-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kaip išsirinkti geriausią sklypą? II dalis

Sklypas – pagal ką reikia jį rinktis? Architektas Matas Šiupšinskas pirmoje dalyje aptarė pirmus žingsnius renkantis sklypą. Tačiau ne ką mažiau svarbūs ir kiti aspektai.
Sklypas Išradėjų g. 20B
Sklypas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Vienas jų – sklypo topografija. M.Šiupšinsko teigimu, prieš įsigyjant sklypą reikia įvertinti, koks yra jo paviršius. Ar jis lygus? O gal kaip tik yra ryškus reljefas? Ar yra želdinių, vandens telkinių?

„Lygiame sklype bus pigiau ir paprasčiau statyti, nereikės sudėtingų pamatų, nereikės supilti ar nukasti šlaito įvažiavimui ir t.t. Bet sudėtingame reljefe su architekto pagalba galima sukurti išskirtinį, akį traukiantį sprendimą“, – aiškino jis.

Tiesa, architekto teigimu, nelygus sklypas gali turėti privalumų. Pavyzdžiui, konkrečiu atveju reljefas leidžia turėti daugiau privatumo arba apsisaugoti nuo greta esančios gatvės triukšmo. Be to, jei sklype yra želdinių arba greta yra vandens telkinys, tai taip pat gali būti privalumu, bet drauge tai gali apriboti galimybes statyti arba reikės išlaikyti minimalius atstumus.

„Taigi kuo individualesnis sklypas, tuo kūrybingiau teks imtis projektavimo“, – tikino pašnekovas.

Be to, M.Šiupšinskas siūlo atkreipti dėmesį ir į sklypo orientaciją. Pavyzdžiui, jei privažiavimas yra toje pačioje pusėje, kaip ir norima kiemo vieta, tuomet šias dvi funkcijas taps sudėtinga suderinti.

„Bet tai nereiškia, kad neįmanoma, nes viskas priklausys nuo būsimo projekto. Visgi dažniausiai ieškoma sklypo, kurio kiemas būtų pietų ar pietvakarių pusėje, o įvažiavimas – šiaurėje arba bent jau ne pietuose“, – sakė jis ir pridūrė, kad tokie sklypai yra ne tik patrauklesni, bet ir brangesni.

Tiesa, M.Šiupšinskas pastebi, kad yra žmonių, kuriems kaip tik toks sprendimas neatrodo tinkamas. Kodėl? Į pietus atsukti dideli svetainės langai reiškia, kad į patalpas pateks daugiau šilumos. Žiemą tai privalumas, o vasarą tampa trūkumu.

„Į vakarus orientuotą terasą dienos pabaigoje gražiai apšviečia vakarinė saulė, bet sėdinčius terasoje ji gali tiesiog akinti. Todėl kartais yra smagiau sėdėti nusisukus nuo saulės ir matyti ne saulėlydį, bet kaip tik priešingoje pusėje esančius rausvai apšviestus želdinius.

Panašiai yra ir su būsimo namo patalpų orientacija. Miegamuosius įprastai geriau orientuoti į rytus, svetainę į pietvakarius, o šiaurės pusės vengiama. Bet tapytojai ir skulptoriai kaip tik labiau mėgsta dirbti patalpose su šiauriniais langais, nes erdvę visuomet užpildo minkšta šviesa, o per langus matosi gerai apšviesta panorama. Taigi viskas priklauso nuo konkretaus žmogaus poreikių ir nuo būsimo projekto architektūros“, – pasakojo jis.

Kitas svarbus aspektas – sklypo konfigūracija. Būtent sklypo forma gali smarkiai nulemti būsimo pastato planą. Pavyzdžiui, kvadratinis namas gali tiesiog nebetilpti pailgame ar laužytos formos sklype. M.Šiupšinsko teigimu, lengviau projektuoti, jei sklypo kraštinės yra artimos kvadratui.

„Tačiau pailgas sklypas, jei jo orientacija yra gera, gali būti puikiai tinkamas ir ne prastesnis už kvadratinį. Tiesiog bus mažiau variantų, kaip sklype įterpti pastatą“, – aiškino jis.

Jei sklypui nėra parengto detaliojo plano ir jei pardavėjas sutinka, M.Šiupšinskas rekomendavo prieš įsigyjant sklypą savivaldybėje užsakyti specialiuosius architektūros reikalavimus. Tą padaryti gali sklypo savininkas arba jo įgaliotas asmuo. Šiame dokumente bus išdėstyta, ką reikės atlikti norint gauti statybos leidimą ir ką bus galima statyti. Taip pat galima paprašyti prisijungimo prie susisiekimo komunikacijų sąlygų, nes gali paaiškėti, kad privažiavimas prie sklypo nėra suprojektuotas, o už tai reikės susimokėti patiems. Arba galbūt paaiškės, kad negalėsite statyti tokio ploto namo, kokio tikėjotės.

„Architektūriniai reikalavimai ir įvairios prisijungimo sąlygos dažniausiai užsakomi prieš pradedant projektuoti namą, bet kuo anksčiau juos gausite, tuo mažiau dvejonių turėsite“, – patikino jis.

Be to, architektas primena, kad prieš perkant sklypą verta dėl gaisrinių reikalavimų išsiaiškinti, kur yra artimiausias vandens telkinys, hidrantas ar gaisrinė. Be to, ar greta nėra „Natura 2000“ teritorijų ar regioninio parko apribojimų.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujame „Verslo“ projekte BŪSTO ABC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius