Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BFK – situacijos dėl paramos teikimo pirmąjį būstą įsigyjančioms šeimoms analizė

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį aiškinasi situaciją dėl valstybės paramos teikimo pirmąjį būstą įsigyjančioms šeimoms.
Būsto nuoma
Būsto pirkimas / „Scanpix“ nuotr.

BFK vadovas „valstietis“ Valius Ąžuolas BNS teigė, kad komiteto nariai tikisi išgirsti, su kokiomis problemomis susiduria norinčios gyvenimo sąlygas pagerinti jaunos šeimos.

Pasak parlamentaro, jau aišku, kad regionuose bankai jaunoms šeimoms „sunkiai duoda paskolas“, todėl ketinama ieškoti „patrauklesnių finansavimo“ būdų.

„Jeigu imi (paskolas – BNS) aplink Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, duoda lengvai, nes tai geros vietovės, o visiems kitiems labai sunku. Jie (bankai – BNS) orientuojasi į vietoves, kur turtas brangus, o regionuose jis pigesnis. Ir daugeliu atvejų lieka tik unijos, kurios finansuoja“, – kalbėjo V.Ąžuolas.

Parlamentaro teigimu, paramą pirmąjį būstą norinčioms įsigyti šeimoms galėtų teikti ne tik bankai ir unijos, bet ir kitos finansinės institucijos. Jis neatmeta galimybės, kad kredituoti galėtų ir įmonės.

„Kai kur net pačios įmonės (darbdavys – BNS) galėtų finansuoti, suteikti paskolą, nes dabar verslas to daryti negali, jis gali tik prisidėti prie (valstybės – BNS) paramos“, –teigė V.Ąžuolas.

Anot jo, tokia sistema būtų naudinga abiems pusėms – darbdavys turėtų darbuotojus, o šie – nuosavą būstą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo 2018 metų rudens iki dabar valstybės paramą įsigyti pirmąjį būstą gavo 1231 šeima. Pernai tam buvo numatyta 4 mln. eurų, o šiemet – 10 mln. eurų

Daugiausia būstų įsigyta Klaipėdos rajone (153), Kauno rajone (113) ir Marijampolės rajone bei Alytaus mieste (po 70–71). Vilniaus rajone su valstybės parama būstą įsigijo 41 jauna šeima, Kretingos – 56, Mažeikių – 46 Jonavos – 39, Šilutės – 37 šeimos.

Vos po 1–2 prašymai tenkinti Akmenės, Kalvarijos, Pagėgių, Kupiškio, Visagino rajonuose, Palangos ir Druskininkų miestuose. Iki 10 šeimų, gavusių paramą, būstus įsigijo, Anykščių, Kazlų Rūdos, Lazdijų, Šilalės (po 9 šeimas), Biržų, Rietavo, Ignalinos, Joniškio, Pakruojo, Utenos ir Varėnos (po 8) bei Kelmės ir Zarasų rajonuose – po 7 šeimas.

Dabar vaikų neturinčioms šeimoms numatyta 15 proc. valstybės parama, vieną vaiką auginančioms – 20 proc., du vaikus – 25 proc., tris ir daugiau vaikų – 30 proc. būsto kredito sumos subsidija, o paskolos suma negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų.

Seimas jau leido nuo šių metų liepos paramą jaunoms šeimoms pirmajam būstui regionuose teikti ir savivaldybėms bei verslui, o valstybės, savivaldybės ir verslo bendra paramos dalis negalėtų būti didesnė negu 50 proc. įsigyjamo būsto vertės.

Seimas jaus varsto pataisas, kaip dar labiau palengvinti sąlygas jaunoms šeimoms įsigyti būstą regionuose – į valstybės paramą įsigyjant pirmąjį būstą siūloma leisti pretenduoti ir tuos asmenis, kurie nuosavą būstą paveldėjo būdami nepilnamečiais arba šiuo metu jų turimas būstas yra netinkamas jų poreikiams ar gyventi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius