimas nepateisinamas ne tik gamtosauginės etikos, bet ir laukinių paukščių bei kitų medžiuose gyvenančių gyvūnų apsaugos požiūriu.

„Nuo balandžio 1 d. iki birželio 15 d. yra sustabdomi net ūkinių miškų (kurie nėra saugomose teritorijose) kirtimai. O saugomose teritorijose kirtimai draudžiami, priklausomai nuo jos statuso, iki rugpjūčio pradžios arba pabaigos. Medienos sektorius dėl to labai nepatenkintas, tačiau vis dėlto gamtosauginiai reikalavimai yra aukščiau ūkinių interesų.

Šiuo atveju mieste medžius planuoja kirsti pačiame paukščių veisimosi įkarštyje – šiuo metu peri arba jauniklius augina bene didžiausias sparnuočių rūšių skaičius. Jų išbaidymas yra visiškai nesąmoningas ir profaniškas (matosi, jog žmogus neturi jokio supratimo apie gamtinius dalykus, t.y. gyvūnų elgseną, biologiją ir pan.) sprendimas. Nesvarbu, išbaidys paukščius ar ne, nekalbant, jog paukščių tyčinis trikdymas veisimosi metu irgi gamtosauginis nusižengimas, nukirtus medžius žus paukščių dėtys ir/ar jų jaunikliai“, – piktinosi L.Raudonikis.

Šiuo atveju mieste medžius planuoja kirsti pačiame paukščių veisimosi įkarštyje – šiuo metu peri arba jauniklius augina bene didžiausias sparnuočių rūšių skaičius.

Jis taip pat pažymėjo, kad ankstesniais metais Sapiegų parke perėjo šiuo metu Lietuvoje sparčiai nykstančios žaliosios meletos, parkui būdinga didelė smulkių žvirblinių paukščių gausa. Todėl esą iškirtus tiek daug medžių tikrai bus sunaikinta daug jų lizdų ir jauniklių. Be to, virš parko šiltais vakarais medžioja šikšnosparniai, kurie irgi, matomai, dienos metu tūno senų medžių drevėse.

„Už parko medžių išsaugojimą kovojanti bendruomenė pasiruošusi blokuoti medžių pjovimo darbų vadovaudamiesi Želdynų įstatymo 14 straipsnio 2 dalimi bei LR Susirinkimo įstatymo 6 straipsnio 1 dalimi“, – tikina Antakalniečių bendruomenė.

Įsitraukė ir ministras

BNS praneša, kad į ginčą dėl sostinės Sapiegų parko atnaujinimo įsitraukė ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika – jis ragina savivaldybę stabdyti planuojamą medžių kirtimą ir svarstyti alternatyvas.

Ministras BNS teigia, kad ketvirtadienį Aplinkos ministerijoje dėl Sapiegų parko bus kviečiamas kelių institucijų pasitarimas, po kurio savivaldybei turėtų būti pateikta oficiali ministerijos rekomendacija.

„Kviečiu pasitarimą šiuo klausimu, kad būtų išsiaiškinta visa chronologija. Kiek žinau, projektą dėl finansavimo pasirašė buvęs ministras Kęstutis Navickas. Daugelyje Europos parkų turbūt nėra nieko panašaus, kad perėtų pelėdos. Man keista – tie darbai, kurie planuojami, tie mastai turbūt būtų mažų mažiausiai žalingi patiems paukščiams“, – BNS trečiadienį sakė K.Mažeika.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Vilniaus savivaldybė šią savaitę pranešė „kiek įmanoma“ atsižvelgusi į gyventojų kritiką bei pakoregavusi ankstesnį projektą siekiant išsaugoti daugiau medžių. Antakalnio bendruomenės atstovai savo ruožtu tvirtina, kad į jų prašymus atsižvelgta nebuvo ir ketvirtadienį rengiasi stabdyti medžių kirtimą protestais. Gyventojai sako, kad apie pusė parko medžių bus kertami neteisėtai, nepaisant paukščių perėjimo meto.

K.Mažeika tvirtina, kad savivaldybei greičiausiai bus siūlomas kompromisas „nekirsti pusės parko medžių“, tačiau dalį medžių apgenėti.

„Turime kuo daugiau medžių išsaugoti. Ir jei ten atnaujinama infrastruktūra, takeliai, suoleliai, visa tai galima integruoti prie esamų tų medžių prisitaikant ir tuos takelius. Mūsų pozicija – galbūt atrinkti sergančius, silpnus medžius, kurių kirtimas neturės parkui didelės žalos, išsaugoti ten esančią gyvūniją“, – sakė jis.

Medžių imsis po liepos 1 d.

Vilniaus savivaldybė savo interneto svetainėje trečiadienį paskelbė „Atsakymus apie Sapiegų parko medžius“. Juose atsakoma į kelis klausimus, tarp kurių yra ir dėl paukščių.

„Miesto teritorijoje medžiai gali būti šalinami ištisus metus, tačiau suprasdami pavojų perintiems paukščiams, pasikonsultavę su ornitologais, mes rangovui medžių šalinimo darbus leisime pradėti ne anksčiau liepos 1 d., kada nebekils pavojus paukščiams. O iki to laiko rangovas gali atlikti pasirengimo darbus“, – teigiama vilnius.lt.

15min primena, kad po kovo pabaigoje vykusio pristatymo visuomenei ir kilusio triukšmo, sostinės meras Remigijus Šimašius nusprendė stabdyti Sapiegų parko tvarkymo įgyvendinimą. Gegužės pradžioje „Vilnius tech park“ buvo pristatytas atnaujintas parko atnaujinimo projektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius