Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Ar galiu išvengti komercinio turto mokesčio, perdavusi jį dukrai?

„2016 metais dėl nežinojimo ir brokerio nutylėjimo nusipirkome butą, kai forminome notarinę sutartį, išaiškėjo, kad tai viešbučio patalpos. Mokame komercinių patalpų mokestį. Klausimas: jei aš padovanosiu savo pilnametei dukrai, kuri neturi nekilnojamojo turto, ir ji deklaruos savo gyvenamąją vietą jame, ar reiks jai mokėti komercinio būsto mokestį? Ar tai būtų išeitis? Ar yra kitokių galimybių?“ – klausė 15min skaitytoja Rūta.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el.paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė aiškino, kad gyventojams nuosavybės teise priklausantys kitos (komercinės) paskirties nekilnojamojo turto (NT) objektai, pvz., viešbučių, administracinės ir kt. paskirties patalpos yra NT mokesčio objektas ir apmokestinami nustatyta tvarka, neatsižvelgiant į jų vertę.

Kitos paskirties NT apmokestinamas nuo 0,5 proc. iki 3 proc. NT mokesčio tarifu. Mokesčio tarifus nustato savivaldybių tarybos, kurių teritorijoje yra apmokestinamasis NT objektas.

„Šiuo metu galioja ir kelios įstatymu numatytos NT mokesčio lengvatos. Pavyzdžiui, kai nekilnojamąjį turtą (arba jo dalį), meno kūrėjo statusą turintis fizinis asmuo naudoja kaip kūrybines dirbtuves (studiją) savo individualiai kūrybinei veiklai, objektas NT mokesčiu neapmokestinamas“, – tikino R.Virvilienė.

VMI pažymi, kad savivaldybių tarybos turi teisę savo biudžeto sąskaita NT mokesčio mokėtojams sumažinti šio mokesčio dydį arba visai nuo jo atleisti.

„Pavyzdžiui, Vilniaus m. savivaldybės taryba pernai nustatė, jog nuo NT mokesčio atleisti asmenis, kurie įsigijo apmokestinamą NT (negyvenamosios paskirties patalpas), kuris buvo pastatytas ir įregistruotas Registrų centre iki 2019 m. birželio 1 d. Lengvata taikoma esant šioms sąlygoms: patalpos yra naudojamos gyvenamajai paskirčiai, asmenys (mokesčio mokėtojai) tose patalpose deklaruoja gyvenamąją vietą bei tai yra vienintelė mokesčio mokėtojo ir jo šeimos narių gyvenamoji vieta.

Taigi, pagal išdėstytą situaciją, jei yra tenkinamos visos Vilniaus m. savivaldybės tarybos sprendimu nustatytos sąlygos, tai ji gali būti atleista nuo nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo“, – komentavo dėmesį R.Virvilienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius