Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Billas Gatesas neria į urbanistiką: Arizonoje statys išmanųjį miestą

Išmanieji būstai jau yra tapę realybe, todėl vis realiau atrodo Išmaniojo miesto sukūrimo idėja. Ši utopinė idėja sudomino net milijardierių Billą Gatesą, kuris jau daugiau nei 10-metį yra nusišalinęs nuo kompanijos „Microsoft“ reikalų. Neseniai buvo paviešinti su B.Gateso vardu susiję planai tokį miestą statyti Arizonoje (JAV).
Vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų Billas Gatesas
Vienas iš „Microsoft“ įkūrėjų Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis paviešinta medžiaga, Arizonos dykumoje už 80 km į Vakarus nuo Finikso planuojamas išmanusis Belmonto miestas. Milijardierius tam jau skyrė 80 mln. JAV dolerių lėšų.

Nurodoma, jog šiame išmaniajame mieste bus mokyklos, viešosios erdvės, taip pat – skaitmeniniai duomenų centrai bei greito duomenų perdavimo tinklai. Specialiai Belmontui įsigytame 10 tūkst. ha ploto sklype bus įrengta apie 80 tūkst. būstų, kuriuose turėtų gyventi apie 180 tūkst. „gyvenimu ateityje“ susiviliojusių žmonių.

Pagrindinis išmaniojo miesto skiriamasis bruožas – į gyvenimą giliai integruotos kompiuterinės technologijos. Tokia išmanioji infrastruktūra turėtų apimti savaeigius automobilius, autonomiškus logistinius centrus ir kt. Teigiama, kad darboviečių durys atsidarys bei kompiuteriai įsijungs automatiškai, vos atvykus į darbovietę, o pripildyti šiukšlių konteineriai šio miesto sanitarinėms įstaigoms apie tai praneš patys.

Beje, kiek anksčiau informacinėje erdvėje yra pasirodęs kompanijos „Google“ dukterinės kompanijos „Sidewalk Labs“ pranešimas apie išmaniojo rajono statybą Toronto (Kanada) pakrantėje. Panašūs Išmanieji miestai jau yra kuriami ir Indijoje, kurioje kompiuterinės technologijos plėtojamos bene sparčiausiai pasaulyje.

Parengta pagal „Dezeen“ ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius