-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausiasis Teismas uždraudė Vilniaus savivaldybei pasirašyti sutartį dėl nacionalinio stadiono

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) tenkino ieškovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ieškinį ir uždraudė Vilniaus savivaldybei pasirašyti sutartį dėl Nacionalinio stadiono statybų su konkurso laimėtoja pripažinta bendrove „Axis Industries“.
Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Brifingas apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

LAT priėmė sprendimą, kuriuo tenkino ieškovės ieškinį ir įpareigojo atsakovus – Vilniaus savivaldybę – priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą bei spręsti dėl tolesnio jos dalyvavimo konkurse. Kasacinis teismas taip pat savo iniciatyva pritaikė laikinąją apsaugos priemonę – įpareigojo atsakovus nesudaryti koncesijos sutarties su AB „Axis Industries“, iki nebus priimtas ir įvertintas ieškovės pasiūlymas bei priimtas galutinis sprendimas dėl konkurso rezultatų.

Ši nutartis neskundžiama.

Vilniaus miesto savivaldybė apie sprendimą kol kas sako tik tiek, kad komentarai bus kitą savaitę. „Savivaldybė tarsis, kaip įgyvendinti teismo sprendimą. Tikėtina, kad pirmadienį. Administracijos direktorius yra išvykęs, tai teisininkai susipažins su teismo nutartimi ir pateiks savo rekomendacijas, kurios pirmadienį pasitarime pas merą bus aptartos ir priimtas sprendimas“, – 15min teigė Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Pritrūko elektroninio parašo

Vilniaus miesto savivaldybės administracija bei Kūno kultūros ir sporto departamentas vykdė viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Daugiafunkcis sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo kompleksas“ įgyvendinimo koncesijos suteikimo konkursą. Paskelbus koncesininko atranką konkurso kriterijus atitiko UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ir AB „Axis Industries“.

Šios įmonės iki 2017 m. gruodžio 8 d. 12 val. Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVP IS) turėjo pateikti pasirašytą elektroninį pasiūlymą. Ieškovė į elektroninę sistemą įkėlė savo preliminarų pasiūlymą, tačiau nesugebėjo jo pasirašyti elektroniniu parašu.

Tuo pačiu metu, kai ieškovė sprendė technines pasiūlymo įkėlimo į elektroninę sistemą ir jo pasirašymo problemas, ji atsakovams iki nustatyto termino pabaigos pateikė pasiūlymo popierinę versiją, tačiau atsakovai 2018 m. sausio 15 d. priėmė ginčijamą sprendimą, kuriuo iš esmės pripažinta, kad ieškovės pateiktas pasiūlymas neatitinka konkurso sąlygų ir nepriimamas.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ tokį savivaldybės sprendimą apskundė teismui. Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ieškinį atmetė.

„Teisėjų kolegija pažymėjo, kad teismai pernelyg siaurai nagrinėjo šalių ginčą. Nors jie ir pasisakė dėl koncesijų teisinio reguliavimo, CVP IS veikimo techninių aplinkybių, ieškovės veiksmų pateikiant ir pasirašant pasiūlymą, tačiau iš esmės nesprendė dėl ieškovės pateikto reikalavimo pagrįstumo (galimybės jį patenkinti). Teismai beveik nevertino, ar, pasibaigus pasiūlymų pateikimo terminui, ieškovei teisėtai galima leisti pasirašyti į CVP IS įkeltą pasiūlymą arba priimti popierinę jo versiją, ar tai atitiktų viešųjų pirkimų arba bendruosius teisės principus, ar pažeistų kito Konkurso dalyvio interesus ir pan.“, – rašoma LAT pranešime spaudai.

Derybos jau baigtos

Vilniaus savivaldybė derėjosi su „Axis Industries“ dėl stadiono statybų ir spalio 11 d. paskelbė, kad derybos baigtos, belieka sulaukti Finansų ministerijos pritarimo ir Vilniaus tarybos patvirtinimo, kad būtų pasirašyta sutartis.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Baigtos derybos dėl daugiafunkcio komplekso: stadionas ant Šeškinės kalno bus

Bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ taip pat pakomentavo situaciją. „Aukščiausiojo Teismo sprendimu dar gruodį į viešųjų pirkimų sistemą įkeltas preliminarus mūsų pasiūlymas privalo būti įvertintas. Tai reiškia, kad esame grąžinti į konkursą. Tai svarbus sprendimas visiems Vilniaus bei Lietuvos gyventojams, kadangi konkurse pagaliau atsiras konkurencija ir nebereikės rinktis iš vieno tiekėjo“, – teigė „Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovas Renatas Načajus.

Anot bendrovės, 77,886 mln. eurų vertės pasiūlymą „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ruošė bendradarbiaudama su 5 žvaigždučių UEFA sertifikatą turinčia „Amsterdam Arena“ ir daugiau nei 300 projektų visame pasaulyje įgyvendinusiais subrangovais „KAYI Insaat“ grupe. Pagal bendrovės pateiktą pasiūlymą, stadiono teritorijoje turėtų įsikurti ne tik 16,7 tūkst. vietų ir 33,6 mln. eurų vertės kultūros ir sporto renginiams skirtas stadionas, bet ir kasdieniam naudojimui pritaikyti sporto aikštynai, 60,6 tūkst. kv.m ploto ir 19,4 mln. eurų vertės neformaliojo ugdymo veiklai skirtas sporto kompleksas, 2,2 tūkst. kv. m ploto ir 2,9 mln. eurų vertės kultūros ir ugdymo centras, biblioteka, 7,9 tūkst. kv.m ploto ir 3,7 mln. eurų vertės vaikų darželis, renginių aikštė, bėgimo takai, riedlenčių parkas, lauko treniruokliai, ramaus poilsio ir kitos viešam naudojimui skirtos erdvės.

Po 50 proc. bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ valdo Renato Načajaus kontroliuojama įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

Kad ir koks bus galutinis Vilniaus savivaldybės sprendimas šiuo klausimu, bent jau šiemet sutarties su statytojais tikrai nepavyks pasirašyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius