-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Būsto ABC. Ar norint nugriauti namą, reikia leidimų?

Nusiperki sodybą, ją nugriauni ir statai naują. Bet, ar šiam veiksmui, kaip ir pačioms statyboms, reikia leidimo? To 15min „Būsto ABC“ klausė specialistų.
Griovimo akimirka
Griovimo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Ką reikėtų žinoti apie namo griovimą? Ar tam reikia leidimų? Ar gali atsivežti traktorių ir tiesiog pradėti griauti?

Į šiuos klausimus atsako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė:

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) informuoja, kad statinio griovimas Statybos įstatyme apibūdinamas kaip viena iš statybos rūšių.

Šiuo metu Statybos įstatyme reglamentuota, kad leidimas nugriauti statinį privalomas ypatingojo ar neypatingojo statinio griovimui, išskyrus atvejus, kai statinys griaunamas vykdant teismo sprendimą ar Statybos inspekcijos privalomąjį nurodymą. Arba nedarant fizinės įtakos kitiems savininkams priklausančio turto būklei išardomos (pašalinamos) statinio dalys, likusios po statinio avarijos ar stichinės nelaimės, pašalinamos sunykusio, sugriuvusio statinio likusios dalys, nugriaunamas atskirai stovintis neypatingasis statinys.

Statinio projektas turi būti parengtas tais atvejais, kai privaloma gauti Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 1–7 punktuose nurodytus statybą leidžiančius dokumentus (SLD), išskyrus daugiabučių namų ar viešųjų pastatų kapitalinio remonto projektus, kurie turi būti parengti visais atvejais.

Apibendrinant šias Statybos įstatymo nuostatas, nesudėtingojo statinio nugriovimui ir atskirai stovinčio neypatingojo statinio nugriovimui ar sunykusio statinio dalių išardymui projektas bei SLD, kurį išduoda atitinkama savivaldybės administracija, neprivalomi, tačiau jeigu norima nugriauti neypatingąjį statinį, kurio konstrukcijos sujungtos su kitais (negriaunamais) pastatais, privaloma parengti griovimo aprašą ir gauti SLD.

Atkreipiame dėmesį, kad SLD taip pat visada privalomas kultūros paveldo statinio griovimui.

Tais atvejais, kai statiniai patenka į atitinkamas saugomas teritorijas iki atliekant griovimo darbus, reikėtų įvertinti nustatytų apribojimų turinį (pavyzdžiui, Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų 90 punkte pažymėta, kad nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijose ir apsaugos zonose numatomų atlikti žemės ir statybos darbų projektai turi būti suderinti su Kultūros vertybių apsaugos departamentu) ir, jei privaloma, griovimo darbus suderinti su atitinkamomis institucijomis.

Pažymėtina, kad statytojas (užsakovas), norėdamas griauti ypatinguosius ir neypatinguosius statinius, privalo per Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ arba raštu Statybos inspekcijai pateikti informaciją apie numatomą statybos (griovimo) pradžią ir pasamdytą ar paskirtą rangovą, statinio projekto vykdymo priežiūros vadovą, statinio statybos vadovą, statinio statybos techninį prižiūrėtoją ne vėliau kaip prieš 1 darbo dieną iki statybos pradžios.

Pažymą apie statinio nugriovimą išduoda Statybos inspekcijos administracijos padalinys Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo 18 straipsnio 1 dalyje nustatytų statinių, kuriems griauti privalomas SLD, nugriovimo atveju.

Statybos įstatymo 28 straipsnio 4 dalyje nurodyta, kad nesudėtingųjų statinių ir statinių (statytojui (užsakovui) pageidaujant), kuriems pagal aplinkos ministro patvirtintą sąrašą SLD nereikalingas, statyba (naujo statinio statyba, statinio rekonstravimas, statinio kapitalinis remontas, statinio paprastasis remontas, statinio griovimas) užbaigiama statytojui ar jo teises ir pareigas perėmusiam asmeniui surašant deklaraciją apie statybos (griovimo) užbaigimą. Statinys laikomas nugriautu, jei jo konstrukcijų nelikę, arba po žemės paviršiumi (giliau kaip 0,5 m) likę esančios laikančiosios konstrukcijos.

Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto kadastro nuostatose nurodyta, kad teikiant kadastro tvarkytojui prašymą išregistruoti statinį, kuriam griauti SLD nereikalingas, iš Nekilnojamojo turto registro kartu su prašymu turi būti pateikiama statinio kadastro duomenų byla, kurioje užfiksuotas šio statinio nugriovimo ar jo žuvimo (sugriuvimo, sunykimo, sudegimo) faktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius